Kuva: Suomen YK-liitto

Pakolaisuuden monet kasvot

Su 29.5.2022 11.00-11.30
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Suomen YK-liitto

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen keskustelevat toimittaja ja tietokirjailija Rauli Virtasen johdolla pakolaisuudesta.

Liikkuvuus eri valtioiden ja mantereiden välillä koskettaa miljardeja, ja kodeistaan joutuu pakenemaan useampi kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi vuonna 2021, että pakenemaan joutuneita oli yhteensä yli 84 miljoonaa maailmanlaajuisesti. Konfliktialueiden naapurimaat vastaanottavat kaikissa kriiseissä suurimman osan pakolaisista, joissain tapauksissa jopa vuosikymmeniksi.

Ukrainan sodan myötä myös eurooppalaiset joutuvat nyt pakenemaan aseellista konfliktia. Naapureina meidän velvollisuutemme on auttaa. Pakolaisten määrän kasvaessa on kuitenkin välttämätöntä, että vastuista ja velvollisuuksista sovitaan yhteisesti pakolaisten ihmisoikeuksia kunnioittaen.

Ohjelmaa voi seurata paikan päällä Tiivistämössä tai suoran striimin kautta festivaalin verkkosivuilta.

Pekka Haavisto

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on toiminut uransa aikana useissa kansainvälisissä tehtävissä. Hän on tunnettu muun muassa osallistumisestaan Darfurin rauhansopimuksen solmimiseen Sudanissa.

Annu Lehtinen

Annu Lehtinen on Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja. Ennen nykyistä tehtäväänsä Lehtinen toimi YK-tehtävissä Aasiassa pandemiakoordinaation johdossa sekä Lääkärin Sosiaalinen Vastuu ry:n toiminnanjohtajana. Suomen Pakolaisapu on Suomen suurin pakolais- ja siirtolaiskysymyksiin erikoistunut asiantuntijajärjestö ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n viestinnällinen kumppani Suomessa.

Rauli Virtanen

Rauli Virtanen on tunnettu kriisialueiden ulkomaantoimittaja ja tietokirjailija. Hän on toiminut journalistiikan professorina Tampereen yliopistossa sekä käsitellyt sota- ja konfliktialueiden journalismia tietokirjoissaan ja kymmenillä vierailijaluennoilla. Virtasen ohjaama ”Rauli Virtasen Afganistan” -dokumentti julkaistiin tammikuussa 2022 ja se käsittelee talibanhallinnon historiaa ja valtaannousua Afganistanissa 2021.

Ohjelmaan liittyvät kestävän kehityksen tavoiteet