Sohvalla istuvia naisia värikkäissä vaatteissa pitelemässä kylttejä, joissa lukee "Who made my clothes?"
Kuva: Moi Namaste

Muoti muuttaa maailmaa?

Su 29.5.2022 17.25-17.55
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Moi Namaste

Globaali muotiteollisuus on yksi maailman saastuttavimmista teollisuudenaloista. Ala on tunnettu ympäristön pilaamisesta ja epäeettisistä käytännöistään. Tehdyt korjausliikkeetkin ovat tähän mennessä usein onnistuneet huomioimaan vain toisen ongelmista – ympäristön tai ihmiset. Alan on korkea aika muuttaa toimintatapojaan.

Ohjelmassa sukelletaan muodin tulevaisuuteen ja kuullaan tosielämän esimerkkejä, kuinka globaali muotiteollisuus voi muuttua tuottamaan hyvää sekä ihmisille että planeetalle. Helsinkiläisen Moi Namasten perustaja Pukhraj Ranjan, hollantilaisen Zazi Vintagen perustaja Jeanne de Kroon ja intialaisen Tharangini Studion osakas Padmini Govind kertovat festivaalilla yritystensä toiminnasta paremman muotiteollisuuden eteen.

Keskustelu käydään englanniksi.

Ohjelmaa voi seurata paikan päällä Tiivistämössä tai suoran striimin kautta festivaalin verkkosivuilta.

Muodin tulevaisuus riippuu siitä, kuinka ja keltä vaatteemme ostamme.

Pukhraj Ranjan

Pukhraj Ranjan

Pukhraj Ranjan on intialainen ammattikasvattaja, joka ryhtyi yrittäjäksi ja perusti helsinkiläisen vastuullisten vaatteiden yrityksen, Moi Namasten, joka käyttää perinteisiä intialaisia menetelmiä valmistaessaan vaatteita ja asusteita vastuullisille kuluttajille. Ranjan haluaa lisätä tietoisuutta paremman maailman puolesta toimivista intialaisista käsitöistä, kulttuurista ja yhteistöistä. Moi Namaste keskittyy erityisesti naisten voimaannuttamiseen sekä eettiseen ja vastuulliseen vaatetuotantoon.

Jeanne de Kroon

Jeanne de Kroon on amsterdamilaisen Zazi Vintagen perustaja ja ympäristöaktivisti, joka on konsultoinut muun muassa YK:ta ja maailmanlaajuisesti toimivia yrityksiä kestävästä teollisuudesta. Zazi Vintage keskittyy kiertotalouteen ja pyrkii tuomaan esille tarinat vaatteiden takaa.

Padmini Govind

Padmini Govind johtaa äitinsä vuonna 1977 perustamaa Tharangini Studiota, joka on viimeinen eettiseen ja kestävään tuotantoon keskittyvänä artesaanitekniikkaa käyttävä kangaspaino Bangaloressa, Intiassa. Rakennettuaan globaalia yritysuraa kaksi vuotta, Govind palasi kotimaahansa Intiaan kasvattaakseen perheyrityksensä globaalia vaikuttavuutta.

Ohjelmaan liittyvät kestävän kehityksen tavoiteet