Musik förändrar världen – En del av programmet för Världen i byn har publicerats
Festivalen för hållbar utveckling, Världen i byn, ordnas i full skala för första gången på tre år. Temat i år är Förändringskraft.
Gratisfestivalen Världen i byn arrangeras i Södervik i Helsingfors den 27-28 maj.
Världen i Byn inleder festivalsommaren i Helsingfors med färgstarka artister som för fram budskapet om musikens förändringskraft. Bland årets artister finns den israelisk-persiska sångaren Liraz och det ukrainsk-kanadensiska bandet Balaklava Blues. Finländska artister som träder upp på Världen i byn-scenen är Von Hertzen Brothers, Jesse Markin, Yeboah, Ilta och Megasakki.
“På festivalen kan man få nya upplevelser, fördjupa sig i samhälleliga frågor och självklart njuta av bra musik, god mat och en unik stämning. Vi vill uppmuntra individer och sammanslutningar att verka som förändringskrafter för hållbar utveckling, jämlikhet och ett fritt civilt samhälle i en värld där ojämlikheten och orättvisorna ökar”, säger kommunikationschef Nelli Korpi.
På festivalen ordnas 9 konserter, workshops, tiotals anföranden och diskussioner, barnprogram samt 200 utställare, allt från organisationer och myndigheter till mat- och basarförsäljare. Gratisevenemangets förväntade publikmängd är cirka 50 000 besökare.
Musiken har inflytande
En av festivalens huvudartister är den israelisk-persiska singer-songwritern Liraz, vars debutalbum Naz från 2018 har haft stort inflytande på kvinnorörelsen i Iran. Låtarna hon uppträder med är skrivna av kvinnliga iranska sångare före revolutionen. De har inspirerat kvinnor att skicka henne videoklipp där de dansar i sina hem, utan slöjor eller sjalar.
Sitt andra album Zan skapade Liraz i samarbete med anonyma kvinnliga iranska kompositörer och musiker över internet, i hemlighet för Teherans religiösa ledare och den hemliga polisen. Det tredje albumet Roya (Glitterbeat, 2022) spelade musikerna in ansikte mot ansikte trots rädsla och känsla av fara. Musiken har gjort Liraz till en fyr för rörelsen som försvarar kvinnors rättigheter.
Bandet Balaklava Blues, som tar ställning mot kriget i Ukraina och för mänskliga rättigheter, blandar traditionell ukrainsk folkmusik med elektronisk dansmusik. Bandets grundare Mark och Marichka Marczyk träffades i Kiev under Maidanrevolutionen 2014 och har sedan dess riktat sin kreativa energi till att berätta för världen om sitt hemland och om det våld som riktas mot det.
Festivalens övriga internationella artister är de tidigare publicerade, nigerianska Seun Kuti & Egypt 80 samt sydafrikanska Toya Delazy. Nigerianen Seun Kuti ärvde rollen som frontfigur för bandet Egypt 80 för 25 år sedan av sin far, afrobeatpionjären Fela Kuti. Seun Kuti, som efterträdde sin far redan som 14-åring och hade stora skor att fylla, fortsätter som språkrör för dennes politiska och musikaliska arv. Han försvarar de förtryckta och motsätter sig korruption samt utvecklar afrobeaten som kombinerar västafrikanska och amerikanska musikstilar med komplicerade rytmer och slagverk.
Det har också blivit klart att Toya Delazy som kombinerar tekno och drum and base med zuluansk sånglyrik deltar i festivalen. I Delazys afrorave-musik kan man både höra artistens rötter i sydafrikanska KwaZulu-Natal och ljudidentiteten i hennes nuvarande hemort London. Delazy är en ikon för alla förtryckta och underkuvade och tar starkt ställning för bland annat mänskliga rättigheter, sexuella rättigheter och kulturell mångfald. Artisten, som verkar som UNICEF-ambassadör, uppmuntrar alla av afrikansk härkomst att uttrycka sig själva och sin kulturella identitet utan ursäkter.
Inhemska artister från rap till R&B och från progg till pop
På festivalen uppträder också singer-songwritern Jesse Markin som är känd för sin scenkarisma, rap-artisten Yeboyah som tar ställning för kvinnors rättigheter och mot rasism, samt Von Hertzen Brothers med sin progressiva rock med psykedeliska inslag. På sitt senaste album Red Alert in the Blue Forest från 2022 tar bandet ställning för skyddet av naturen och de gamla skogarna.
Megasakki, som vann priset Årets barnmusik 2023 på Emmagalan, serverar sina lyssnare rytmisk musik och smittsamma sångtexter. Singer-songwritern Ilta, som är känd för att vara en skicklig uttolkare, vill ge sina åhörare det hon själv fått av musiken: en kanal för att behandla livets sorger och glädjeämnen. Ilta deltar också i diskussionsprogrammet Barnäktenskap kan förhindras – drömmar spelar roll, som arrangeras av Fida International.
Aktivisterna Helena Gualinga och Winnie Masai berättar historier om förändring
En av festivalens mest intressanta keynote-talare är den unga miljöaktivisten Helena Gualinga som har uppträtt vid flera internationella klimatmöten, men mer sällan i Finland. Gualinga, 21, som är känd som en anslående talare, växte upp i Finland och i Kichwa Sarayaku-samhället i Ecuadors regnskog. Gualinga tror på förändring och på att mänskligheten inte är avskild från naturen. Programmet produceras av Utrikesministeriet.
Människorättsstiftelsen för icke-statliga organisationer KIOS producerar ett festivalprogram där den kenianska människorättsaktivisten och ledaren för InformAction-organisationen Winnie Masai intervjuas av den prisbelönta journalisten Liselott Lindström, som har arbetat i Afrika under en lång tid.
Temat för festivalen 2023 är Förändringskraft!
Ojämlikheten och orättvisorna ökar. Mänskliga rättigheter kränks och det fria civilsamhällets agerande kringskärs. Klimatförändringen utgör dag för dag en allt större utmaning för mänskligheten. Allas insatser behövs för att vi ska kunna ändra jordens kurs − för att bygga en sådan framtid som vi vill se. Vi tror att vi kan klara det, men bara genom att agera tillsammans. På festivalen Världen i byn samlas individer och organisationer med ett intresse för jordens framtid kring lösningar och gärningar i maj 2023. Kom med och förändra världen och skapa en gemensam förändringskraft!
Frågor?
Program: Johanna Eurakoski, johanna.eurakoski@fingo.fi, +358 50 317 6696, svarar på svenska Utställaranmälningar: Maria Hopponen, maria.hopponen@fingo.fi, +358 50 317 6742 Samarbetspartnerskap: Marjo Martin, marjo.martin@fingo.fi, +358 50 317 6694
Kommunikation: Nelli Korpi, nelli.korpi@fingo.fi, +358 50 317 6698
https://www.flickr.com/photos/kepa-ry/albums/72177720305691903
Festivalen Världen i byn, som ordnats sedan 1995, är en gratis kulturfestival för hela familjen, en matkarneval och ett evenemang för hållbar utveckling.
Festivalen skapar diskussion om aktuella globala frågor och sporrar människor att arbeta för en mer hållbar framtid. Världen i byn lyfter fram och söker lösningar på globala problem, ökar människors medvetenhet och ger dem verktyg för att driva på dessa frågor. Världen i byn för människor samman, eftersom vi bara kan ändra världen tillsammans. Festivalen samlar tiotusentals besökare.
Huvudarrangör är Finländska utvecklingsorganisationer – Finnish Development NGOs Fingo rf, som är en takorganisation för cirka 270 utvecklingsorganisationer.