Phyllis Omido istuu haudan vieressä.
Phyllis Omido läheisen tehtaan aiheuttamaan lyijymyrkytykseen kuolleen kolmikuisen vauvan haudalla. Kuva: Goldman Environmental Prize

Phyllis Omido ja Iiris Laisi: Ympäristö ja sen puolustajat hätätilassa

Su 29.5.2022 14.30-15.00
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Elokapina

Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS

Siemenpuu


Ympäristönpuolustajat ovat etulinjassa vaatimassa kestävämpää tulevaisuutta kaikille. Silti heidän toimintaansa rajoitetaan niin Suomessa kuin maailmalla.

”Itä-Afrikan Erin Brockovichiksi” kutsutun kenialaisen Phyllis Omidon ja suomalaisen Elokapina-aktivistin Iiris Laisin puheenvuoroissa pohditaan ympäristöaktivismin roolia ja haasteita eri puolilla maailmaa. Mitä aktivistit eri maissa ovat saavuttaneet ihmisoikeuksien ja ympäristön hyväksi? Miten aktivistien toimintaa yritetään estää ja miten esteet voitetaan? Miten voimme jokainen vaikuttaa niin, että muutosta oikeasti tapahtuu?

Keskustelun aikana nähdään myös indonesialaisen luonnonsuojelijan Nurain Lapolon videoitu puheenvuoro.

Keskustelu käydään englanniksi.

Ohjelmaa voi seurata paikan päällä Tiivistämössä tai suoran striimin kautta festivaalin verkkosivuilta.

Ympäristönpuolustajien suojeleminen on äärimmäisen tärkeää, sillä heidän tekemänsä työ vaikuttaa suuresti ympäristömme kestävyyteen.

Phyllis Omido

Phyllis Omido

Phyllis Omido on kenialainen ympäristö- ja ihmisoikeusaktivisti, joka onnistui sulkemaan slummialueen saastuttaneen tehtaan ja voittamaan oikeudessa 10,2 miljoonan euron korvaukset lyijymyrkytyksen uhreille. Aktivismiuransa aikana Omido on kokenut häirintää ja uhkailuja, ja hänet on yritetty jopa tappaa. Time-lehti valitsi hänet viime vuonna maailman 100 vaikutusvaltaisimman ihmisen listalle. Phyllis Omido on kenialaisen järjestön Center for Justice Governance and Environmental Action -järjestön perustaja ja johtaja.

”En halua olla sulkemassa tehtaita, koska ihmisten toimeentulo on riippuvainen niistä. Tässä tapauksessa oli kuitenkin kyse elämästä ja kuolemasta.”

Iiris Laisi

Iiris Laisi on valtarakenteita vastaan kapinoiva aktivisti, kirjoittaja ja esittävän taiteen tekijä. Hän vaikuttaa Elokapinassa ja Helsingin Ylioppilasteatterissa ja opiskelee tanssia Teatterikorkeakoulussa. Laisi on ollut mukana monissa Elokapinan aktioissa, kuten vaatimassa Suomeen ilmasto- ja ympäristöhätätilaa, puolustamassa Helsingin lähimetsiä hakkaamiselta sekä ”viherpesemässä” Fortumin konttorin ikkunoita. Hän etsii ja opettelee jatkuvasti konkreettisempia keinoja kohti kestävää ja oikeudenmukaista muutosta.

Nurain Lapolo

Nurain Lapolo toimii luonnonsuojelijana Indonesiassa. Hän johtaa JAPESDA-järjestöä, joka ennallistaa metsiä ja tukee Sulawesi-saaren rannikoilla asuvia yhteisöjä löytämään uusia, ympäristöystävällisiä elinkeinoja. Vuodesta 2018 lähtien hänen järjestönsä on onnistunut ennallistamaan lähes 70 hehtaaria mangrovemetsiä.

Ohjelmaan liittyvät kestävän kehityksen tavoiteet