Photo: International Committee of the Red Cross

Haluamme osallistua!

La 27.5.2023 13.30-14.00
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Invalidiliitto

Vammaiskumppanuus

Vammaisille henkilöille ympäristön esteettömyys on ihmisoikeus ja edellytys yhdenvertaisuudelle ja mahdollisuuksille osallistumiseen. Todellisuudessa esteettömyyden edistämisessä on vielä paljon parannettavaa. Yhdenvertaisuuden ja vammaisten henkilöiden oikeuksien asiantuntija Mina Mojtahedin moderoimassa keskustelussa etiopialaiset vammaisaktivistit Yosef Fekadu ja Mekdelawit Tesfaye, Invalidiliiton esteettömyysasiantuntija Johanna Hätönen ja näkövammaisuuden kokemusasiantuntija Susanna Halme keskustelevat esteettömyydestä ja sen merkityksestä oman henkilökohtaisen tarinansa ja kokemustensa kautta.  

Miten esteettömyys on otettu huomioon eri puolilla maailmaa? Mikä on tilanne esimerkiksi Etiopiassa tai meillä Suomessa? Mikä on tärkeää liikuntavammaisille ihmisille, entäpä näkövammaisille henkilöille? 

Ohjelma on englanniksi, ja se tulkataan myös suomalaiselle viittomakielelle. Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla tai verkkosivujen Online-ohjelmassa.

Mina Mojtahedi 

Mina Mojtahedi on yhdenvertaisuuden ja vammaisten henkilöiden oikeuksien asiantuntija. Hän on tehnyt töitä kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun parissa. Hän on ollut myös ammattiurheilija pyörätuolikoripallossa ja toimii nykyään valmentajana. 

Yosef Fekadu 

Yosef Fekadu on etiopialaisen Disability Development Initiative -vammaisjärjestön johtaja ja perustajajäsen. DDI edistää vammaisten ihmisten oikeuksia, yhdenvertaisempaa ja esteettömämpää Etiopiaa kaikille.   

Mekdelawit Tesfaye 

Mekdelawit Tesfaye on Disability Development Initiative -järjestön arkkitehti ja esteettömyysasiantuntija. Hän kouluttaa esteettömyydestä Addis Abeban yliopistossa, tekee esteettömyyskartoituksia ja suunnittelee esteettömyyskorjauksia.   

Johanna Hätönen 

Johanna Hätönen on Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKEssä esteettömyysasiantuntija. Hän on kiinnostunut rakennetun ympäristön vaikutuksista ihmisten toimintaan ja uskoo, että esteettömien ympäristöjen avulla voimme lisätä yhdenvertaista osallisuutta yhteiskunnassamme. Hätönen on opiskellut Aalto yliopiston arkkitehtuurin laitoksella ja työskennellyt esteettömyyteen liittyvien työtehtävien parissa eri organisaatioissa noin viidentoista vuoden ajan.  

Susanna Halme 

Susanna Halme on yliopisto-opiskelija ja näkövammaisuuden kokemusasiantuntija. Hän on tehnyt kansainvälistä vapaaehtoistyötä kehittyvissä maissa sekä toiminut kouluttajana vammaisinkluusioon liittyvissä asioissa.

Ohjelmaan liittyvät kestävän kehityksen tavoitteet 

Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 10 Eriarvoisuuden vähentäminen