Vanhoja festivaalilehtiä läjässä.
Kuva: Minna Räisänen

Historia

Maailma kylässä -festivaalia juhlittiin ensimmäisen kerran täydessä mitassaan vuonna 1995. Tapahtumasta on vuosien saatossa kasvanut järjestöjen, festivaalikansan, poliitikkojen ja mielipidevaikuttajien jokakeväinen kohtaamispaikka.

Maailma kylässä -festivaalin juuret ulottuvat 1980-luvulle, jolloin Vaasan Kehitysmaaseura keksi uuden tavan esitellä kansalaistoimintaa yleisölle. Ideasta kehittyi Mahdollisuuksien tori, joka järjestetään yhä vuosittain eri puolilla Suomea.

Helsingin Mahdollisuuksien tori kasvoi Maailma kylässä -festivaaliksi, jota vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1995. Festivaali ja Mahdollisuuksien tori järjestettiin vuorovuosina vuoteen 2005 asti, minkä jälkeen tori on ollut osa jokavuotista festivaalia.

Maailma kylässä -festivaali Suvilahdessa.

Maailma kylässä 2023 

Maailma kylässä -festivaali järjestettiin 27.–28.5.2023. Ensimmäistä kertaa Helsingin Suvilahden tapahtuma-alueelle levittäytynyt kestävän kehityksen tapahtuma onnistui erinomaisesti ja keräsi 49 000 kävijää. Striimin kautta puheohjelmaa seurasi noin 1 000 katsojaa ja oheistapahtumiin osallistui noin 1 100 henkeä. Festivaalin teemana oli Muutosvoima!

23. kertaa järjestetyllä ilmaisfestivaalilla oli 75 ohjelmanumeroa konserteista puheohjelmaan, työpajoihin, lastenohjelmaan, dokumenttielokuviin, iltaklubeihin ja taidenäyttelyyn. Ohjelmaa tuotti Fingon lisäksi 35 organisaatioita. Näytteilleasettajia oli 214, joista ruokamyyjiä oli 46 ja järjestöjä 132. Lisäksi oli basaarimyyjiä, oppilaitoksia, yrityksiä ja viranomaisia. Festivaalin toteuttamisessa oli mukana noin 80 vapaaehtoista. Pääyhteistyökumppanit olivat ulkoministeriö ja Maailman Kuvalehti.

Lauantaina festivaalin odotetuimman vieraan, nigerialaisen afrobeat-tähti Seun Kuti & Egypt 80:n, aikana Musiikkilavan alue oli täynnä ja tunnelma huipussaan. Myös Toya Delazy, Yeboyah, Ilta ja lastenbändi Megasakki vetivät innostunutta yleisöä. Von Hertzen Brothers aloitti sunnuntain upealla konsertilla. Musiikkilavalla kuultiin hienot keikat myös Lirazilta sekä Jesse Markinilta. Balaklava Blues kosketti sanomallaan kotimaastaan Ukrainasta sekä voimakkaalla esiintymisellään.

Festivaalin suositulla Puhelavalla herätteleviä puheenvuoroja pitivät muun muassa aktivistit Winnie Masai, Helena Gualinga, Carmen Gheorghe, Tendai Makanza ja presidentti Tarja Halonen. Poikkitaiteelliset lavarunoilijat Elsi Sloan, Iiris Laisi ja Julian Owusu vetivät Tiivistämön täyteen vahvalla Spoken word -esityksellään.

Näytteilleasettajien ständit kiinnostivat koko viikonlopun ajan, ruokamyyjät myivät tuhansia ruoka-annoksia ja lastenalue oli erittäin suosittu. Alueohjelmat työpajoista, taidenäyttelyyn ja katutaidealueeseen kiinnostivat. Festivaalikävijöitä helli hieno aurinkoinen sää. Sunnuntaina sää oli tuulisempi, mutta sateilta vältyttiin. Sunnuntaina festivaalialue avattiin 15 minuuttia myöhässä kovan tuulen aiheuttamien turvallisuusjärjestelyjen takia. Muulta osin festivaali sujui rauhallisissa ja hyvissä tunnelmissa. Järjestyshäiriöitä tai muita ongelmatilanteita ei ollut. Festivaalia edelsi jännitysnäytelmä pääesiintyjä Seun Kutin pääsystä Eurooppaan ja esiintymään festivaalilla, mutta tältäkin osin tilanne ratkesi onnekkaasti.

Festivaalilehti 2023

Kuvia vuoden 2023 festivaalilta.

Maailma kylässä 2022 

Maailma kylässä järjestettiin 23.–29.5.2022 poikkeuksellisesti useassa eri paikassa Helsingissä ja osittain virtuaalisesti verkossa. Tapahtumapaikat olivat Allas Sea Pool, Kauppatori, Tiivistämö, Temppeliaukion kirkko sekä Kino Regina. Ilmaisfestivaalilla järjestettiin 48 ohjelmanumeroa konserteista puheohjelmaan, taiteeseen, lastenohjelmaan, dokumenttielokuviin sekä järjestöjen Mahdollisuuksien toriin. Festivaali keräsi noin 21 500 kävijää. Festivaalin teemana oli Planeettamme rajat.  

Verkkoon tuotetun Online Cineman dokumenttielokuvat avasivat festivaaliviikon maanantaina 23.5. Elokuvat olivat katsottavissa vapaasti verkossa 29.5. asti. Festivaalin ainoa elokuvateatterissa esitetty elokuva oli Pako, joka esitettiin Euroopan unionin järjestämässä tilaisuudessa Kino Reginassa keskiviikkona 25.5. Elokuvat keräsivät yhteensä lähes 1 200 katsojaa. 

Tiivistämössä lauantaina ja sunnuntaina järjestetyn puheohjelman tunnelma oli vastaanottava ja keskittynyt. Kiinnostusta herättivät erityisesti Liselott Lindströmin, Ujuni Ahmedin, Kumi Naidoon ja Jason Hickelin keynote-puheet sekä ministereiden, Emma Karin (vihr.) ja Pekka Haaviston (vihr.), esiintymiset. Laura Eklund Nhagan, Palefacen ja Hassan Maikalin spoken word -esitys keräsi lähes täyden salin yleisöä.  

Tiivistämössä oli myös musiikkia. Lauantai-illan päättänyt Orkesta Mendoza esiintyi täpötäydelle salille ja alkuillasta rap-artisti NaharY nosti juhlat pystyyn terassilla. Funky Amigosin dj:t huolehtivat festivaalikävijöiden viihtyvyydestä Elephant Lounge -terassikahvilassa koko viikonlopun. Tiivistämö keräsi viikonlopun aikana noin 1 800 kävijää. Puheohjelmaa katsoi livestriimin kautta noin 1 200 katsojaa. 

