Kuvassa mies ajaa kumiveneellä sulavan jäätikön jäätikköjärvessä
Kuva: Jarmo Pykälä

Suomen turvallisuus lämpenevässä maailmassa

La 27.5.2023 17.35-17.55
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Sadankomitea

Mikä on ilmastonmuutoksen rooli tulevaisuuden turvallisuuskeskustelussa? Miten ilmastonmuutoksen ketjuuntuvat vaikutukset kärjistävät köyhyyttä, konflikteja, ruokapulaa ja pakolaisuutta? Näitä kysymyksiä pohtivat europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr.) ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Emma Hakala Sadankomitean hallituksen varapuheenjohtaja Nora Luoman haastattelussa. 

Haastattelussa käydään läpi ilmastopolitiikkaa ja sitä, miten se yhdistyy ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Lisäksi nostetaan esiin uusia tutkimustuloksia ja EU:ssa meneillä olevia toimia ja peilataan niitä Suomen toimintaan. Miten päättäjät varmistavat turvallisen tulevaisuuden, kun aseilla ei välttämättä torjuta aikamme suurinta turvallisuusuhkaa? 

Keskustelua on tuettu Eurooppa-tiedottamisen valtionavusta.  

Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla tai verkkosivujen Online-ohjelmassa. 

Ilmastokriisi muuttaa myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan tekemisen reunaehtoja. Kestävää turvallisuutta ei ole mahdollista rakentaa ympäristötuhon maailmassa.

Emma Hakala

Ville Niinistö   

Ville Niinistö on Euroopan parlamentin jäsen ja siellä vihreiden ryhmävastaavana teollisuus-, tutkimus-, energia- ja teknologia-asioita käsittelevässä Itre-valiokunnassa sekä ympäristövaliokunnan jäsen ja talousvaliokunnan varajäsen. Hän on ollut europarlamentissa vastuussa vihreiden puolesta erityisesti energiamurrokseen, tutkimukseen, luonnonsuojeluun ja rahoituksen viherryttämiseen liittyvistä asioista. Hän on entinen vihreiden puheenjohtaja ja ympäristöministeri.   

Emma Hakala  

Emma Hakala on vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa ja Helsingin yliopistossa ja keskittynyt tutkimuksessaan ilmastoturvallisuuteen ja ilmastonmuutoksen geopolitiikkaan. Hän on myös BIOS-tutkimusryhmän jäsen. Hän on tutkinut kansalaisten varustautumista ilmastonmuutoksen aiheuttamiin riskeihin sekä ympäristön roolia konflikteissa, kuten vesikysymyksissä. Hän on Suomen johtavia ilmastoturvallisuuden tutkijoita.  

Nora Luoma  

Nora Luoma on Sadankomitean hallituksen varapuheenjohtaja ja rauhanaktivisti.

Ohjelmaan liittyvät kestävän kehityksen tavoiteet

Kuvassa kestävän kehityksen tavoite 10 Eriarvoisuuden vähentäminen
Kestävän kehityksen tavoite 16 rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto