Kuva: Jason Hickel

Keynote Jason Hickel: Kohti kapitalisminjälkeistä taloutta

Su 29.5.2022 16.00-16.25
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Fingo

Vuosikymmenten ajan maailman johtajat ovat luvanneet, että niin kutsuttu vihreä kasvu pelastaa meidät niin ilmastokriisiltä kuin tulevalta taloudelliselta romahdukselta. Houkuttelevuudestaan huolimatta tämä lupaus ei kestä empiiristä tarkastelua. Ilmastokriisin pysäyttämiseksi korkean tulotason maiden on hylättävä talouskasvun tavoittelu ja minimoitava vähemmän tärkeiden kulutustuotteiden valmistus. Miltä tällainen talousjärjestelmä voisi näyttää?

Keynote-puheenvuorossaan talousantropologian tohtori Jason Hickel esittelee konkreettisen vision kasvunjälkeisestä post-kapitalistisesta taloudesta, joka keskittyy ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin yritysten taloudellisen voiton sijaan. Siirtymä uuteen ei kuitenkaan tapahdu itsestään. Ihmisten on kyettävä organisoitumaan ja rakentamaan liike, joka on tarpeeksi vahva paremman maailman synnyttämiseen.

Jason Hickel tunnetaan erityisesti työstään globaalin eriarvoisuuden, poliittisen talouden ja ympäristötaloustieteen parissa, sekä kritiikistään vihreän kasvun ideaa kohtaan. Laajan akateemisen tuotannon lisäksi hän käsittelee niin kutsuttua degrowth-ajattelua kirjassaan Less is More (2021), joka palkittiin muun muassa Financial Timesin Vuoden kirja -palkinnolla. Eswatinissa (ent. Swazimaa) syntynyt Hickel työskentelee professorina Autonomous University of Barcelonassa ja toimii lisäksi muun muassa Royal Society of Artsissa ja London School of Economicsissa. Tutkimuksen ja palkitun opetuksensa lisäksi hän on aktiivinen tieteen popularisoija, joka kirjoittaa säännöllisesti useisiin medioihin kuten The Guardianiin ja Foreign Policyyn.

Se, mitä kutsumme taloudeksi, on todellisuudessa suhteemme toisiin ihmisiin ja muuhun elävään maailmaan. Meidän on päätettävä haluammeko tämän suhteen perustuvan alistamiseen ja resurssien kahmimiseen, vai vastavuoroisuuteen ja hoivaan.

Jason Hickel

Puheenvuoro on englanniksi. Jason Hickel vierailee Maailma kylässä -festivaalilla virtuaalisesti.

Ohjelmaa voi seurata paikan päällä Tiivistämössä tai suoran striimin kautta festivaalin verkkosivuilta.

Ohjelmaan liittyvät kestävän kehityksen tavoiteet