Sunnuntaina järjestettiin festivaalin pääkonserttitapahtuma Allas Sea Poolin ulkoilmalavalla keskustassa. Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani, Santrofi sekä Les Amazones d’Afrique vetivät alueen täyteen. Myös Pikku Papun Orkesteri ja SUAD kiinnostivat yleisöä. Altaalla vieraili noin 10 000 kävijää. Sunnuntaina järjestetty Nicole Willisin ja Gospel Helsingin konsertti Temppeliaukion kirkossa oli myös täynnä lähes 700 katsojalla.  

Sunnuntaina järjestettiin lisäksi Mahdollisuuksien tori Kauppatorilla. Näytteilleasettajakokonaisuus oli huomattavasti tavallista pienempi eikä tänä vuonna ollut esimerkiksi ruoka- tai basaarimyyjiä. Järjestöjen ja muiden kestävän kehityksen toimijoiden ständit kiinnostivat ja kävijöitä oli noin 7 000.

Ohjelmaan kuului myös taidenäyttely Tiivistämössä, yhteisöllinen taidepaja Allas Sea Poolilla sekä taideperformanssi Kauppatorilla. Festivaalin podcast-sarja sai jatkoa neljällä jaksolla kevään aikana. 

Vuoden 2022 festivaalia tuotettiin suurtapahtumana Suvilahden tapahtuma-alueelle aina tammikuun loppuun asti. Koska koronapandemiatilanne näytti yhä epävarmalta ja suurtapahtuman järjestämisen taloudelliset riskit olivat suuret, tapahtuma päädyttiin järjestämään pienimuotoisemmin. 

Festivaaliohjelmaa oli tuottamassa lähes 30 järjestöä, viranomaista ja muuta tahoa. Mahdollisuuksien torilla esittäytyi 60 näytteilleasettajaa. Ohjelmanumeroita oli 48. Kävijöitä oli noin 21 500. Festivaalin pääyhteistyökumppanit olivat Kirkko Helsingissä, ulkoministeriö, Euroopan komission Suomen-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen-toimisto sekä Maailman Kuvalehti.

Festivaalilehti 2022

Kuvia vuoden 2022 festivaalilta ja Mahdollisuuksien torilta.

Maailma kylässä 2021 

Maailma kylässä järjestettiin 29.–30.5.2021 virtuaalisesti koronapandemian aiheuttamien rajoitusten takia. Festivaaliohjelma oli katsottavissa vielä seuraavalla viikolla, 31.5.–4.6. Ohjelmanumeroita oli yli 60: puheita ja keskusteluita, konsertteja, dokumenttielokuvia ja lastenohjelmaa. Ohjelmaa seurasi yhteensä noin 10 000 ihmistä. Festivaalin teema oli tulevaisuus.

Festivaalin vetonaula oli suomalaisen pop-musiikin tähti, SANNI, jonka keikka veti festivaalialustalle satoja ihmisiä ja sai chatin laulamaan. Intian valtameren ja Tyynenmeren saarivaltioiden alkuperäiskansoja edustava Small Island Big Song puolestaan toi festivaalille katsojia Aasiasta saakka. Yhteensä tapahtumaan osallistuttiinkin 54 eri maasta.

SANNIn lisäksi kotimaista esiintyjäkaartia edustivat festivaalilla Frankosun & Family, joka nauhoitti festivaalilla livelevyn rytmimusiikin legenda Jimi Tenorin kanssa. Nicole Willis puolestaan esiintyi suorana Agricolan kirkosta yhdessä Gospel Helsinki -kuoron kanssa.

Kansainvälisiä keikkoja kuultiin ympäri maailman. Small Island Big Songin lisäksi mukana olivat algerialais-equadorilainen Sarazino, saksalais-syyrialainen Shkoon, venezuelalainen Betsayda Machado & Parranda El Clavo, persialaista musiikkia soittava kurditaustainen Kayhan Kalhor, malawilainen Madalitso Band, intilainen Grammy-voittaja Ricky Kej ja haitilainen Lakou Mizik.

Virtuaalifestivaali tarjosi toimintaa myös lapsille. Musiikkilavalla nähtiin palkittu lastenmusiikkiyhtye Mutaveijarit ja tanssimaan innostava Skidit Disko World Tour. Aalto-Yliopisto Juniorin tiedetyöpajoissa opittiin tekemään biomuovia ja muovailuvahaa.

Virtuaalifestivaalilla erityisesti puheohjelma nousi tavallista suurempaan suosioon. Katsotuimpia asiaohjelmanumeroita olivat esimerkiksi Siemenpuu-säätiön ”Hyvä ja kestävä elämä – paradoksi vai tie tulevaisuuteen?”, Suomen YK-liiton ja muiden YK:n organisaatioiden ”Food for thought: Kolmen ruokalajin menu” ja ulkoministeriön ohjelma, jossa Changemaker-verkoston nuoret tenttasivat ulkoministeri Pekka Haavistoa ja kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnaria. Festivaalilla nähtiin myös ensimmäistä kertaa suosittu japanilainen puheformaatti, Powered by PechaKucha, jossa puhujilla oli 20 kuvaa ja 20 sekuntia per kuva aikaa vaikuttaa kuulijat asiastaan. Ohjelman juonsi toimittaja Ina Mikkola.

Festivaalin keynote-puhujat nostivat esille ympäristön ja ihmisoikeuksien tulevaisuuden. Islantilainen kirjailija Andri Snær Magnason puhui, kuinka kielemme ei kykene ilmaisemaan ilmastonmuutoksen kaltaisen kriisin laajuutta. Kenialainen ihmisoikeusaktivisti ja entinen YK:n erityisraportoija Maina Kiai painotti, että ihmisoikeuksia ja demokratiaa ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä. Suomalaisille tuttu näyttelijä ja kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius piti puheensa suoraan Nuuksion kansallispuistosta ja korosti luonnonsuojelun tärkeyttä. Presidentti Tarja Halonen puolestaan paneutui kysymykseen, millainen on kestävä tulevaisuus koronapandemian jälkeen.

Maailma kylässä toimii ja viestii paremman ja kestävämmän tulevaisuuden puolesta myös festivaaliajan ulkopuolella. Keväällä 2021 lanseerattiin uusi konsepti, Maailma kylässä -podcast, jonka ensimmäisellä kaudella keskusteltiin ilmastotavoitteista, luonnon monimuotoisuudesta, kansainvälisistä neuvotteluista, kestävästä rahoituksesta, tämän päivän aktivismista ja keskustelutaitojen merkityksestä toimittaja Susani Mahaduran johdolla.

Festivaaliohjelmaa oli tuottamassa lähes 30 eri järjestöä ja muuta tahoa. Virtuaalisella messualueella esittäytyi 67 näytteilleasettajaa. Festivaalin pääyhteistyökumppanit olivat Kirkko Helsingissä, ympäristöministeriö, ulkoministeriö, Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto sekä Maailman Kuvalehti.

