Maailma kylässä -festivaalin paitaan pukeutunut henkilö loikoilee iloisesti riippumatossa.
Kuva: Tanja Ryhänen

Vapaaehtoiset

Vapaaehtoisena olet tärkeä osa Maailma kylässä -festivaalia – ilman vapaaehtoisia tapahtuma ei toteutuisi. Erilaisia tehtäviä on tarjolla ennen festivaalia, sen aikana ja festivaalin jälkeen.  Vapaaehtoisten ilmoittautuminen kevään 2023 festivaalille aukeaa 1.3. ja päättyy 10.5.

Maailma kylässä -festivaalin vapaaehtoisena olet toteuttamassa tämän vuoden festivaalin teemaa Muutosvoima! Toimimalla festivaalin vapaaehtoisena annat konkreettisen panoksen paremman maailman puolesta. Tule mukaan, sinua tarvitaan!

Festivaalin vapaaehtoisena pääset kurkistamaan tapahtuman kulisseihin, hankit kokemusta tapahtuma-alalta ja vietät mukavia päiviä käytännön hommissa hauskassa porukassa. Samalla voit kasvattaa verkostojasi, tutustua samanhenkisiin ihmisiin ja olla mukana luomassa iloista festivaalitunnelmaa.

Vapaaehtoiseksi kannattaa ilmoittautua ajoissa, mitä aikaisemmin ilmoittaudut sitä paremmin voimme yrittää huomioida toiveesi vapaaehtoistehtävästä. Ilmoittautuminen päättyy 10. toukokuuta. Arvomme maaliskuun aikana ilmoittautuneiden kesken 10 kappaletta festivaalin vanhoista banderolleista tehtyjä festarireppuja. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja reput jaetaan vapaaehtoisten infotilaisuudessa toukokuussa.

Ilmoittautuminen tapahtuu kaavakkeella, jonka linkin löydät alta. Jos haluat keskustella isomman vapaaehtoisryhmän tuomisesta festivaalille esimerkiksi oppilaitoksen kautta, voit olla suoraan yhteydessä vapaaehtoistoiminnan kehittämisen asiantuntijaan Jaana Viirimäkeen vapaaehtoiset@maailmakylassa.fi.

Vapaaehtoisten edut

Maailma kylässä -festivaalille on tärkeää pitää huolta vapaaehtoisistaan.

Festivaali tarjoaa vapaaehtoisilleen jokaisena vähintään 8 tunnin talkoopäivänä ruoan. Tapahtuman aikana vapaaehtoisilla on käytössään oma taukotupa, jossa voi levätä, ruokailla ja vaihtaa kuulumisia muiden vapaaehtoisten kanssa. Kaikki vapaaehtoiset saavat myös Pure Wasten tuottaman t-paidan sekä halutessaan todistuksen tekemästään vapaaehtoistyöstä.

Kesäkuussa keräännytään vielä porukalla juhlimaan onnistunutta festivaalia vapaaehtoisten yhteiseen loppukaronkkaan. Karonkka järjestetään 1.6. illalla. Laita kalenteriisi myös tärkeä vapaaehtoisten infotilaisuus 17.5. illalla. Vapaaehtoisiin pidetään yhteyttä sähköpostilla, seuraathan siis sähköpostiasi säännöllisesti kevään aikana. Perusteelliset tiedot tehtävästäsi, festivaalin ajankohtaistiedot sekä infotilaisuuden ohjelman saat toukokuun alussa.

Vapaaehtoisia tarvitaan erilaisiin tehtäviin ennen festivaalia, sen aikana ja jälkeen. Voit toivoa tarjolla olevista tehtävistä itsellesi mieluisimpia tai ilmoittautua halukkaaksi mihin tahansa tehtävään. Toivomme, että toimit vapaaehtoisena vähintään kahtena päivänä. Osallistumalla kahteen vapaaehtoisvuoroon saat autenttisen kokemuksen tapahtumatuotannosta ja festivaalin rakentamisesta. Jos hakijoita on paljon, annamme etusijan heille, jotka voivat ottaa vuoron kahtena tai useampana päivänä.

Kaikissa tehtävissä vapaaehtoisella on vastaava, joka huolehtii perehdytyksestä ja työvuoroista. Vapaaehtoiseksi voivat ilmoittautua kaikki 18 vuotta täyttäneet. Kielitaitovaatimuksena on joko suomen tai englannin kielen taito.

