Kuvassa Seun Kuti.
Kuva: Alexis Mayron

Seun Kuti & Egypt 80 (NGR) 

La 27.5.2023 19.45-20.45
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Fingo

Afrikkalaisen musiikin suurnimi nigerialainen afrobeat-muusikko ja laulaja Seun Kuti kiinnostui musiikista jo viisivuotiaana isänsä, afrobeat-pioneeri Fela Kutin jalanjäljissä. Yhdeksänvuotiaana hän lauloi isänsä Egypt 80 -yhtyeen keikoilla, ja jo 12-vuotiaana hän oli virallisesti yhtyeen jäsen. Vuonna 1997, isänsä kuoleman jälkeen, 14-vuotias Kuti otti paikan yhtyeen johtajana isänsä toiveen mukaisesti. 

Afrobeatissa länsiafrikkalaiset musiikkityylit sekä amerikkalaiset funk-, jazz- ja soulvaikutteet yhdistyvät monimutkaisiin rytmeihin ja lyömäsoittimiin. Vuosien saatossa Kuti on lisännyt musiikkityyliin omia vaikutteitaan ja kaivautunut syvemmälle afrikkalaisiin perinteisiin kuvastaakseen maanosan ponnisteluja ja kulttuuria. Isänsä poliittisen ja musiikillisen perinnön jatkajana Kuti puolustaa sorrettuja ja vastustaa korruptiota. 

Kutin ensimmäinen Seun Kuti & Fela’s Egypt 80 -albumi (WM Recordings) julkaistiin vuonna 2008. Vuonna 2011 julkaistu From Africa With Fury: Rise -albumi (Knitting Factory Records) nousi sekä Billboardin että kansainvälisille digitaalisille listoille. Kokoonpanon Black Times -albumi (Strut Records, 2018) oli Grammy-ehdokkaana vuonna 2019. Seun Kuti & Egypt 80 on esiintynyt Suomessa aiemmin Flow-festivaalilla, Pori Jazzissa, Juhlaviikkojen Huvila-teltassa ja Savoy-teatterissa vuosien 2009–2012 aikana.

Elämäntehtäväni on levittää panafrikkalaista kulttuuria ympäri maailmaa, ja musiikki on väline, jonka avulla voin kertoa viestini. Kiitän Maailma kylässä -festivaalia mahdollisuudesta tehdä tämän myös suomalaisen yleisön kanssa. Tämän kaltaiset tapahtumat antavat ihmisille mahdollisuuden keskustella monenlaisista aiheista, ja sitä tarvitsemme aikakaudella, jolla aivomme laiskistuvat jatkuvasti.

Seun Kuti
Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Lisää samankaltaisia