Festivaalilehti 2021

Maailma kylässä 2020 

Vuoden 2020 festivaali peruttiin Covid19-pandemian vuoksi maaliskuussa 2020. Festivaalin ohjelma oli valmistunut ja osa siitä oli ehditty jo julkaista. Festivaalille oli ilmoittautunut satoja näytteilleasettajia ja yhteistyökumppaneita sekä kymmeniä vapaaehtoisia. Festivaalin teeman piti olla tulevaisuus. Varsinaisen festivaalin sijaan järjestettiin Festivaaliradio yhteistyössä Sosped-säätiön kanssa.

Festivaaliradion ohjelmassa kuultiin muun muassa presidentti Tarja Halosen visioita kestävämmästä tulevaisuudesta ja juhlistettiin YK:n 75-vuotisjuhlavuotta. Lisäksi haastateltavina olivat esimerkiksi artisti Nicole Willis, dokumentaristi Iara Lee, tulevaisuusmuotoilija Minna Koskelo ja Turun piispa Kaarlo Kalliala. Musiikin erikoisohjelmasta vastasivat Boom Shakalaka -kollektiivissa vaikuttavat DJ Hermanni ja DJ Goodblood sekä Papá Montero.

Maailma kylässä 2019 

Maailma kylässä -festivaalia juhlittiin vuonna 2019 kahdettakymmenettä kertaa Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla 25.–26.5. Juhlavuoden festivaali paneutui ilmastonmuutokseen erityisesti kattavan asiaohjelman kautta. Lavalle nousi artisteja ympäri koko maailman.  

Festivaalin päälavalla sykähdyttivät muun muassa yksi nyky-Brasilian kiinnostavimmista musiikkitapauksista, Liniker e os Caramelows ja Istanbulin uudeksi ääneksi tituleerattu Gaye Su Akyol. Juhlavuoden kunniaksi festivaalilla nähtiin myös vanhoja tuttuja – Espanjan tunnettuimpien vaihtoehtobändien joukkoon kuuluvan Amparanoian laulaja-lauluntekijä Amparo Sánchez esiintyi Maailma kylässä -festivaalilla myös vuonna 2014. Päälavalla kuultiin festivaalin alkajaisiksi Maailma kylässä 20 vuotta -juhlakonsertti, jossa Paleface & Matre (USA), Tuure Kilpeläinen, Anne-Mari Kähärä, Seksikäs-Suklaa, VG+, Yeaboyah sekä sekakuoro Koiton Laulu nousivat afrobeatia, jazzia ja funkia sekoittavan Helsinki-Cotonou Ensemblen solisteiksi.  

Festivaalin aikana keskusteltiin erityisesti ilmastonmuutokseen liittyvistä kysymyksistä. Arjen valintojen ja yksilön toiminnan lisäksi keskiöön pääsivät myös suuremmat linjat ja yleisö pääsi kuulemaan erityisesti nuoria aktivisteja. Saksalaisen Ende Gelände -liikkeen Nike Mahlhaus johti pohtimaan muun muassa sitä, millaista ilmastoaktivismia Eurooppa juuri nyt tarvitsee. Lauantaina käytiin myös viimeiset eurovaalitentit. Tapahtuman järjestäjän Fingon eurovaalipaneelissa ehdokkaat nostivat kehitysyhteistyön kärkeen ilmaston, tyttöjen ja naisten aseman ja kestävän kehityksen, ja korostivat, että kehitysyhteistyön tavoite tulee olla köyhyyden vähentäminen siellä, missä hätä on suurin. Festivaalilla vierailivat myös nuorten ilmastolakkoilijoiden puolesta puhunut Darude ja työstään kehitysmaiden kuvaajana kertonut Meeri Koutaniemi.  

Festivaalin dokumenttiohjelmistoa esitettiin Kyläkinossa, Mikonkadun On the Rocksissa. Dokumenttiohjelmisto keskittyi erityisesti ilmastonmuutokseen ja esimerkiksi sen vaikutuksiin eri puolella maailmaa. Benedikt Erlingssonin Woman at War nosti esille aktivismin roolin ilmaston lämpenemisen torjunnassa ja lukuisia palkintoja voittanut Yasuni Man antoi puheenvuoron Ecuadorin viimeiselle vapaaehtoisesti eristäytyneelle alkuperäiskansalle taistelussaan öljy-yhtiöitä ja maan hallitusta vastaan. Festivaalilla nähtiin myös kansainvälisesti tunnetun dokumentaristi-aktivistin Iara Leen Wantoks – Dance of Resilience in Melanesia -dokumentin maailmanensi-ilta.  

Lastenohjelma koostui tuttuun tapaan konserteista ja työpajoista. Tenava-Timbuktussa päästiin mukaan muun muassa Silent Discoon, tiedetyöpajaan ja tekemään kierrätyksestä taidetta. Mahdollisuuksien tori teltassa puolestaan ilahdutti Janne Käpylehdon autorata, jonka autot liikkuivat pomppimisen tuottamalla energialla.  

Nopeimmat ottivat varaslähdön festivaalille jo perjantaina, jolloin prepartyja vietettiin On the Rocksissa Fiesta Latinan johdolla. Lauantaina festivaalikansaa tanssitti tämän hetken suosituimpiin urbaaneihin klubeihin kuuluva Uptown Helsinki ja sunnuntain iltariennoista vastasi Apollon terassilla Afro Sunday DJ’s.   

Suomen suurin järjestötapahtuma keräsi vuonna 2019 Kaisaniemen puistoon ja Rautatientorille noin 400 kansalaisjärjestöä, viranomaista ja muuta näytteilleasettajaa. Lisäksi lähes 60 katukeittiötä tarjosi makuja yli 30 eri maasta. Tapahtuma-alueella vieraili viikonlopun aikana sateisesta säästä huolimatta yhteensä noin 45 000 kävijää.  

Festivaalilehti 2019 (pdf)

Maailma kylässä 2018

Vuoden 2018 Maailma kylässä -festivaalin pääteemana oli Agenda 2030 – Kestävä kehitys ja alueellisena painopisteenä Afrikka. Festivaalia vietettiin 26.–27.5. Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla.

Festivaaliviikonloppuna päälavalle nousivat muun muassa Etelä-Afrikan äänitorveksi tituleerattu Freshlyground, Grammy-palkittu laulaja Dobet Gnahoré, kongolaiskokoonpano Jupiter & Okwess, suomalaisen reggaen taituri Raappana sekä palestiinalaista kansanmusiikkia ja elektroa moderniksi ”shamstepiksi” yhdistävä, yleisön tanssimaan villinnyt palestiinalaisyhtye 47SOUL.

