Myytit murskaksi!

La 28.5.2022 15.55-16.25
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Fingo

Aikojen saatossa muodostuneet myytit elävät sitkeästi ihmisten mielikuvissa ja asenteissa. Paikkaansa pitämätön myytti kuitenkin välittää maailmasta virheellistä tietoa ja pahimmillaan jarruttaa kehitystä. Planeettamme kestävän tulevaisuuden rakentaminen edellyttää mieltä sitovien rajojen rikkomista ja muutoksia, joita me teemme! Kuten Nelson Mandela totesi: ”Kaikki tuntui mahdottomalta, kunnes se tapahtui.”

Tänään haastamme kolme myyttiä maailmasta. Myyttejä murtamassa ovat suomalainen politiikan tutkija, yhteiskuntatieteiden tohtori, taiteilija ja feministi Saara Särmä, kehityspolitiikan asiantuntija Eppu Mikkonen Fingosta sekä faktantarkastaja Pipsa Havula ja vastaava toimittaja ja väitöskirjatutkija Joonas Pörsti Faktabaarista. Myyttien maailmaan johdattelee ja ohjelman juontaa toimittaja Rosa Kettumäki.

Ohjelmaa voi seurata paikan päällä Tiivistämössä tai suoran striimin kautta festivaalin verkkosivuilta.

Myytit

Myytti 1. Maailma on matkalla kohti vääjäämätöntä tuhoa, emmekä voi sille mitään

Haasteet ovat valtavia ja ihminen on liian pieni laittamaan kapuloita rattaisiin suuremmille, rikkaammille ja vaikutusvaltaisemmille tahoille. Yritetty on, mutta mitä oikeastaan on saatu aikaan? Parempi heittää hanskat tiskin ja nauttia elämästä niin kauan kuin sitä riittää!

Myytti 2. Jatkuvasti paisuva väestö on maapallon kaikkien haasteiden juurisyy

Maapallon väestö kasvaa hallitsemattomasti, eivätkä planeettamme resurssit millään riitä elättämään tätä ihmismäärää. Nälkä, köyhyys, luonnonvarojen hallitsematon käyttö, saasteet ja siirtolaisuus lisääntyvät kiihtyvää tahtia. Miksei väestönkasvua saada kuriin?

Myytti 3. Tilastot kertovat totuuden

Etsitkö luotettavaa lähdettä? Helppo kysymys! Jo pienestä pitäen meille on opetettu, että tilastotieto on raakaa, puolueetonta ja kaiken kattavaa faktaa, joka kertoo totuuksia maailmasta, kunhan vain osaat tulkita taulukoita ja käppyröitä oikein. Numerothan ovat neutraaleja, vai mitä?

Myyttien murtajat

Saara Särmä

Saara Särmä on akateeminen sekatyöläinen, yhteiskunnallinen keskustelija, taiteilija sekä Feministisen ajatushautomo Hatun johtaja. Tällä hetkellä Särmä työskentelee tutkijatohtorina Tampereen yliopistossa. Suomen Akatemian rahoittamassa Making Meaning out of Meme-making-hankkeessa (2019-2023) hän tutkii meemien merkityksellistämää maailmanpolitiikkaa.

Eppu Mikkonen

Eppu Mikkonen on Fingon kehityspoliittinen asiantuntija, jonka työn ydintä ovat sosiaalinen kehitys, erityisesti eriarvoisuuden vähentäminen ja sukupuolten tasa-arvo. Mikkonen on kiinnostunut väestönkehityskysymyksistä, rakenteellisen syrjinnän purkamisesta ja melonnasta. Hän uskoo vakaasti, että ihmisille on luontaista toimia yhdessä toisten kanssa ja että olemme kaikki taipuvaisia tekemään parhaamme.

Joonas Pörsti

Joonas Pörsti on Faktabaarin vastaava toimittaja ja väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa. Poliittisen historian väitöskirjassaan hän tutkii radikaalin oikeiston islaminvastaista retoriikkaa. Pörsti on työskennellyt toimituspäällikkönä Ulkopolitiikka-lehdessä ja kirjoittanut tietokirjan Propagandan lumo – sata vuotta mielten hallintaa, josta hänet palkittiin vuonna 2018 Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla.

Pipsa Havula

Pipsa Havula on Faktabaarin faktantarkistaja ja toimittaja.