Kenialaisia nuoria ilmastomielenosoituksessa
Kenialaisia nuoria Fridays for Future -mielenosoituksessa Kisumussa syyskuussa 2021. Kuva: Brian Onogoro /AFP/Lehtikuva

Ilmastokriisi ratkaistaan yhdessä

Su 29.5.2022 13.00-13.30
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Ulkoministeriö

Miten ilmastokriisi näkyy ihmisten elämässä Afrikassa? Mitä voimme tehdä, jotta globaali etelä selviää ilmastonmuutoksen seurauksista? Yhteiset ongelmat vaativat yhteisiä ratkaisuja.

Mosambikilainen ilmastotutkija Izidine Pinto ja kenialainen ilmastoaktivisti Patricia Kombo edustavat keskustelussa globaalin etelän ääntä. Ilmastoaktivisti Sara Nyman ja ulkoministeriön ilmastosuurlähettiläs Jan Wahlberg tuovat keskusteluun näkökulmaa Suomesta.

Keskustelun juontaa Ylen Afrikan kirjeenvaihtajana työskennellyt toimittaja Liselott Lindström.

Keskustelu käydään englanniksi.

Ohjelmaa voi seurata paikan päällä Tiivistämössä tai suoran striimin kautta festivaalin verkkosivuilta.

Enough of climate talks. It’s time to Act!

Patricia Kombo

Sara Nyman

Sara Nyman tunnetaan ilmastoaktivismista. Hän toimii varapuheenjohtajana Suomen hallituksen vuonna 2020 asettaman ilmastopolitiikan pyöreän pöydän toiminnassa. Nyman toimi Allianssi ry:n nimittämänä nuorten ilmastodelegaattina vuonna 2019.

Jan Wahberg

Jan Wahlberg työskentelee ulkoministeriössä Kestävän kehityksen ja ilmastopolitiikan yksikössä. Hän on toiminut Suomen ilmastosuurlähettiläänä vuodesta 2020.

Izidine Pinto 

Izidine Pinto on mosambikilainen ilmastotutkija Climate System Analysis Groupissa (CSAG) ja tekninen neuvonantaja Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun ilmastokeskuksessa. Pinto on väitellyt tohtoriksi ilmakehätieteestä Kapkaupungin yliopistosta ja keskittyy tutkimuksessaan sään ääri-ilmiöihin. Hänet tunnetaan hallitustenvälisen ilmastopaneelin, IPCC:n, ilmastoraportin kuudennen osan pääkirjoittajana.

Patricia Kombo

Patricia Kombo on kenialainen ilmastoaktivisti, joka tunnetaan erityisesti puidenistuttamisprojekteistaan ja työstään merten saastumisen ehkäisemiseksi. Hän on perustanut PaTree Initiative -järjestön ja vuonna 2021 hänet nimettiin YK:n aavikoitumisen vastaisen puitesopimuksen (UNCCD) ”Maan sankariksi”.

Liselott Lindström

Liselott Lindström on palkittu toimittaja, joka työskenteli Ylen toimittajana Afrikassa vuosina 2018–2021. Lindström on laajentanut suomalaisten kuvaa Afrikasta kirjoittamalla mantereesta kriisien ja katastrofien lisäksi myös megatrendien ja kestävän kehityksen innovaatioiden näyttämönä. Vuonna 2021 hänet palkittiin suomenruotsalaisten vuoden journalisti -palkinnolla, Topeliusprisetillä.

Ohjelmaan liittyvät kestävän kehityksen tavoiteet