Tansanialaiset kauppiaat myyvät kodin tarvikkeita ja riisiä tien varressa.
Tansanialaiset kauppiaat myyvät kodin tarvikkeita ja riisiä tien varressa. Afrikassa n. 86 prosenttia väestöstä arvellaan työskentelevän epävirallisessa taloudessa, jolloin he eivät maksa tuloveroa. Kuva: Eva Nilsson

Voiko veroilla ratkaista globaalin eriarvoisuuden?

Su 29.5.2022 16.40-17.10
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Attac

Reilu vero

Kehitysmaat menettävät vuosittain yli 100 miljardia verovälttelyn vuoksi. Osittain sen seurauksena maat pysyvät köyhinä, ovat riippuvaisia kehitysavusta, eikä niillä ole varaa tarjota kunnollisia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Mitä pääomapako on? Kenen vastuulla on kitkeä globaalia veropakoa? Missä paikoissa päätetään verovastuuseen liittyvistä toimenpiteistä? Entä millä edellytyksillä voidaan päästä globaaliin vero-oikeudenmukaisuuteen? Aiheesta keskustelevat monikansallisten yritysten ja kehitystoimijoiden toimintaa globaalissa etelässä tutkiva Hankenin väitöskirjatutkija Eva Nilsson sekä Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan yliopistolehtori Matti Ylönen. Ohjelman juontaa Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden yliopistonlehtori Teppo Eskelinen.

Ohjelmaa voi seurata paikan päällä Tiivistämössä tai suoran striimin kautta festivaalin verkkosivuilta.

Eva Nilsson

Hankenin väitöskirjatutkija Eva Nilsson tutkii monikansallisia yrityksiä kehitystoimijoina globaalissa etelässä.’

“Suurin osa maailman maista on jäänyt ulkopuolelle, kun globaalista veropolitiikasta on tehty päätöksiä.”

Matti Ylönen

Matti Ylönen on maailmanpolitiikan yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.

“Laajempi yritysten ja yksityishenkilöiden vero- ja omistustietojen avoimuus auttaisi paitsi yritysten verojen välttelyn hillitsemisessä, myös tarkempien arvioiden tekemisessä ongelman laajuudesta.”

Ohjelmaan liittyvät kestävän kehityksen tavoiteet