Kuvassa nepalilainen nainen
Kuva: Jenny Öhman

Maataloustuottajat ilmaston puolesta!

La 27.5.2023 18.10-18.35
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

FFD

Maatalous tuottaa lähes kolmanneksen ilmastopäästöistä. Kehittyvissä maissa noin 2,5 miljardia ihmistä saa elantonsa maataloudesta. Suuri osa maataloudesta ja ruokaturvasta on pientuottajien käsissä, sillä lähes puolet maailman ruuasta tuotetaan alle viiden hehtaarin tiloilla. Monessa maassa maaperän, puiden ja luonnonvarojen kestävän käytön ratkaisevat pientuottajat.  

Ilmastomuutos on maataloudelle konkreettinen uhka, mutta kaikesta ilmastorahoituksesta alle kaksi prosenttia saavuttaa tuottajat. Keskustelussa maataloustuottajat kertovat omasta roolistaan osana oikeudenmukaista vihreää siirtymää. 

FFD:n toiminnanjohtaja Tiina Huvion kanssa aiheesta keskustelevat maa- ja metsätalousyrittäjä Kati Partanen ja maanviljelijä Heikki Huhtanen. Keskustelun lomassa lyhyet videotervehdykset Mahalaxmi yhteisömetsäryhmän puheenjohtaja Bishnu Pandeyltä Nepalista, maatalousyrittäjä Elizabeth Nsimadalalta Ugandasta ja MVIWA-Arushan koordinaattori Richard Masandikalta Tansaniasta vievät yleisön suoraan maailmalle pientuottajien luo. 

Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla tai verkkosivujen Online-ohjelmassa. 

Tiina Huvio 

Tiina Huvio on Food and Forest Development Finland – FFD:n toiminnanjohtaja, AgriCordin hallituksen jäsen, Forest and Farm Facilityn ohjauskomitean puheenjohtaja sekä AgriCord Allianssin ilmastotyön vetäjä 2018 lähtien. Tiina Huviolla on takanaan yli 25 vuoden kokemus maa- ja metsätaloutta, maaseutukehitystä ja yksityissektoria koskevasta kehitysyhteistyöstä. Hän on ollut töissä FAO:lla, ulkoministeriössä ja DANIDA:lla osallistuen strategiseen suunnitteluun, poliittiseen vaikuttamiseen sekä hankehallintoon.  

Tuottajat ja heidän järjestönsä tekevät ensiarvoisen tärkeää työtä kestävän vihreän siirtymän eteen, mutta meidän on muistettava, että maankäyttösektorilla kvartaali on 25 vuotta.

Tiina Huvio

Kati Partanen 

Kati Partanen on iisalmelainen maatalousalan monitoimija: maa- ja metsätalousyrittäjä, Viljelijöiden maailmanjärjestö WFO:n hallituksen jäsen ja MTK:n johtokunnan jäsen. Lisäksi hän toimii opetus- ja kehitystehtävissä maatilatalouden lehtorina Savonia-ammattikorkeakoulussa. Partanen on koulutukseltaan maatalous- ja metsätieteiden maisteri ja ammatillinen opettaja.  

Perheviljelmät muodostavat ruokaturvan kivijalan ja ovat samalla ilmastotoimien ratkaisujen ytimessä, niin sopeutumisen kuin hillinnän näkökulmasta.

Kati Partanen

Heikki Huhtanen 

Heikki Huhtanen on maanviljelijä Loimaalta 15. sukupolvessa. Hän on aktiivinen kansainvälisissä viljelijätilaisuuksissa Euroopan lisäksi niin Ruandassa kuin Kiinassakin sekä Hive Helsinki koodikoulun alumni ja Metsämaan Pyramidipiknik -tapahtuman touhutyyppi. 

Muutos yksin on pelottavaa, yhdessä se voi olla jännittävää. Yhdessä se on ainakin helpompaa.

Heikki Huhtanen 

Bishnu Pandey 

Bishnu Pandey on nepalilainen Mahalaxmi yhteisömetsäryhmän puheenjohtaja ja metsäosuuskunta Amritpur Social Entrepreneur Cooperative (ASEC) hallituksen varapuheenjohtaja. Pandey harjoittaa pienmuotoista metsätaloutta. Hän hyödyntää esimerkiksi salpuun lehtiä ja tuottaa niistä lautasia. Pandey on myös uuden padon kastelutoimikunnan jäsen. 

Ilmastonmuutoksen vuoksi metsäpaloja on yhä enemmän tällä alueella. Olemme oppineet niitä torjumaan sekä metsänhoitokeinoin, että padon avulla – metsäpalon torjumisen lisäksi pato tarjoaa kasteluvettä noin sadalle kotitaloudelle 50 hehtaarin alueelle.

Bishnu Pandey 

Elizabeth Nsimadala 

Elizabeth Nsimadala on nuori ugandalainen maatalousyrittäjä ja Eastern Africa Farmers Federation EAFF:in puheenjohtaja, sekä The Pan-African Farmers’ Organization PAFO:n että Viljelijöiden maailmanjärjestö WFO:n hallituksen jäsen. 

Jos haluatte, että viljelijät globaalissa etelässä ovat osa vihreää siirtymää, teidän täytyy tarjota heille tukea siihen. Viljelijät globaalissa etelässä ovat jo osa vihreää siirtymää, mutta meidän on tuettava viljelijöitä heidän osaamisen kehittämisessä ja annettava kestävästi tuotetulle ruoalle sen arvoa vastaava hinta.

Elizabeth Nsimadala

Richard Masandika 

Richard Masandika on tansanialainen MVIWA-Arushan koordinaattori ja kestävän kehityksen edelläkävijä Itä-Afrikassa. Hän siirtyi insinööristä kehitystyöntekijäksi, ja hänen intohimonsa on saada aikaan todellista kehitystä pyramidin pohjalla eli äärimmäisessä köyhyydessä elävien ihmisten elämässä.

Ohjelmaan liittyvät kestävän kehityksen tavoiteet

Kestävän kehityksen tavoite 1 Ei köyhyyttä
Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 2 Ei nälkää
Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 5 sukupuolten tasa-arvo