
Etelämanner sulaa – voiko muutokseen vaikuttaa?
Etelämanner sulaa! Muutokseen vaikuttamisesta keskustelevat Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Eija Asmi, Helsingin yliopiston professori Petteri Uotila ja Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen tutkimusprofessori Antero Kukko. Keskustelua moderoi toimittaja Annika Damström. Etelämannersopimus suojelee Etelämannerta ja se pyhittää mantereen rauhanomaiselle tutkimukselle. Sopimuksen jäsenmaat ovat sitoutuneet edistämään tutkimusta ja tukemaan sopimuksen toteutumista. Myös Suomella on oma Aboa-tutkimusasema, jonne retkikunta tekee säännöllisesti tutkimusretkiä. Etelämantereen sulamiseen voidaan vaikuttaa kansainvälisellä yhteistyöllä ja sitoutumalla ilmastotoimiin.
Maailma kylässä -festivaalin puhelavalla kuullaan tutkijoiden näkemyksiä Etelämantereen tilasta Helsingissä 29.5.–8.6.2023 järjestettävän ATCM45 Etelämannersopimuksen -osapuolikokouksen kynnyksellä. Lisäksi keskustelussa avataan kokouksen tavoitteita.
Tilaisuuden lopuksi kuullaan Etelämannersopimusjärjestelmä ATS:n pääsihteeri Albert Lluberasin tervehdys.
Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla tai verkkosivujen Online-ohjelmassa.
Etelämantereen sulaminen tuntuisi kauppatorilla asti!
Eija Asmi
Eija Asmi
Eija Asmi toimii Aerosolit ja ilmasto -tutkimusryhmän päällikkönä ja erikoistutkijana Ilmatieteen laitoksella. Hän tutkii ilmastoon ja ilmanlaatuun laajasti vaikuttavia pienhiukkasia ja näiden vuorovaikutuksia. Erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat Etelämantereen luonnolliset ja ihmisperäiset pienhiukkaset ja hiukkasten globaalit ilmastovaikutukset. Pienhiukkasilla on merkitystä esimerkiksi pilvien kehityksessä, ja ne vaikuttavat ilmakehän- ja maanpinnan säteilyn heijastuskykyyn.
Asmi on tutkinut pienhiukkasten lähteitä, ominaisuuksia ja muutoksia sekä Suomen tutkimusasemalla Aboalla että yhteistyössä kansainvälisten kumppaneiden kanssa Argentiinan tutkimusasema Marambiolla. Hän on vieraillut Etelämantereella yhdeksällä kesäkaudella vuosina 2005–2020, ja tutkimukset jatkuvat edelleen Suomen Akatemian rahoittamassa Etelämantereen säteilypakotehiukkaset -hankkeessa.
Petteri Uotila
Petteri Uotila on Helsingin yliopiston professori Ilmakehätieteiden keskuksessa Kumpulassa. Hänen alansa on hydrosfäärin geofysiikka, mikä kattaa järvien, jokien, lumen, jään ja meren fysiikan. Viimeisten 30 vuoden aikana Uotila on työskennellyt merentutkijana Yhdysvalloissa, Australiassa ja Suomessa.
Uotilan tutkimusryhmä keskittyy jäämeriin ja niiden yhteyksiin muiden ilmastojärjestelmän osien kanssa sekä pohjoisella että eteläisellä pallonpuoliskolla. Ryhmän tutkimuksen painopisteenä on Etelämantereen ja sitä ympäröivän valtameren vuorovaikutus, sekä erityisesti se, miten merivirrat sulattavat mannerjäätä alhaaltapäin. Tutkimusryhmän tavoitteena on tarkentaa arvioita, miten tämä prosessi vaikuttaa merenpinnan korkeuteen ja valtamerten kiertoliikkeeseen.
Antero Kukko
Antero Kukko toimii Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksessa tutkimusprofessorina. Hänen erityisalaansa ovat laserkeilausjärjestelmät, kartoituksen automaatio ja dataprosessit. Lisäksi hän toimii adjunct professorina Aalto yliopiston Rakennetun ympäristön laitoksella.
Annika Damström
Annika Damström on Yleisradion kokenut televisiotoimittaja ja -juontaja. Hän on työskennellyt muun muassa Aamu-TV:ssä, A-studiossa ja Ylen tv-uutisissa.
Ohjelmaan liittyvät kestävän kehityksen tavoiteet