Festivaalin aikana keskusteltiin esimerkiksi arjen kulutusvalinnoista, ilmastonmuutoksesta, yritysvastuusta ja ihmisoikeuksista sekä etsittiin ratkaisuja ja poliittisia toimenpiteitä oikeudenmukaisemman ja kestävämmän maailman saavuttamiseksi. Ääneen pääsivät muun muassa presidentti Tarja Halonen, näyttelijä Aku Hirviniemi, entinen ihmiskaupan uhri Itohan Okundaye sekä Kepa Talks -ilmastopaneelissa Suomen päästötavoitteita kommentoinut ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).

Festivaalin dokumenttien esityspaikkana toimi Mikonkadun On the Rocksiin pystytetty Kyläkino. Vuoden 2018 dokumenttiohjelmisto keskittyi muun muassa perheenyhdistämisen haasteisiin, globalisaation vaikutuksiin sekä kansalaisyhteiskunnan ja yksilöiden tekemään rauhantyöhön. Lisäksi festivaaliyleisö pääsi todistamaan Olli Laineen ohjaaman, Hetemaj’n perheestä kertovan Kotimaa Kosovo-Suomi -dokumenttielokuvan maailmanensi-iltaa. Elokuvaa seurasi politiikan ja jalkapallon kentiltä tutun Hetemaj’n perheen ja ohjaaja Laineen haastattelu.

Lastenohjelma koostui tuttuun tapaan konserteista ja työpajoista. Lastenalue Tenava-Timbuktussa opeteltiin muun muassa afrikkalaisia rytmejä ja askarreltiin kierrätysmateriaaleista. 

Iltaa jatkettiin iltaklubien parissa. Lauantaina festivaalikansaa tanssitti On the Rocksissa Suomen suosituin latinoklubi Fiesta Latina. Sunnuntain iltariennoista vastasi puolestaan Apollon terassilla Afro Sunday DJ’s.  

Suomen suurin järjestötapahtuma keräsi vuonna 2018 Rautatientorille ja Kaisaniemen puistoon yhteensä 406 näytteilleasettajaa, joista 253 oli järjestöjä ja noin 60 ruokamyyjiä. Tapahtuma-alueella vieraili viikonlopun aikana yhteensä noin 80 000 kävijää. 

Festivaalilehti 2018 (pdf)

Maailma kylässä 2017

27.–28.5. järjestetyn festivaalin pääteema oli kansalaisyhteiskunta, ja alueellinen painotus oli Latinalaisessa Amerikassa. Festivaali järjestettiin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla.

Viikonlopun vetonauloja olivat kotimaiset kärkinimet Anna Puu ja Irina, kuumia flamencorytmejä tarjonnut espanjalainen Fuel Fandango sekä kolumbialaistaustainen M.A.K.U. Soundsystem. Festivaalisunnuntain ohjelma muuttui viime hetkellä, kun laulaja-lauluntekijä Gaby Moreno ei päässyt Lontoosta Helsinkiin lentokentän tietoteknisten ongelmien takia. Sunnuntain viimeiseksi esiintyjäksi siirtyi brasilialainen Aláfia, joka päätti festivaalin aurinkoisissa tunnelmissa.

Festivaalin puheohjelmassa keskusteltiin muun muassa pakolaisuudesta, eriarvoisuudesta ja kansalaisyhteiskunnan tilasta. Päättäjäpaneeleissa poliitikot puoluekentän eri laidoilta etsivät ratkaisuja kestävän kehityksen tavoitteiden ja yritysvastuun toteutumiseksi. Festivaali nosti esille erilaisia tapoja toimia oikeudenmukaisen maailman puolesta ja tarjosi kävijöille konkreettisia osallistumismahdollisuuksia esimerkiksi järjestöjen tarjoaman vapaaehtoistyön kautta.

Yhteiskunnallisia elokuvia ja dokumentteja näytettiin uudessa esityspaikassa Kino Caisassa kulttuurikeskus Caisan salissa. Näytösten jälkikeskusteluissa tartuttiin muun muassa transsukupuolisten asemaan ja kansalaisyhteiskunnan tilaan Latinalaisessa Amerikassa. Festivaalilla vieraillut elokuvantekijä Maher Abdulaziz osallistui elokuvansa The Wait jälkeen keskusteluun diasporassa elävien syyrialaisten roolista maan jälleenrakennuksessa.

Rautatientorilla ja Kaisaniemen puistossa esittäytyi festivaalin aikana yhteensä liki 400 näytteilleasettajaa, joista noin 270 oli kansalaisjärjestöjä. Monipuolisesta ruokatarjonnasta vastasi 60 myyjää. Tapahtumassa vieraili kahden päivän aikana noin 78 000 kävijää.

Festivaalilehti 2017 (pdf)

Maailma kylässä 2016

Vuoden 2016 Maailma kylässä -festivaalin ohjelmassa näkyivät ja kuuluivat oikeudenmukaisuus ja Aasia. Muita teemoja olivat muun muassa kansalaisyhteiskunta, pakolaisuus, ilmasto ja ympäristö, kestävä talous ja Agenda 2030. Tapahtumassa vieraili viikonlopun aikana 79 000 ihmistä ja se järjestettiin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla 28.–29.5.

Festivaalin pääesiintyjiä olivat nigeriläinen tuareg-artisti Bombino, intialaisia ja pakistanilaisia juuriaan kunnioittava brittiläinen Asian Dub Foundation, ruotsalainen poliittista hiphopia esittävä Looptroop Rockers, punjabilaistaustainen yhdysvaltalais-tanskalainen Alo Wala sekä eteläkorealainen elektrotrio Idiotape. Kotimaisia kärkinimiä olivat Scandinavian Music Group, Teho Majamäki & Travelogue Ensemble sekä Mira Luoti.

Tuttuun tapaan tarjolla oli myös runsaasti ohjelmaa lapsille. Festivaalin avasi Satuja Soitosta -lastenkonsertti Savanni-lavalla, ja Kierrätyskeskus opetti lastenalue Tenava-Timbuktussa muun muassa nukkekodin remontointia.

Oikeudenmukaisuus oli esillä elokuva- ja puheohjelmistossa. Emmy-palkittu dokumentaristi Deeyah Khan esitteli edellisenä vuonna valmistuneen ohjauksensa Jihad  A Story of the Others, ja festivaalilla pohdittiin paljon radikalisoitumista sekä pakolaisuutta. Kiinan ihmisoikeuskysymykset vetivät niin ikään väkeä valkokankaan ääreen. Puheohjelmassa muun muassa presidentti Tarja Halonen keskusteli hätäavusta yhdessä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun apulaispääsihteeri Jemilah Mahmoodin kanssa. Suomen eduskuntapuolueiden puheenjohtajia tentattiin Kepan asiantuntijoiden voimin energian ja talouden yhteensovittamisesta.

