Ujuni Ahmed.
Kuva: Sercan Alkan

Keynote Ujuni Ahmed: Vallan jakaminen on ehto näkyväksi tulemiselle

Su 29.5.2022 12.20-12.45
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Fingo

Kuinka näkymätön voi tulla näkyväksi? Mitä näkymättömyys tarkoittaa yksilön ja yhteiskunnan tasolla? Entä globaalilla tasolla? Kuinka nämä kaikki linkittyvät toisiinsa? Ujuni Ahmed saapuu Maailma kylässä -festivaalille puhumaan näkymättömyyden kokemuksesta sekä vallasta ja valta-asemasta, joka vaientaa ja ylläpitää ihmisten näkymättömyyttä. Joskus omasta vallasta luopuminen tai sen jakaminen on vaikeaa, mutta se on usein tie toisten näkyväksi ja kuulluksi tulemiselle.

Ujuni Ahmed on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, ihmisoikeusvaikuttaja ja kansalaisjärjestö Fenix Helsingin toiminnanjohtaja. Ahmed on työskennellyt aktiivisesti naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta ja puhunut erityisesti tyttöjen sukuelinten silpomista sekä kunniaväkivaltaa vastaan. Vuonna 2020 hänet palkittiin Suomen PENin sananvapauspalkinnolla toiminnastaan suomalaisessa yhteiskunnassa hauraimmassa asemassa olevien naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta. Hän on myös Kansallisteatterin kotikirjailija, eli hänen teoksestaan tehdään näyttämötulkinta Kansallisteatteriin tulevien vuosien aikana.

Ohjelmaa voi seurata paikan päällä Tiivistämössä tai suoran striimin kautta festivaalin verkkosivuilta.

Jos olet näkymätön, et ole edes vaihtoehto. On sattumaa ja hyvää tuuria, jos joku ihminen ajaa asiaa, joka liippaa edes läheltä sinun elämääsi. Sinulta ei kysytä – koska sinua ei nähdä.

Ujuni Ahmed

Ahmedia kuultiin myös Maailma kylässä -podcastin jaksossa Eroon kurjuuskuvastosta. Kuuntele jakso!

Ohjelmaan liittyvät kestävän kehityksen tavoiteet