In photo: Growing vegetables
Photo: Emmi Jormalainen

Hyvä elämä ilman talouskasvua

Su 28.5.2023 12.45-13.05
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Kohtuusliike

Siemenpuu

Jatkuvaan kasvuun tähtäävä talous tuhoaa maapallon. Miten voimme elää hyvää elämää ilman jatkuvaa talouskasvua? Suomalaisen kohtuusliikkeen, kurdien vapautusliikkeen ekofeminismin sekä intialaisen ekologisen itsehallinnon edustajat pohtivat, mitä länsimainen yhteiskunta voi oppia muulta maailmalta?

Kurditaustainen ihmisoikeus- ja rauhanaktivisti Gashaw Bibani ja intialainen sosiaalisen lääketieteen ja yhteisöterveyden professori Ritu Priya tuovat kokemuksiensa kautta esiin hyvän ja ekologisesti kestävän elämän puitteita sekä oikeudenmukaisen siirtymän edellytyksiä. Keskustelua fasilitoi Kohtuusliikkeen aktiivinen jäsen ja kestävän talouden tutkija Toni Ruuska.

Ohjelma on englanniksi. Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla tai verkkosivujen Online-ohjelmassa.

Vanha viisaus sanoo, ettei ongelmia ratkaista samoilla keinoilla, joilla ne aiheutettiin. Talouskasvulla on merkitystä nyt, mutta toimintamme vaikuttaa vielä kymmenienkin vuosien päästä. Haluammeko tosiaan pelata rulettia maapallomme hyvinvoinnilla?

Gashaw Bibani

Gashaw Bibani

Gashaw ”Kaisa” Bibani, alkujaan Irakin kurdi, on ihmisoikeus- ja rauhanaktivisti sekä työhönvalmentaja. Hän on Vantaan–Keravan hyvinvointialueen valtuutettu, Vantaan kaupunginvaltuuston varavaltuutettu ja Vasemmistonaisten varapuhenainen.

Ritu Priya

Ritu Priya on sosiaalisen lääketieteen ja yhteisöterveyden professori Jawaharlal Nehrun yliopistossa Intian New Delhissä. Hän on tutkinut sekä perinteistä intialaista terveysautonomiaa sekä hyvinvointivaltioiden terveyspolitiikkaa. Priya toimii myös aktiivisesti ekologisen demokratian ja ekologisen autonomian (swaraj) liikkeissä Intiassa.

Toni Ruuska

Toni Ruuska, KTT, tutkii ja opettaa kestävää taloutta Helsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutissa. Hän on perehtynyt muun muassa maaseudun omavaraistalouteen. Ruuska toimii aktiivisesti myös Suomen Kohtuusliikkeessä.

Ohjelmaan liittyvät kestävän kehityksen tavoiteet

Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 3 terveyttä ja hyvinvointia
Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 5 sukupuolten tasa-arvo
Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 10 Eriarvoisuuden vähentäminen
Kestävän kehityksen tavoite 16 rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto