Maapallo ostoskärryssä keltaisella taustalla.
Kuva: dvulikaia / iStock

Systeemisyys ostoskorissa

Su 29.5.2022 13.45-14.15
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Fingo

Kiihtyvä ilmastonmuutos, luontokadon eteneminen, polttoaineen ja energian huima hinnannousu ja ruoantuotannon haavoittuvaisuus ovat avanneet silmämme sille, kuinka kaikki asiat vaikuttavat kaikkeen. Systeemit kietoutuvat toisiinsa, ja kestävä tulevaisuus edellyttää muutoksia kaikkialla.

Tässä ohjelmassa käsitehirviöiden kärkilistalle sijoittuvaa systeemistä muutosta avataan kaikille ihmisille tuiki tarpeellisen ja tutun aiheen eli ruoan kautta – konkreettisesti ja konstailematta.

Terveellinen ja kohtuuhintainen ruoka on välttämätöntä ihmisen polttoainetta. Ilmaston ja maaperän näkökulmasta sen on oltava myös kestävästi ja mahdollisimman vähäpäästöisesti tuotettua. Maailmassa on samaan aikaan hävikkiruokaa, epäterveellistä ruokaa, ylikulutusta, nälänhätää, ja monilla ruoantuottajilla on myös vaikeuksia elää omalla työllään.  

Miten muutamme ruokajärjestelmän eli systeemin niin, että se on kestävää maapallolle ja sen ihmisille? Mitä kukin meistä voi tehdä omassa arjessaan? 

Aiheesta keskustelemassa WWF Suomen ruokaohjelman suojeluasiantuntia Elisa Niemi ja luomuviljelijä Jukka Lassila. Keskustelua johdattelee kestävän kehityksen johtaja Rilli Lappalainen Fingosta.

Ohjelmaa voi seurata paikan päällä Tiivistämössä tai suoran striimin kautta festivaalin verkkosivuilta.

Ruoka on arjen tärkein ympäristövalinta. Kasvavat kasviproteiinien valikoimat tekevät helpoksi kokeilla lautaselle vaikkapa härkäpapua tai hernettä.

Elisa Niemi

Elisa Niemi

Elisa Niemi on WWF:n ruokaohjelman suojeluasiantuntija. Työssään hän edistää siirtymistä kasvipainotteiseen ruokavalioon, koska se on tärkein ruokaan liittyvä ympäristövalinta. Hän tekee vaikuttamistyötä muun muassa yhteistyössä nuorten Eat4Change-foorumin kanssa. Ilmastokriisiä ja luontokatoa ei voida ratkaista muuttamatta ruokajärjestelmää.

Rilli Lappalainen

Fingon kestävän kehityksen johtaja Rilli Lappalainen on järjestökollegan kuvauksen mukaan myös ”Suomen globaalin kestävän kehityksen johtaja”. Lappalainen on Eurooppalaisten kehitysjärjestöjen CONCORDin puheenjohtaja ja maailmanlaajuisen kehitysjärjestöjen kattojärjestön Foruksen varapuheenjohtaja, globaalin Bridge 47-verkoston perustaja ja puheenjohtaja. Ja aina valmiina uusiin seikkailuihin!

Ohjelmaan liittyvät kestävän kehityksen tavoiteet