Kuvassa Tonya Melnyk, Benjamin Pitkänen ja Eeva-Riitta Piispanen.
Kuva: Tonya Melnyk, Viral Vegans ja Asta Oranen.

Aktivistit muutosvoimana

Su 28.5.2023 17.25-17.55
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Fingo

Aktivistit ovat usein aikaansa edellä ja puskevat muutosta yhteiskunnan epäkohtiin. Aktivistit tasoittavat tietä virallisten rakenteiden ulkopuolella ja antavat äänen niille, joilla sitä ei ole. Millä kaikilla tavoilla aktivistit muuttavat maailmaa juuri nyt?

Ohjelmassa kuullaan kolme inspiroivaa puheenvuoroa yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Lavalle nousevat Aktivistimummot-liikkeen perustajajäsen Eeva-Riitta Piispanen, ukrainalainen aktivisti Tonya Melnyk ja vegaaniaktivisti Benjamin Pitkänen.

Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla tai verkkosivujen Online-ohjelmassa. Puheenvuorot ovat suomeksi ja englanniksi.

Eeva-Riitta Piispanen

Eeva-Riitta Piispanen (68 v) on kokenut viestintäammattilainen ja yksi Aktivistimummot-liikkeen perustajista. Hän on vapaa kirjoittaja ja puhuja. Viime aikoina hän on syventynyt väestön ikärakenteen muutoksen ja pitkäikäisyyden ilmiöihin. Näitä ilmiöitä ja niiden vaikutuksia hän käsittelee syksyllä ilmestyvässä kirjassa Pöytä puhtaaksi, jonka toinen kirjoittaja hän on.

Tonya Melnyk

Tonya Melnyk on ukrainalais-venäläisen taideaktivistiprojektin Shvemy Sewing Cooperative (Kiova – Pietari) sekä vuodesta 2016 alkaen vaihtoehtotalousprojekti ReSew ompeluosuuskunnan (Kiova) perustajajäsen ja osallistuja. Ukrainalainen Melnyk pitää itseään queer-feministinä ja ruohonjuuritason aktivistina. Hänen aktivisminsa on liittynyt opiskelijoiden ja työntekijöiden toimintaan, feminismiin, LGBTQI+-oikeuksiin, sodanvastaisuuteen, ilmastonmuutokseen ja ekologisiin kysymyksiin. Tällä hetkellä Melnykillä on tilapäinen suojelu Suomessa ja hän asuu täällä.

Benjamin Pitkänen

Benjamin Pitkänen on vegaaniaktivisti ja yksi eläinoikeusyhdistys Viral Vegansin perustajajäsenistä. Hän on intohimoinen eläinoikeuksien puolustaja ja vaikuttaa laaja-alaisesti sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa veganismin asiantuntijana. Työnsä kautta hän luo näkymiä tulevaan ja antaa vinkkejä niin poliitikoille, yrityksille, yhteisöille kuin yksilöille siitä, miten voimme yhdessä luoda vegaanisen maailman. Hän uskoo, että olemme lähellä aikaa, jolloin ihmiset viimein avaavat sydämensä myös muunlajisille eläimille.