Festivaalilehti 2016 (pdf)

Maailma kylässä 2015

Festivaali tarjoili yleisölle monipuolista ohjelmaa sekä rytmejä Afrikasta ja Lähi-idästä 23.–24.5.. 20-vuotiaan festivaalin pääteema oli kehitys, ja Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla kävi viikonlopun aikana noin 77 000 ihmistä.

Festivaalilauantain pääesiintyjiin lukeutuivat kora-virtuoosi Ba Cissoko, sahrawi-laulaja Aziza Brahim sekä Länsi-Afrikan ebola-epidemiasta muistuttanut Sierra Leone’s Refugee All Stars, jonka Suomen Punainen Risti toi festivaalille. Sunnuntaina nautittiin puolestaan jazz-kesän kiinnostavimman projektin ensi-illasta, kun UMO – Helsinki – Cotonou valtasi lavan. Sunnuntaina päälavalla kuultiin myös libanonilaisen Mashrou’ Leilan keikka sekä afrobeatin legendan Orlando Juliuksen ja nykyjazz-kollektiivi The Heliocentricsin yhteiskonsertti. Viikonlopun kotimaisia vetonauloja olivat pop-laulaja Janna, rento ja letkeä Kaveri Special, Suomi-reggaen tähti Aurora sekä omaperäinen Pietarin Spektaakkeli.

Lastenalue Tenava-Timbuktussa järjestettiin runsaasti ohjelmaa läpi viikonlopun. Festaripäivät käynnistyivät Savanni-lavalla musiikkisatu Nukkearkku – matka-arkun salaisuuden sekä Satu Sopasen ja Tuttiorkesterin tahdissa.

Koko perheen ilmaisfestivaalilla oli mukana yhteensä 60 katukeittiötä ja satoja näytteilleasettajia. Yksittäiset sadekuurot eivät haitanneet muutoin aurinkoista festivaalia, ja järjestelyt sujuivat ongelmitta.

Festivaalilehti 2015 (pdf)

Maailma kylässä 2014

15. kerran järjestetty Maailma kylässä -festivaali tarjosi festivaalikansalle monipuolista musiikkia ja ilmastoasioihin painottunutta asiaohjelmaa 24.–25.5. Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla. Festivaalilla kävi viikonlopun aikana 80 000 ihmistä. Aurinkoinen sää piti festivaalivieraat hyvällä tuulella ja viikonloppu sujui häiriöttä.

Festivaalilauantain kruunasivat yleisön villinnyt meksikolaisbändi Los de Abajo ja sielukas espanjalainen laulajatar Amparo Sánchez. Sunnuntaina festivaalikansan hurmasi jazzin elävä legenda Hugh Masekela, joka kannusti kaikkia taistelemaan maailman epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Kansainvälisistä vieraista viikonlopun päätti meksikolainen harmonikkavirtuoosi Celso Piña.

Suomalaisartisteista kiinnostivat muun muassa hiphopin kärkinimistä varta vasten Maailma kylässä -festivaalia varten koottu Hiphop Allstars sekä muun muassa Mira Luodin ja Anna Puun tähdittämä Kuperseikkailu, jonka ensimmäinen live-esiintyminen nähtiin festivaaliviikonloppuna. Muita kotimaisia esiintyjiä olivat esimerkiksi nostalginen Four Cats, Lauri Tähkä, Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani, Minä ja Ville Ahonen sekä Wimme Saari ja Tapani Rinne.

Asiantuntijapaneelissa keskusteltiin tulevista ilmastoneuvotteluista ja kaivattiin lisää kunnianhimoa sekä Suomessa että maailmalla. Järjestöjen ilmastoteltta tarjosi ratkaisuja ilmastokriisiin, ja kansainväliset vieraat toivat ilmastokeskusteluihin muun muassa pienviljelijöiden ja alkuperäiskansojen näkökulmia. Open Finland -teltta esitteli suomalaista yhteiskuntaa Suomeen muuttaneille. Lisäksi asiaohjelmassa keskusteltiin esimerkiksi dalit-naisten oikeuksista, vaatteiden eettisyydestä, lihansyönnin tulevaisuudesta, yhteisömediasta Tansaniassa ja vammaisten oikeuksista kehitysmaissa.

Koko perheen tapahtuma houkutteli jälleen paikalle myös paljon lapsiperheitä. Tänä vuonna mukana oli ennätykselliset 400 näytteilleasettajaa ja 60 katukeittiötä, ja ohjelmaa oli kuudella lavalla.

Festivaalilehti 2014 (pdf)

Maailma kylässä 2013

Kesän avaukseksi ja globaaliasioiden kohtaamispaikaksi vakiintunut Maailma kylässä -festivaali keräsi Helsingin Kaisaniemen puistoon ja Rautatientorille viikonlopun aikana 85 000 kävijää. Festivaali järjestettiin Kaisaniemen puistossa ja Rautatien torilla 25.–26.5.

Festivaalin pääteema oli ihmisoikeudet ja alateema teatteri. Maantieteellisenä painotuksena olivat Kaakkois- ja Itä-Aasia. Viikonlopun aikana nähtiin ennätykselliset 285 ohjelmanumeroa. Festivaalille osallistui 450 näytteilleasettajaa, joista 60 oli ruokamyyjiä ja 300 kansalaisjärjestöjä.  

Festivaalilla kuultiin Jambinain korealaista postrockia, Charmain Clamorin filippiiniläistä jazzia, The Cambodian Space Projectin kambodzhalaista psykedeelistä poppia, Hanggain kiinalaista hillbillyrockia ja White Shoes & The Couples Companyn indonesialaista indietä. Aasian ulkopuolelta esiintyjiä olivat kuubalainen Sierra Maestra yhdessä kotimaisen Kuukuminan kanssa, tansanialainen Totoo Zebingwa & Sanaa Sana, norjalainen PelBo ja portugalilainen Melech Mechaya.

Kotimaisia pääesiintyjiä olivat juuri uuden levyn julkaissut Ismo Alanko sekä kymmenvuotisen uransa syksyllä 2013 päättänyt PMMP. Muita kotimaisia kärkinimiä olivat Don Johnson Big Band, Diandra, Kuningasidea, Johanna Juhola & Reaktori, Aino Venna, Color Dolor ja lastenbändi Fröbelin Palikat.

Teatteria oli tarjolla kolmen lavan täydeltä Teatris-festivaalin yhteistyön myötä.

Ihmisoikeuksiin painottuvassa asiaohjelmassa käsiteltiin rasismia, kamalari-orjuutta, politiikkaa, vettä, vessoja, ihmiskauppaa, perhesuunnittelua, työntekijöiden oikeuksia, kehitysyhteistyötä, globaalia epätasa-arvoa, sananvapautta, mielipidevankeja ja taloutta.  

