Kuvitus, jossa basaarimyyntituotteita lilalla taustalla.

Inkuto Organics

B201

Inkuto tarjoaa kestäviä, reilun kaupan, luonnollisia ja orgaanisia ihon- ja hiustenhoitotuotteita, afrikkalaisia kankaita ja käsintehtyjä puuvillakasseja.

Inkuton tarina:
Inkuto on jo vuonna 2007 perustettu kotimainen yritys, jonka kaikki tuotteet valmistetaan käsityönä Herttoniemessä. Inkuton perustaja ja toimitusjohtaja Edem Agbekey-Taylor muutti Suomeen jatkamaan opintojaan. Sitä ennen hän oli työskennellyt autoinsinöörinä monikansallisessa yrityksessä. Elämä sai kuitenkin odottamattoman käänteen: Edemin vastasyntynyt tytär kärsi pahasta ihottumasta eikä mikään näyttänyt auttavan.

Edemin äiti suositteli kokeilemaan perinteistä afrikkalaista mustasaippuaa ja sheavoita, joita molempia on käytetty Afrikan maissa vuosisatojen ajan perinteisenä ja luonnollisena hoitokeinona iho-ongelmiin. Parin viikon kuluttua hänen tyttärensä iho oli parantunut. Tämä herätti myös neuvolan henkilökunnan mielenkiinnon. He halusivat tietää enemmän mustasta saippuasta ja sheavoista, jotta voisivat suositella sitä muillekin äideille.

Tähän tarpeeseen vastaamaan syntyi Inkuto Organics, joka tarjoaa nykyään laajan valikoiman luonnonmukaisilla ja afrikkalaisilla ainesosilla rikastettuja ihon- ja hiustenhoitotuotteita, jotka valmistetaan ja pakataan käsityönä Inkuton tehtaalla Helsingin Herttoniemessä. Tuotteiden taustalla on halu tuottaa kuluttajille mahdollisimman luonnonmukaisia kosmetiikkatuotteita, jotka oikeasti toimivat ja joihin uskomme.

Eettisyys ja yhteisöllisyys:
Inkuton tuotteiden keskeisimpiä raaka-aineita ovat sheavoi ja afrikkalainen mustasaippua. Näiden raaka-aineiden valmistus tapahtuu käsityönä perinteisin menetelmin Ghanassa. Reilun kaupan periaatteet ovat meille tärkeitä arvoja. Haluamme hankkia raaka-aineemme mahdollisimman eettisesti ja siksi ostamme ne suoraa tuottajilta, jotka tunnemme.

Sheavoin ja mustansaippuan tuottaminen työllistää Ghanassa mm. leskeksi jääneitä naisia, joiden olisi muuten haasteellista tienata elantonsa. Jättämällä välikäden pois pidämme huolen, että heille maksetaan raskaasta taitoa vaativasta työstään kohtuullinen korvaus. Uskomme ihmisten voimaannuttamiseen ja haluamme omalla toiminnallamme levittää hyvää. Siksi aloitimme vuonna 2022 projektin, jonka tavoitteena on auttaa ghanalaisia liikuntarajoitteisia ja heidän perheitään työllistymään. Käytämme tuotoistamme 10 % esteettömän tuotantolaitoksen rakentamiseen Etelä-Ghanaan, jossa liikuntarajoitteiset ja heidän perheensä voivat valmistaa erilaisia käsitöitä, kuten saippuaa, jota opetamme heitä valmistamaan tuotantolaitoksen valmistuttua.

Vastuullisuus ja kestävä kehitys:
Tuotteiden formuloinnissa ja pakkauksissa on pyritty huomioimaan kestävä kehitys ja vaikutukset ympäristölle. Emme käytä tuotteissamme mitään ylimääräistä. Ainoastaan laadukkaita raaka-aineita, jotka tekevät hyvää iholle ja hiuksille. Suosimme sertifioituja luomulaatuisia raaka-aineita ja kaikille tuotteillemme on myönnetty Avainlippumerkki.

Mahdollisuuksien mukaan hyödynnämme raaka-aineita myös Suomen luonnosta, kuten koivunmahlaa. Sivuvirtojen hyödyntäminen on suunnitteilla. Hiilijalanjälki on pyritty pitämään mahdollisimman pienenä mm ostamalla raaka-aineet suoraa tuottajalta suurissa erissä ja valmistamalla kaikki tuotteet tehtaallamme Herttoniemessä, jotta minimoidaan kuljetuksesta johtuvat päästöt. Pakkauksissa on käytetty mahdollisimman vähän materiaalia, ja ne on suunniteltu helposti kierrätettäväksi.