In the picture Fafa Ruffino, Dobet Gnahoré and Mamani Keïta.
Photo: Real World Records

Världen i byn breder ut sig till Allas Sea Pool, Salutorget och Tiivistämö samt via webben till hela Finland

Festivalen för hållbar utveckling, Världen i byn, fokuserar i vår på miljö- och klimatfrågor samt på flykting- och fredsteman. Temat för festivalen är Vår planets gränser. Det är en gemensam angelägenhet för oss att alla jordens länder mår bra.

Gratisevenemanget, som ordnas som en hybridfestival, arrangeras på olika håll i Helsingfors samt på webben under den sista veckan i maj, 23–29.5. Filmprogrammet produceras för Online Cinema och kan fritt ses fritt i hela Finland under festivalveckan. Talprogrammets ställningstagande och lösningsfokuserade inlägg går av stapeln på lördag och söndag på Tiivistämö i Södervik och som direktströmning på festivalens webbplats.

Konsertprogrammets huvudevenemang ordnas på söndag på Allas Sea Pools utescen där högklassiga internationella och finländska band uppträder. Konserter arrangeras dessutom på lördag kväll på Tiivistämö och på söndag i Tempelplatsens kyrka. Utställarnas Möjligheternas torg ordnas på Salutorget på söndag.

Les Amazones d’Afrique äntligen till Finland

Världsmusikgruppen Les Amazones d’Afrique, som är känd för sitt aktiva samhällsengagemang, har varit på väg till Världen i byn redan i två år men coronapandemin har satt käppar i hjulen för dem. I vår tar vår långa väntan äntligen slut. Gruppen blandar panafrikanska stilar, elektroniska sound och modern popmusik och behandlar i sin musik svåra ämnen, såsom våld mot kvinnor, sexuell identitet och tvångsäktenskap. På festivalen uppträder sångarna Mamani Keïta, Fafa Ruffino och Dobet Gnahoré.

På Allas Sea Pools scen ses också gruppen Santrofi som består av åtta unga musiker. Gruppen kombinerar den ghananska musikstilen highlife med karibiska inslag, kongolesisk soukous och nigeriansk afrobeat och erövrade världen på många internationella festivaler före pandemin 2019. Medlemmarna i gruppen har turnerat med legender som Ebo Taylor, Pat Thomas och Gyedu Blay Ambolley.

Festivallördagens musikaliska höjdpunkt är Orkesta Mendozas kvällskonsert på Tiivistämö. Orkestern representerar den musikaliska mixen i gränsområdet mellan USA och Mexico och kombinerar pop- och rockmusik med latinska ranchera-, son- och cumbiarytmer. Frontfiguren Sergio Mendoza är även känd från den mexikanska gruppen Mexrrissey och den amerikanska gruppen Calexico.

I festivalens musikprogram ingår också ett gemensamt liveframförande i Tempelplatsens kyrka av Nicole Willis och Gospel Helsinki, som fängslade åhörarna under den virtuella Världen i byn-festivalen i fjol våras, samt barngruppen Pikku Papun Orkesteri på Allas Sea Pool.

Miljöförsvararna i nödläge

Talprogrammet omfattar bland annat inlägg av kenyanen Phyllis Omido, som kallats Östafrikas Erin Brockovich, och den finländska Elokapina-aktivisten Iiris Laisi. De behandlar i sina inlägg de utmaningar som miljöaktivisterna möter på olika håll i världen. Den sydafrikanska miljö- och människorättskämpen Kumi Naidoo, tidigare chef för Greenpeace International och Amnesty International, fokuserar i sitt keynote-inlägg på klimaträttvisa. I ett spoken word-verk, som producerats för festivalen, får åhörarna lyssna till de skickliga ordbrukarna Laura Eklund Nhaga, Paleface och Hassan Maikal.

Ursprungsfolkens öde påverkar framtiden för hela jordens natur

De nyaste dokumentärerna premiärvisas i Finland på Online Cinema under festivalen. Flore Vasseurs film Bigger Than Us, som fick sin världspremiär på filmfestivalen i Cannes 2021, skildrar hur unga överallt i världen kämpar för mänskliga rättigheter, klimatet och social rättvisa. Céline Cousteaus dokumentär Tribes on the Edge (2019) skildrar en omfattande hälsokris och ödeläggande sjukdomar bland ursprungsfolken i Amazonas och visar hur vår egen framtid är sammanlänkad med naturens framtid globalt. Nova Amis och Velcrow Rippers dokumentär Metamorphosis (2018) skildrar på ett magiskt och poetiskt sätt den verkliga omfattningen av den globala miljökrisen.

Världen i byn 23–29.5.2022, Helsingfors & maailmakylassa.fi

Online Cinema maailmakylassa.fi må 23.5. kl. 10 – sö 29.5 klo 23. Filmprogram.
Kino Regina 25.5. kl 13–16. Film och talprogram.
Tiivistämö lö 28.5 11–23, sö 29.5 11–18. Talprogram, kvällskonsert och konstutställning.
Online maailmakylassa.fi lö 28.5 11–19, sö 29.5 11–18. Talprogram.
Allas Sea Pool sö 29.5 11–20. Konserter.
Salutorget sö 29.5 11–19. Möjligheternas torg och engagerande konst.
Tempelplatsens kyrka sö 29.5 18–19. Konsert.

Fritt inträde till alla program.

Festivalen Världen i byn, som ordnats sedan 1995, är en kulturfestival för hållbar utveckling. Festivalen skapar diskussion kring aktuella globala teman och sporrar människor att arbeta för en mer hållbar framtid. Det internationella gratisevenemanget ordnas 23–29.5.2022 i Helsingfors och på webben med temat Vår planets gränser. Huvudarrangör är Finländska utvecklingsorganisationer – Finnish Development NGOs Fingo rf, som är en takorganisation för cirka 280 utvecklingsorganisationer.

Fråga mer om

Program: Johanna Eurakoski, johanna.eurakoski@fingo.fi, +358 50 317 6696
Utställaranmälningar: Laura Valoma, laura.valoma@fingo.fi, +358 50 317 6709
Samarbetspartnerskap: Marjo Martin, marjo.martin@fingo.fi, +358 50 317 6694
Kommunikation: Nelli Korpi, nelli.korpi@fingo.fi, +358 50 317 6698