In photo: Carmen Gheorghe
Photo: Ashoka Romania

Keynote Carmen Gheorghe: romanialaiset romaninaiset aktivisteina

Su 28.5.2023 15.20-15.40
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Diakonissalaitos

Uraauurtavasta työstään International Women of Courage -palkinnolla palkittu romanifeministi, aktivisti ja tutkija Carmen Gheorghe kertoo romaninaisten aktivismin haasteista ja onnistumisista. Romaninaiset kaikkialla Euroopassa kohtaavat edelleen sosiaalista, kulttuurista ja taloudellista syrjintää, minkä takia heidän on vaikeaa toimia yhteisöjensä puolesta. 

Millaista on olla aktivisti, jonka oikeus toimia yhteisönsä puolesta kyseenalaistetaan etnisen taustan vuoksi? Miten romanialaisista romaninaisista on tullut muutoksentekijöitä yhteisöissään ja miten he ovat alkaneet muuttaa itseään koskevaa yhteiskunnallista keskustelua? 

Ohjelma on englanniksi. Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla tai verkkosivujen Online-ohjelmassa. 

Vihan kanavointi on rohkeutta.

Carmen Gheorghe 

Carmen Gheorghe 

Carmen Gheorghe on romanialainen romanifeministi, aktivisti ja tutkija. Vuonna 2013 hän perusti romaninaisten oikeuksia ja osallisuutta edistävän E-Romnja-järjestön, jonka toimintaa hän edelleen johtaa. E-Romnja yhdistää ruohonjuuritason työn romaniyhteisöissä laajempaan vaikuttamistyöhön romanivähemmistön yhdenvertaisten oikeuksien puolesta. Gheorghe palkittiin vuonna 2022 uraauurtavasta työstään Yhdysvaltain ulkoministeriön jakamalla International Women of Courage -palkinnolla.

Ohjelmaan liittyvät kestävän kehityksen tavoiteet

Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 10 Eriarvoisuuden vähentäminen