Maailma kylässä -festivaali on sitoutunut aina vain parempaan ympäristötyöhön ja kestävä ja vastuullinen tapahtumatuotanto on meille tärkeää. Haluamme, että hiilijalanjälkemme on mahdollisimman pieni.
Festivaalin ympäristötyö pähkinänkuoressa
- Festivaali on yksi Suomen ensimmäisistä Ekokompassi-sertifioiduista tapahtumista.
- Ulkomailta saapuvien artistien lennot hyvitetään suomalaisille ympäristöjärjestöille.
- 100% tapahtumaan liittyvistä jätteistä kierrätetään.
- Festivaalilla suositaan lähi-, luomu- ja kasvisruokaa.

Aina vain pienempi hiilijalanjälki
Maailma kylässä -festivaali on yksi ensimmäisistä Ekokompassi-sertifioiduista tapahtumista. Tämä tarkoittaa sitä, että festivaali sitoutuu Ekokompassin kriteereihin, joihin kuuluvat muun muassa jätteen määrän vähentäminen ja lajittelu, koulutettu ympäristövastaava sekä vuosittain päivitettävä ympäristösuunnitelma. Tapahtuma on saanut sertifikaatin vuosina 2013, 2016 ja 2019.
Sertifioinnin kautta Maailma kylässä -festivaali sitoutuu vähentämään ympäristövaikutuksiaan ja pyrkimään joka vuosi parempaan. Lue lisää sertifioinnin kriteereistä Ekokompassin verkkosivuilla.
Festivaalin hiilijalanjälki mitataan säännöllisin väliajoin. Viimeksi mittaus suoritettiin vuonna 2015. Festivaalista aiheutuviin ympäristöhaittoihin vastataan erilaisilla ympäristöhyvityksillä. Esimerkiksi ulkomailta saapuvien artistien lentojen hiilipäästöt hyvitetään tukemalla kotimaisen luonnonsuojelujärjestön työtä.
Festivaali suosii lähi-, luomu- ja kasvisruokaa. Jokainen festivaalin ruokamyyjä on sitoutunut tarjoamaan vähintään yhden kasvisvaihtoehdon. Backstagella tarjolla on ainoastaan kasvisruokaa.

100 % kierrätystä
Maailma kylässä on sitoutunut kierrättämään kaiken tapahtumaan liittyvän jätteen. Festivaalilla käytettävät ruokailuvälineet ja astiat ovat biohajoavia, ja tapahtuman banderollit valmistetaan PVC-vapaasta ja täysin kierrätettävästä GeoMesh-reikäneuloksesta. Vapaaehtoisten työpaidat valmistava Pure Waste tekee tuotteensa muiden vaatevalmistajien leikkuujätteestä.
Lisäksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen neuvojat auttavat alueen kierrätyspisteillä kävijöitä ja näytteilleasettajia lajittelemaan jätteet oikeaoppisesti.
Haluamme, että osallistujien kierrätysinto ei jää ainoastaan festivaaliviikonloppuun. Vuoden 2019 festivaalin lastenalueella järjestettiin esimerkiksi kierrätykseen ja kompostin rakentamiseen liittyviä työpajoja.

Yhdessä kohti parempaa ympäristöä
Myös festarikävijä voi tehdä osansa ympäristöystävällisemmän festivaalin puolesta. Kasvisruoan suosiminen, kierrätyspisteiden käyttäminen ja oman vesipullon tuominen ovat asioita, joilla jokainen voi osaltaan auttaa festivaalia olemaan entistä parempi ympäristölleen. Paikalle on myös helppo tulla esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla, polkupyörällä tai jalan.
Pieniä arjen tekoja tärkeämpää on kuitenkin saada aikaan pysyvä muutos. Maailma kylässä -festivaali kannustaa jokaista osallistujaa toimimaan ilmastonmuutosta vastaan ja kestävän tulevaisuuden puolesta. Festivaali on mainio tilaisuus tutustua järjestöjen, yritysten ja muiden tahojen ympäristötoimintaan ja löytää itselle sopiva tapa toimia.
Festivaalin järjestäjä Fingo on tehnyt palkitun kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen. Toimenpidesitoumuksessa Fingo on sitoutunut edistämään kestävää kehitystä kaikessa toiminnassaan. Fingo on esimerkiksi luvannut puolittaa lentomatkustamisen päästönsä ja vähentää paperitulosteiden määrää 40 prosentilla. Fingo on sitoutunut myös siihen, että ainakin puolet sen ostamista tuotteista ja palveluista on merkitty vastuullisuussertifikaatein.
Valitse vastuullisemmin
Maailma kylässä on mukana Helsingin kaupungin Valitse vastuullisemmin -ohjelmassa. Yhdessä kaupungin sekä lukuisten tapahtumien, nähtävyyksien ja muiden kohteiden kanssa Maailma kylässä on mukana rakentamassa vastuullisempaa ja ilmastoystävällisempää Helsinkiä kaikille.

