Mitä jos seuraavaksi nauttimasi juustolajitelma olisi valmistettu panemalla?
Kuva: Emma Smart

Reboot Food – Kuinka tiede pelastaa luonnon maataloudelta

La 27.5.2023 18.50-19.10
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Suomen Ekomodernistit

Solar Foodsin Tiia Kuusimäki, kansanedustaja Atte Harjanne (Vihr.) ja Suomen Ekomodernistien Inari Fjärd pureutuvat uusien teknologioiden mahdollisuuksiin ruuantuotannossa sekä niiden käyttöönottoa edistäviin ja estäviin tekijöihin. Teknologiat ovat jo olemassa, mutta poliittinen tahto laajan käyttöönoton sallimiseksi vaikuttaa puuttuvan. 

Globaalin elintarvikejärjestelmän muuttaminen on välttämätöntä ihmisten terveyden, ilmaston ja luonnon hyvinvoinnin vuoksi. Eläinperäinen maatalous on merkittävä metsäkadon aiheuttaja ja suurin yksittäinen syy lajien massasukupuuttoon. Sen aiheuttamat päästöt ovat suuremmat kuin koko liikennesektorin. Haittoja voidaan ehkäistä tieteeseen ja insinööritaitoon perustuvalla teknologialla.  

Ilmastonkestävän ja maantieteellisesti joustavan elintarviketuotannon ansiosta jopa maailman köyhimmät yhteisöt voisivat jättää nälänhädän ja aliravitsemuksen menneisyyteen. 

Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla tai verkkosivujen Online-ohjelmassa. 

Maapallon kantokyky ei kestä nykyistä maatalouden aiheuttamaa kuormitusta. On aika käynnistää kestävä elintarviketuotanto. 

Inari Fjärd

Atte Harjanne 

Atte Harjanne on vihreä kansanedustaja (vihr.), Vihreiden varapuheenjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu. Lisäksi hän on taustaltaan tutkija. Tutkimusalalla Harjanne on kiinnostunut ilmastonmuutoksen sosioekonomisista vaikutuksista sekä ilmastotiedon käytöstä ja tuottamisesta. 

Tiia Kuusimäki

Tiia Kuusimäki on Solar Foodsin operatiivinen johtaja. Hän on erikoistunut startup-yritysten toimintojen rakentamiseen ja huolehtimaan ihmisistä, projekteista, prosesseista sekä numeroista. Solar Foods on tullut tunnetuksi solein-proteiinin kehittämisestä. Soleiinilla on potentiaalia muuttaa globaalia ruokataloutta. 

Inari Fjärd 

Inari Fjärd on Suomen ekomodernistit ry:n hallituksen jäsen. Hän on kognitiotieteilijä (FT) ja taustaltaan tutkija. Hänen erikoisalaansa on tiedon prosessointi. Fjärd on käsitellyt työssään myös yritysvastuun ja teknologian etiikan kysymyksiä. Nykyisin hän työskentelee järjestösektorilla asiantuntijana ja organisaation kehitystehtävissä. 

Ohjelmaan liittyvät kestävän kehityksen tavoiteet

Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 2 Ei nälkää
Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 9 Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infastruktuureja