Kuvassa: Winnie Masai
Kuva: IFA

Haastattelussa Winnie Masai: Altavastaajista muutosvoimaksi

La 27.5.2023 12.10-12.30
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS

Mikä saa syrjityn ihmisen ymmärtämään oikeutensa ja toimimaan muutoksen puolesta? Siihen vastauksen tietää kenialainen pitkän linjan ihmisoikeusaktivisti Winnie Masai, joka johtaa InformAction-järjestöä.  

InformAction pyrkii saamaan marginalisoidut ja köyhät yhteisöt Keniassa vaatimaan muutosta omista lähtökohdistaan. Järjestö on saanut satojatuhansia ihmisiä toimimaan paremman tulevaisuuden puolesta väkivallattomasti esimerkiksi järjestämällä elokuvanäytöksiä yhteisöä koskettavasta aiheesta. Kun demokratian ja ihmisoikeuksien tilanne kapenee maailmanlaajuisesti, parhaiten demokratiaa puolustavat ne, joille valta kuuluu: tavalliset ihmiset.  

Maailma kylässä -festivaalin puhelavalla Masaita haastattelee Afrikassa pitkään työskennellyt palkittu toimittaja Liselott Lindström.

Ohjelma on englanniksi, ja se tulkataan myös suomalaiselle viittomakielelle. Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla tai verkkosivujen Online-ohjelmassa.

Elokuva on tehokas väline antamaan äänettömille äänen ja ruohonjuuritasolle voimaa muuttaa asioita.

Winnie Masai

Winnie Masai

Winnie Masai on kenialaisen InformAction-järjestön toiminnanjohtaja ja pitkän linjan ihmisoikeusaktivisti. Hän on ollut töissä eri tehtävissä InformActionissa yli kymmenen vuotta. InformAction on ainutlaatuinen järjestö, joka käyttää elokuvia sekä yhteisökeskusteluja saadakseen tavalliset ihmiset, maaseudun köyhät tai slummien asukkaat, puhumaan ja ryhtymään toimeen oikeuksiensa parantamiseksi. Masai on valmistunut kenialaisesta Moi Universitysta.

Liselott Lindström

Liselott Lindström on palkittu toimittaja, joka työskenteli Ylen toimittajana Afrikassa vuosina 2018–2021. Lindström on laajentanut suomalaisten kuvaa Afrikasta näyttämällä mantereen moniulotteisia piirteitä. Hän on ottanut osaa myös ajankohtaisiin keskustelunaiheisiin esimerkiksi kolonialismista. Vuonna 2021 Lindström palkittiin suomenruotsalaisten vuoden journalisti -palkinnolla, Topeliusprisetillä.

Ohjelmaan liittyvät kestävän kehityksen tavoiteet