Kuva liittyy Sitran ohjelmaan Kuka käyttää tulevaisuusvaltaa.
Kuva: Sitra

Kuka käyttää tulevaisuusvaltaa?

Su 28.5.2023 12.10-12.30
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Sitra

Tulevaisuusvalta on valtaa määritellä tulevaisuusnäkymiä. Tällä hetkellä se on keskittynyt pienelle joukolle ihmisiä. Sillä, kuka määrittelee asioita, on kuitenkin merkitystä. Kuka pääsee keskustelemaan tulevaisuuksista, kenen näkemykset otetaan huomioon ja keitä tulevaisuuskuvissa on edustettuina? Miten tulevaisuutta määrittelevien ja tekevien joukkoa voisi laajentaa? 

Lavalla Sitran asiantuntijat Sari Laine ja Pauli Saloranta kertovat, miten jokainen meistä voi valjastaa erilaisia muutosvoimia kohti reilumpaa, kestävämpää ja innostavampaa tulevaisuutta. Lisäksi puhujat kertovat menetelmistä, jotka auttavat muutoksentekijöitä arjessa. 

Puheenvuorojen jälkeen Sitran johtava asiantuntija Saara Saarinen esittelee Muutospelin, jota pelataan Sitran ja Fingon yhteistyössä tuottamassa työpajassa. Työpaja järjestetään Puhelavan viereisessä Lämpiössä heti puheohjelman jälkeen. Lue lisää täältä

Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla tai verkkosivujen Online-ohjelmassa. 

Sari Laine 

Sari Laine on Sitran johtava asiantuntija. Hän pohtii päivittäin ihmisten innostumista muutokseen sekä pienten tekojen muuttumista tavoiksi ja muutoksen syntymistä ruohonjuuritasolla.  

Pohdin päivittäin sitä, miten ja miksi ihmiset innostuvat mukaan muutokseen. Tai sitä, miten pienet teot muutetaan tavoiksi. Haluan ymmärtää aina vain paremmin motivaatiota muuttaa arki kestävämmäksi.

Sari Laine

Pauli Saloranta 

Pauli Saloranta on Sitran asiantuntija ja kokenut osallistumisen ja demokratian kehittäjä, joka kannustaa tunnistamaan muutoksen mahdollisuudet ja löytämään moninaiset vaikuttamisen kanavat.  

Osallisuuspuheessa korostuu, kuka saa ja osaa osallistua. Keitä kuullaan, ja ovatko kynnykset matalat. Yhtä tärkeää on, mitä osallistumisesta putkahtaa ulos ja miten se vaikuttaa päätöksentekoon. Näiden kahden välissä piilee muutosvoimia siinä, miten eri näkökulmia puntaroidaan. On helppoa voimaantua samanmielisten kanssa, mutta nyt pitääkin nousta poterosta ja kohdata erimieliset. Näin rakennamme aitoa polkua toivotuista tulevaisuuksista arjen realiteetteihin asti.

Pauli Saloranta

Saara Saarinen 

Saara Saarinen on Sitran johtava asiantuntija, palvelumuotoilija, visuaalinen viestijä, konseptoija sekä oppimiskokemuksen suunnittelija.

Ohjelmaan liittyvät kestävän kehityksen tavoiteet

Kestävän kehityksen tavoite 1 Ei köyhyyttä
Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 2 Ei nälkää
Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 5 sukupuolten tasa-arvo
Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 6 puhdas vesi ja sanitaatio
Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 7. edullista ja puhdasta energiaa
Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 9 Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infastruktuureja
Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 10 Eriarvoisuuden vähentäminen
Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 12. vastuullista kuluttamista
Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 14: vedenalainen elämä
Kestävän kehityksen tavoite 15 Maanpäällinen elämä
Kestävän kehityksen tavoite 16 rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto
Kestävän kehityksen tavoite 17 Yhteistyö ja kumppanuus