Kuvassa: Tendai Makanza
Kuva: SASK

Haastattelussa Tendai Makanza: tasa-arvo paranee Afrikan työelämässä

Su 28.5.2023 15.55-16.15
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

SASK ry

Zimbabwelainen taloustieteilijä Tendai Makanza on IndustriALL Global Union -ammattiliiton aluetoimitsija, joka on käytännönläheisillä teoilla onnistunut parantamaan naisten työskentelymahdollisuuksia Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Mitä tasa-arvo tarkoittaa konkreettisesti työelämässä ja erityisesti Afrikassa? Mitä tasa-arvon toteutuminen työelämässä todella vaatii ja minkälainen muutosvoima ammattiliitot ovat? 

Haastattelussa käydään läpi konkreettisia esimerkkejä Afrikan teollisuusaloilta sekä sitä, mitä inspiraatiota suomalaiset voivat saada afrikkalaisista tasa-arvon edistyksen esimerkeistä. Makanzaa haastattelee SASK:n vapaaehtoistoiminnan asiantuntija Susanna Haapalainen

Ohjelma on englanniksi. Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla tai verkkosivujen Online-ohjelmassa. 

Afrikkalaiset ammattiyhdistysaktiivit ovat vahvimpia tuntemiani aktivisteja. Vastoinkäymisistä huolimatta heillä on luonnetta korjata vuosisatoja kestäneen patriarkaatin aiheuttamia vahinkoja. He tietävät, mitä haluavat, eikä heitä tarvitse neuvoa, miten pitäisi toimia – solidaarisuus on avainasemassa. 

Tendai Makanza

Tendai Makanza 

Tendai Makanza on zimbabwelainen taloustieteilijä ja IndustriALL Global Union -ammattiyhdistyksen Saharan eteläpuolisen Afrikan aluetoimitsija. Työssään hän keskittyy ammattiyhdistysten kestävän kehityksen ohjelmien kehittämiseen. Vuosien varrella Makanza on työskennellyt muun muassa useissa SADC:n (The Southern African Development Community) organisaatioissa kuten SATUCC:ssa (Southern African Trade Union Coordination Council) sekä YK:n Kansainvälisessä työjärjestössä (ILO) ja UNDP-kehitysohjelmassa. 

Susanna Haapalainen 

Susanna Haapalainen on SASK:n vapaaehtoistoiminnan asiantuntija ja ammattiyhdistysaktiivi, jolla on yli vuosikymmenen työkokemus ammattiliitoista erilaisissa tehtävissä. Nykyisessä tehtävässään hän tekee töitä muun muassa globaalikasvatuksen parissa. Haapalainen on innostunut työstä, jota suomalaiset ja kansainväliset ammattiliitot tekevät työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi maailmanlaajuisesti. Hän seuraa sekä eurooppalaisten että globaalin etelän ammattiliittojen työtä. 

Ohjelmaan liittyvät kestävän kehityksen tavoiteet

Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 5 sukupuolten tasa-arvo
Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 8 ihmisarvoista työtä ja talouskasvua
Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 9 Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infastruktuureja
Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 10 Eriarvoisuuden vähentäminen