Kuvassa Liraz.
Kuva: Shai Franco

Liraz (ISR-IRN)

Su 28.5.2023 18.00-19.00
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Fingo

Palkittu israelilaispersialainen laulaja-lauluntekijä ja näyttelijä Liraz lumoaa yleisön esiintymistaidoillaan. Persian kielellä laulavan artistin kappaleissa moderni israelilainen musiikki yhdistyy hänen persialaisiin juuriinsa. Musiikki on tehnyt Lirazista majakan naisten oikeuksia puolustavalle liikkeelle – Iranissa ja sen ulkopuolella. 

Lirazin vuonna 2018 julkaistu Naz-debyyttialbumi (Dead Sea Recordings) koostuu iranilaisten naislaulajien kirjoittamista esivallankumouksellisista pop-kappaleista. Albumi saavutti suosiota Iranin sosiaalisessa mediassa, ja Liraz sai videoita naisista tanssimassa kodeissaan ilman tšadoreita, huiveja ja huntuja ja iranilaiset muusikot alkoivat lähettää hänelle lyriikoita ja melodioita salattuina tiedostoina. 

Tästä alkoi hahmottua artistin yksityiseksi vallankumoukseksi muodostunut toinen albumi, Zan (Glitterbeat, 2020), jota hän työsti yhteistyössä nimettöminä pysyneiden iranilaisten säveltäjien ja muusikoiden kanssa verkkoyhteyden välityksellä, salassa Teheranin uskonnollisilta johtajilta ja salaiselta poliisilta. Lopputuloksena syntyi kappaleita, joilla on sanoma, ja musiikkia, joka saa ihmiset tanssimaan, hymyilemään ja ennen kaikkea ajattelemaan. Toisella albumilla mukana olleet muusikot esiintyvät myös Lirazin kolmannella ja tuoreimmalla Roya-albumilla (Glitterbeat, 2022), jonka muusikot äänittivät pelosta ja vaaran tunteesta huolimatta kasvotusten. 

Vuonna 2021 Liraz voitti parhaan artistin Songlines-musiikkipalkinnon, ja tänä vuonna hän on uudestaan ehdolla palkinnon saajaksi.

Mitä jos olisin syntynyt Iranissa enkä voisi laulaa – yrittäisinkö paeta? Minulla on aina niin paljon tarinoita ja visioita mielessäni. Tiedän, että minun täytyy laulaa Iranin vaiennettujen naisten puolesta. Ja haluan laulaa Iranille tunteistani Irania kohtaan.

Liraz
Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.
Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Lisää samankaltaisia