Festivaaliviikonlopun perjantaina asiaohjelmaan tehtiin lisäys, kun venäläisen Pussy Riot -ryhmän kaksi jäsentä pääsivät Suomeen. Pussy Riotin ympärille nousi valtava mediahuomio perjantain tv- ja lehtijuttujen myötä. Median kiinnostus säilyi kovana koko festivaalin ajan, kun salanimillä Suomessa olleet jäsenet peruivat esiintymisensä lauantaiaamuna.

Festivaalilehti 2013  (pdf)

Maailma kylässä 2012

Festivaali houkutteli Helsingin Kaisaniemen puistoon ja Rautatientorille 26.–27.5. ennätysmäiset 105 000 kävijää. Festivaalin pääteema oli demokratia ja alateema ruoka. Maantieteellisinä painopisteinä olivat Pohjois-Afrikka ja Lähi-itä. Festivaali kylpi kesäisessä auringossa koko viikonlopun ajan.

Festivaalin kovimpia vetonauloja olivat lauantaina arabipopin valtiatar Natacha Atlas ja kotimaisen iskelmän supertähti Paula Koivuniemi. Sunnuntaina festivaalialueen veti täyteen suomireggaebuumin kovin nimi Jukka Poika & Sound Explosion Band. Kansainvälisistä esiintyjistä lavan ottivat haltuun nicaragualainen Perrozompopo ja israelilais-jemeniläis-yhdysvaltalainen Yemen Blues. Myös pohjoisafrikkalaisen desert bluesin kuningatar Mariem Hassan ja algerialais-ranskalaisen El Gaflan ja suomalaisen räppäri Asan yhteiskeikka hurmasivat yleisön.

Monipuolisen asiaohjelman keskusteluissa kuultiin useita kärkipoliitikkoja ja eturivin kirjailijoita. Mukana olivat presidentti Tarja Halonen, ministerit Heidi Hautala, Paavo Arhinmäki, Ville Niinistö ja Erkki Tuomioja sekä kirjailijoista muun muassa Rafeef Ziadah, Boualem Sansal ja Katja Kettu.

Demokratiateemaan pääsi hakemaan omakohtaista tuntumaa House of Democracy -äänestysinstallaatiosta. Äänestysvirkailijoina esiintyneiden näyttelijöiden luoma kokemus epädemokraattisesta äänestystilanteesta yllätti ja herätti keskustelua.

Vuoden 2012 uutuuksia olivat lähiruokaa tarjoava Herkkukylä ja Lavaklubi elokuvaohjelmistoineen. Festivaalilla oli näytteilleasettajina mukana 60 ruokamyyjää ja 300 kansalaisjärjestöä. Yleisöä riitti lavaohjelman lisäksi kaikille näytteilleasettajapisteille ja oheisohjelman pariin.

Festivaalilehti 2012 (pdf)

Maailma kylässä 2011

Suomen suurin monikulttuurisuusfestivaali houkutteli Helsingin Kaisaniemen puistoon ja Rautatientorille 28.–29.5.2011 noin 70 000–80 000 kävijää.

Yksi festivaalin tähdistä oli sunnuntaina esiintynyt eteläafrikkalainen vapauslaulaja Vusi Mahlasela. Yleisöä liikuttivat myös senegalilainen afro-hop pioneeri Daara J Family, newyorkilainen Hazmat Modine, afrobeat-rumpali Tony Allen elektromies Jimi Tenorin kanssa sekä useat muut esiintyjät eri puolilta maailmaa.

Kotimaista musiikkitarjontaa edustivat muun muassa täydelle Rautatientorille esiintynyt Yona & Pienet Liikkuvat Pilvet, Lepistö & Lehti, Uusi Fantasia, Signmark sekä punkbändi Pertti Kurikan Nimipäivät Pelle Miljoonan vahvistuksella. Lauantai-iltana meno jatkui loppuunmyydyllä festivaaliklubilla Virgin Oilissa.

Yli 400 näytteilleasettajaa kansalaisjärjestöistä ruokamyyjiin ja yrityksiin esitteli festivaalilla toimintaansa ja tarjosi yleisölle eksoottisia makuelämyksiä.

EU:n vapaaehtoistoiminnan teemavuosi näkyi festivaalilla. Munamies innosti lapset pomppimaan ja kehotti kaikkia mukaan hyvää mieltä tuottavaan vapaaehtoistyöhön. Festivaalin järjestelyissä oli mukana noin 200 vapaaehtoista, ja eri järjestöjen vapaaehtoisia työskenteli alueella noin tuhat.

Vapaaehtoistoiminnan lisäksi Egyptin ja Libyan kansannousut, esteettömyys sekä siirtolaisuus olivat keskeisiä teemoja asiaohjelman yli 100 keskustelutilaisuudessa. Vieraaksi saatiin muun muassa Egyptin kansannousuun aktiivisesti osallistuva kirjailija Ghada Abdel Aal.

Tapahtuman tunnelmaa levitettiin koko festivaaliviikon ajan opiskelijavoimin pyöritetyn Maailma kylässä FM -radion välityksellä.  

Festivaalilehti 2011 (pdf)

Maailma kylässä 2010

Monipuolinen musiikki- ja asiaohjelma sekä sunnuntain aurinkoinen keli houkuttelivat Kaisaniemen puistoon ja Rautatientorille noin 70 000 kävijää 29.–30.5.2010.

Lauantai-iltapäivällä päälavalle noussut Anna Puu hurmasi valovoimaisella esityksellään. Yksi odotetuimpia artisteja oli Mad Juana, joka päätti lauantai-illan reggae- ja rockrytmien ilotulitukseen. Aurinkoinen sunnuntai huipentui puolestaan afrokolumbialaisen ChocQuibTownin positiivisen energiseen esitykseen, joka sai koko Kaisaniemen yleisön tanssimaan.

Festivaalin teemana oli 200 polkua parempaan maailmaan, millä viitattiin eri kansalaisjärjestöjen tekemään arvokkaaseen työhön. Kepan järjestämissä paneelikeskusteluissa pohdittiin muun muassa Suomen ratkaisuja maailman köyhyyteen. Yhtenä vaihtoehtona ilmastonmuutoskamppailun ja kehitysyhteistyön rahoittamiseksi esitetyn rahoitusmarkkinaveron suosio on kasvanut maailmanlaajuisen finanssikriisin aikana, ja ajatus sai kannatusta myös paneelissa puhuneilta kolmen suurimman eduskuntapuolueen edustajilta.