Maailma kylässä -festivaali on syrjinnästä vapaa alue ja sitoutuu edistämään tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden periaatteita. Jokainen on tervetullut festivaalille omana itsenään, emmekä hyväksy minkäänlaista syrjintää tai häirintää. Koska vapaaehtoiset ovat tärkeä osa festivaalia, edellytämme, että myös vapaaehtoiset sitoutuvat näihin arvoihin.

Vapaaehtoistehtävät

Suurin osa tehtävistä toteutuu festivaalin aikana la–su 27.–28.5. Joissain tehtävissä tarvitsemme vapaaehtoisia festivaalia ennen ke–pe 24.–26.5. sekä edellisellä viikolla 18.–19.5. Myös festivaalin purku su 28.5. illalla ja ma 29.5. on myös iso rutistus. Voit ilmoittautumiskaavakkeessa kertoa minä päivinä olisit halukas tulemaan tehtäviin.

Tehtäviä ovat muun muassa: 

Catering

Artisti- ja henkilökuntakahvilassa toimiminen, artistikahvila on avoinna festivaaliviikonlopun, henkilökuntakahvila toimii myös ennen ja jälkeen festivaalipäivien.

Ohjelmatuotanto

Festivaaliviikonlopun aikana ohjelma-alueilla (lastenalue, katutaidealue ja ohjelmalavat) avustaminen ja opastaminen.

Jakelutiimi

Festarilehden ja tiedotteiden jakelua pääasiassa festivaalin aikana sekä perjantaina 19.5. Vaatii soveltuvaa fyysistä kuntoa, koska ennen festivaalia jaetaan tiedotteita lähitaloihin ja lehtiä lähiseudun kahviloihin. Festivaalin aikana lehtien jakelua festivaalialueella ja jakelutelineistä huolehtimista.

Infopiste ja asiakaspalvelu

Festivaalin vierailijoiden sekä näytteilleasettajien neuvontaa ja opastusta. Myös kadonneet esineet ja lapset hoidetaan infopisteen kautta koteihinsa. Infopisteessä tarvitaan iloisia ja asiakaspalveluhenkisiä vapaaehtoisia, joilta sujuu sekä suomi että englanti. Tehtäviä perjantai-illasta sunnuntaihin 26.–28.5.

Siisteystiimi

Näissä tehtävissä pääset huolehtimaan alueen viihtyisyydestä ja siisteydestä ja näin tarjoat festarikävijöille mukavan ympäristön. Vessojen siivoamiset ja muut vaativammat siivoustehtävät jätämme ammattilaisten hoidettavaksi. Tehtäviä pe–su 26.–28.5.

Green team

Maailma kylässä on sitoutunut kierrättämään kaiken tapahtumaan liittyvän jätteen. Festivaalipäivien aikana yleisön avustaminen ja neuvominen kierrätyspisteillä on tärkeä osa festivaalin käytännön ympäristötyötä. Jos osaat neuvoa mihin laatikkoon kuuluu laittaa biojäte, kartonki ja muovi, tämä tehtävä sopii sinulle.

Opastetiimi

Opastetiimi huolehtii opasteiden ja banderollien pystyttämisestä ja poistamisesta festivaalialueella. Tehtävissä tarvitaan hyvää fyysistä kuntoa. Tehtäviä on pääasiassa ennen festivaalia ke–la ja festivaalin jälkeen su–ma.

Somistustiimi

Somistustiimi huolehtii alueen visualisoinnista ja viihtyvyyden lisäämisestä. Tehtäviä löytyy näpertelystä isompien aluekokonaisuuksien somistamiseen sekä somistusten purusta festivaalin jälkeen. Tehtäviä on pääasiassa ennen festivaalia ke–la ja festivaalin jälkeen su–ma.

Festivaalin yleiset rakennus- ja purkutyöt

Festivaalin telttojen, aitojen ja muiden rakenteiden rakentamista, kalusteiden levitystä ja tapahtuman valmistelua. Fyysistä, mutta hauskaa puuhaa. Purku on tehokas ja aktiivinen päivä festivaalin purku- ja pakkaustöiden parissa. Tehtäviä on pääasiassa ennen festivaalia ke–la ja festivaalin jälkeen su–ma.