Kuvassa: Elsi Sloan, Iiris Laisi ja Julian Owusu
Kuvat: Anna-Maria Viksten, Iiris Laisi ja Tuukka Ervasti

Spoken word: ja sit kaikki shiftas

Su 28.5.2023 16.30-17.10
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Fingo

Sanoissa on voimaa muokata maailmaa. Sanat luovat maailmaa. Elsi Sloan, Iiris Laisi ja Julian Owusu ovat poikkitaiteellisesti työskenteleviä lavarunoilijoita, jotka esiintyvät ensimmäistä kertaa tällä kokoonpanolla. He ottavat Tiivistämön lavan haltuun ainutlaatuisilla teksteillään utopiasta, eriarvoisuudesta, vastarinnasta, yhteistyöstä ja selviytymisestä. Kaikki on keksittyä, kaikki on muutettavissa, kaikki on väliaikaista.  

Esitys on suomeksi ja englanniksi. Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla tai verkkosivujen Online-ohjelmassa. 

Oikeasti muutos  
jota ihmiset pitävät mahdottomana / se tulee olemaan ihana.  
Minä uskon siihen.  
Uskon joka solullani, ja uskon, että  
se yksi prosentti maailman väestöstä jakaa omaisuuttaan   
tai että se laitetaan jakamaan / Uskon, että lakeja voi muuttaa  
koska niiden on pakko muuttua

Iiris Laisi

Spoken word on kirjallisuuden tai esittävän taiteen laji, joka voi sisältää esimerkiksi kirjallisia ja teatraalisia elementtejä. Muodoltaan se voi olla esimerkiksi tarinankerrontaa tai lavarunoutta ja sitä voidaan esittää musiikkitaustalla tai ilman.  

Iiris Laisi  

Iiris Laisi on kirjoittaja, aktivisti ja esiintyjä. Hän toimii Elokapinassa sekä Debt for Climate -liikkeessä ja valmistuu tanssitaiteen kandidaatiksi Teatterikoreakoulusta keväällä 2023. Laisi puhuu vastarinnasta ja muista välttämättömyyksistä: kaipuusta maahan ja muihin ihmisiin, ilosta. Hän debytoi runoilijana vuonna 2020 Nuoren Voiman kilpailussa ja on esiintynyt useissa tapahtumissa sekä esittävän taiteen festivaaleilla, myös yhdessä ELE-kollektiivin kanssa.  

Elsi Sloan 

Elsi Sloan on queer taiteilija ja aktivisti, joka uskoo taiteen muutosvoimaan. Hänen levynsä ”Pakko muuttua” julkaistiin helmikuussa 2023, ja hän oli ehdolla Jussi-palkinnon saajaksi Vuoden tulokasnäyttelijänä roolityöstään elokuvassa Sydänpeto.  

Julian Owusu  

Julian Owusu on poikkitaiteellisesti työskentelevä taiteilija, jonka tekemisen ydin on yhteisöjen rakentamisessa, hiphopissa, tanssissa pedagogiikassa, dekolonialistisissa praktiikoissa ja uudelleen kuvittelemisessa. Hän toimii laajasti taiteen kentällä ruohonjuuritason nuortentyöstä valtion virka- ja lautakuntatyöskentelyyn. Owusu käyttää sanoja kuvailemaan sitä, mihin liikekieli ei taivu, ja tanssii silloin, kun sanat eivät riitä.