Kehityskysymyksistä kiinnostuneiden suomalaisten globbariverkosto keräsi festivaalilla kansalaisten korttiterveisiä kansanedustajille. Postikorteilla kannustetaan päättäjiä toimimaan aktiivisemmin ilmastonmuutoksen, maailman köyhyyden ja talouskriisien ehkäisemiseksi. Kortteja kerättiin yleisötapahtumissa ympäri Suomea luovutettavaksi vastavalituille kansanedustajille massaglobbaustapahtumassa keväällä 2011.

Maailma kylässä 2009

Kymmenettä kertaa järjestetyn festivaalin pääteemana oli ilmastonmuutos. Festivaali järjestettiin 23.–24.5. Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla. Pääministeri Matti Vanhanen osallistui Suomi ilmastopolitiikassa -paneeliin, jossa peräänkuulutettiin sitovia kansallisia, eurooppalaisia ja globaaleja sopimuksia. Aihetta käsiteltiin myös muissa asiaohjelmanumeroissa. Kepan Globbarit palkitsivat ahkerimmin kehitysyhteistyötä ja reilua kauppapolitiikkaa puolustaneet kansanedustajat. Näistä niin sanotuksi peukkukuninkaalliseksi selviytyi Pertti Salolainen (kok.).

Päälavalla nähtiin muun muassa kolumbialainen La-33, mosambikilainen Ghorwane, malilainen Terakaft sekä perulainen Novalima, joka saapui myös yllätyskeikalle sunnuntain päätösklubille. Päälavan kotimaiset suuruudet Eino Grön, Jippu, Fat Beat Sound System sekä lasten ilo Jytäjyrsijät valloittivat yleisön. Monsuunilavaa tähdittivät muun muassa ranskalainen La Casa Bancale sekä kotimaiset Reino & The Rhinos, Maritta Kuula Nartana -tanssiryhmän kanssa sekä huuliharpputaiturit Sväng. Lauantaina Virgin Oil Co.:ssa Funky Elephant Festivalin kanssa yhteistyössä järjestetty iltaklubi oli jättimenestys. Lavalla nähtiin muun muassa kanadalainen The Soul Jazz Orchestra sekä brittiläinen Up, Bustle & Out.

Festivaalialueella nähtiin myös ilmastonmuutokseen liittyvää taidetta kuubalaisen muuri-installaation ja taiteilija Otto Karvosen valotauluinstallaation muodossa. Oheistapahtumia oli ennätysmäisen paljon, muun muassa kymmenvuosijuhlan kunniaksi Lasipalatsin aukiolle pystytetty Kymmenen kertaa Maailma kylässä -valokuvanäyttely, Galleria Oksasenkatu 11:ssä järjestetty kuubalaisen nykytaiteen näyttely ja keskustelutilaisuus sekä Tavastia-klubin Festa Mocambicana.

Sateinen lauantai verotti yleisömäärää, mutta lisätila Rautatientorilta varmisti, että kävijöitä kertyi noin 65 000. Festivaalialueella nähtiin ennätysmäiset lähes 400 näytteilleasettajaa.

Festivaalilehti 2009 (pdf)

Maailma kylässä 2008

Maailma kylässä -festivaali keräsi ennätysyleisön, ja monipuolisen musiikki- ja asiaohjelman lisäksi viikonloppuna nautittiin hienosta säästä. Festivaali järjestettiin Kaisaniemessä 24.–25.5.

Kepan teema festivaalilla oli globbareiden Tiedä mitä tankkaat -biopolttoainekampanja, joka nosti esiin ruokakasvipohjaisten polttoaineiden vaikutuksia ruoan hintaan ja köyhyyteen. Paikalla oli Kepan lisäksi lähes 300 muuta näytteilleasettajaa esittelemässä toimintaansa.

Festivaalin pääesiintyjä oli YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n hyväntahdonlähettiläs Barbara Hendricks. Vuonna 1993 Tukholmaan asettuneen tähtimuusikon esitys oli yhdistelmä jazzia ja klassista musiikkia. Muita yleisömagneetteja olivat muun muassa Suurlähettiläät, Värttinä, Dissidenten ja festivaalin päättänyt malilais-ranskalainen Mamani Keita & Nicolas Repac.

Festivaalilehti 2008 (pdf)

Maailma kylässä 2007

Festivaalilla nähtiin lähes sata esitystä ja yli 300 näytteilleasettajaa. Festivaalin teemana oli ilmastonmuutos, jota käsiteltiin muun muassa ulkoministeriön kanssa toteutetussa paneelikeskustelussa. Festivaali järjestettiin Kaisaniemessä 26.–27.5.

Musiikkiohjelmaa varten Kaisaniemeen rakennettiin kaksi lavaa, joilla vuorottelivat kotimaiset ja ulkomaiset huippunimet. Suurimpia yleisömagneetteja olivat monikulttuurinen Ska Cubano, suomalainen Kari Tapio, perulainen La Sarita ja ranskalainen Dirty Babylon Breaker. Lisäksi yleisö pääsi nauttimaan ruotsalais-suomalaisen Gjallarhornin kansanmusiikista, The Valkyriansin skasta ja kenialaisen il Murranin maasai-perinteistä.

Lauantain sade ei näkynyt kävijämäärässä, koska sunnuntain aurinkoinen sää veti Kaisaniemen tupaten täyteen.

Festivaalilehti 2007 (pdf)

Maailma kylässä 2006

Seitsemättä kertaa järjestettyä festivaalia vietettiin Kaisaniemen puistossa, Rautatientorilla ja Kulttuurikeskus Caisassa 27.–28.5. Tarjolla oli musiikkia, taidetta, toimintaa ja maailmankuvia neljältä mantereelta. Festivaalilla haluttiin muistaa erityisesti vapaaehtoistoimintaa, jota ilman festivaalikaan ei nousisi viihdyttämään helsinkiläisiä ja Helsingin-kävijöitä.

Pääesiintyjiin kuuluivat Suomi-Nepal seuran tuoma Nepathya sekä suomalaisen rytmimusiikin huippunimiin lukeutuva Don Johnson Big Band. Alueella nähtiin myös toinen yhtye Nepalista, kun Wycliffe-raamatunkääntäjien suomeen kutsuma James Lhomi Group esiintyi Caisassa. Yleisöä lämmittivät myös espanjalainen La Kinky Beat, vietnamilainen saksofonisti Dac Thien Quyen Trio Töykeiden kanssa sekä bhangra-rockia soittava intialais-englantilainen Kissmet. Lapsia ja lapsenmielisiä tanssitti kotimainen Paukkumaissi.

Festivaalilehti 2006 (pdf)

Maailma kylässä 2005

Maailma kylässä -festivaalin järjestämisestä tuli 28.–29.5. kuluneeksi 10 vuotta, ja juhlan kunniaksi festivaali muutettiin jokavuotiseksi tapahtumaksi. Lisäksi festivaalin asiaohjelmatarjontaa kasvatettiin huomattavasti.

Tapahtuman teemana oli ympäristö, mikä näkyi erityisesti Rautatientorille kootun jättiteltan Amazonas-näyttelyssä sekä sen ympärillä esittäytyneiden ympäristöjärjestöjen tarjonnassa.

Viikonlopun aikana nähtiin yli sata esitystä. Suurta suosiota ulkomaalaisista artisteista saivat muun muassa espanjalainen Cheb Balowski, chileläinen reggaebändi Gondwana, somalilais-englantilainen Maryam Mursal ja senegalilainen hip hop -ryhmä Bogostyle.

Suomalaisista tähdistä lavalle nousivat Värttinä, Kimmo Pohjonen Kluster, Jonna Tervomaa ja juhlafestivaalia varten kasattu erikoisyhtye Kymppiorkka. Sen riveissä cover-klassikoita esittivät muun muassa Paula Vesala, Mariko, Emma Salokoski, Tidjan ja Olavi Uusivirta.

Maailma kylässä 2003

Festivaalilla esiintyivät kuubalainen Los Cumbancheros, eteläafrikkalainen hip hop -ryhmä Black Noise sekä guinealainen Sembe. Loistavaa tanssia esitti tshetshenialainen tanssiryhmä Daimohkin lapset, joka maan kurjasta ja vaarallisesta tilanteesta huolimatta pääsi festivaalille. Festivaali järjestettiin Kaisaniemessä 17.–18.5.

Suomalaisista esiintyjistä mukana olivat muun muassa Katri Helena, Mariska, Bomfunk MC’s ja Maija Vilkkumaa.

Tapahtuman pääteemana oli ruoka, ja festivaalin Ruokamaailma-teltassa tarjoiltiin reilusti tuotettua ruokaa niin Suomesta kuin muualtakin maailmasta. Ruoka saattaa olla monelle Suomessa asuvalle itsestäänselvyys, mutta Kepa ja sen jäsenjärjestöt nostivat esille ne sadat miljoonat ihmiset, joiden ulottumattomissa tämä perustarve on. Kepan jäsenineen vuonna 2001 lanseeraama Ruoka-aika-kampanja toimiikin nälän poistamiseksi maailmasta.

Tapahtuman aikana käynnistettiin myös valtakunnallinen pyöräilyviikko.

Maailma kylässä 2001

Neljäs Maailma kylässä -festivaali järjestettiin 26.–27.5. Kaisaniemessä. Ulkomaisia artisteja olivat siperialainen kurkkulaulun komeetta Yat-Kha, senegalilainen Galaxy, Orquestra Caribe Kuubasta ja skamusiikin edelläkävijä Skatalites Jamaikalta. Cliché, Tasavallan Presidentti, Mari Rantasila, Piirpauke, Ultra Bra, Kwan ja Apulanta vastasivat viikonlopun kotimaisesta musiikista.

Kylässä oli ulkomaisia taiteilijoita niin kuva-, performanssi- kuin teatteritaiteen alalta. Festivaalilla keskityttiin erityisesti ruokaan ja kehitysyhteistyöhön. Tapahtumassa kerättiin nimiä vetoomukseen kehitysyhteistyömäärärahojen korottamiseksi. Festivaalin esiintyjistä vetoomuksen allekirjoittivat mm. Galaxyn, Skatalitesin, Apulannan ja Ultra Bran edustajat.

Vuoden 2001 festivaali keräsi tähän mennessä suurimman yleisönsä, viikonlopun aikana festivaalilla kävi noin 80 000 ihmistä.

Maailma kylässä 1999

Maailma kylässä -festivaali palasi 29.–30.5.1999 Kaisaniemeen, jonne kerääntyi osanottajia vielä edellisiä vuosia enemmän. Festivaalin pääteema oli Jubilee 2000 -kampanja, jonka tavoitteena oli saada köyhien maiden velat peruutettua. Festivaalilla vietettiin myös Suomen Lähetysseuran ensimmäistä Jubilee-messua.

Festivaalilla nähtiin useita kansainvälisiä esiintyjiä Afrikasta. Mukana olivat muun muassa eteläafrikkalainen Busi Mhlongo, kamerunilainen Sally Nyolo, kymmenhenkinen nuorten tanssiteatteriryhmä Casa de Cultura Mosambikista sekä kuubalainen Klimax-ryhmä.

Suomalaista musiikkitarjontaa edustivat Ultra Bra, Eino Grön, Eläkeläiset, Pauli Hanhiniemi ja Perunateatteri sekä Pohjannaula.

Maailma kylässä 1997

Toinen Maailma kylässä -festivaali järjestettiin Auroran kentällä ja VR:n makasiineilla 24.–25.5.1997. Festivaali päätyi Kaisaniemen puiston sijaan yllättäen uuteen paikkaan, kun Superpesikseen noussut Kaisaniemen Tiikerit ja festivaaliorganisaatio eivät päässeet yhteisymmärrykseen Kaisaniemen kentän käytöstä. Järjestäminen uudessa paikassa oli iso ponnistus, mutta alueelle nousi peräti yhdeksän esiintymislavaa.

Festivaalin teemoiksi valikoituivat aina yhtä ajankohtaiset arvot: ihmisoikeudet, suvaitsevaisuus ja monikulttuurisuus. Ne näkyivät niin esiintyjävalinnoissa, esityksissä kuin muussakin toiminnassa.  

Festivaalilla muistettiin erityisesti lokakuussa 1995 surmattua nigerialaista kirjailija-aktivisti Ken-Saro Wiwaa. Maan huonosta ihmisoikeustilanteesta muistutettiin myös nigerialaisen Femi Kutin ja hänen yhtyeensä The Positive Forcen esityksessä, joka jatkoi Femin isän Fela Kutin aktivismin ja afrobeatin jalanjäljissä.

Intialais-englantilainen Pardesi Bhangra Music Machine ja YK:n rauhanmitalin saanut reggaebändi Third World vastasivat festarin muusta kansainvälisestä tarjonnasta.

Suomalaisia artisteja esiintyi jälleen kymmeniä. Kärkinimiä olivat esimerkiksi musiikkiviennin kuninkaalliset HIM ja The 69 Eyes sekä omaperäinen Tuomari Nurmio sekä Giant Robot.

Maailma kylässä 1995

Maailma kylässä -festivaalin taival alkoi näyttävästi, kun Helsingin Kaisaniemeen kerääntyi yli 150 kansalaisjärjestöä ja runsaat sata esiintyjää 20.–21.5.1995. Yleisöä festivaalilla kävi viikonlopun aikana kymmeniä tuhansia. Tapahtuman sijoittaminen toukokuun loppupuolelle myötäili Helsingin Mahdollisuuksien tori -tapahtuman perinteistä aikataulua, koska festivaali rakennettiin käytännössä järjestötapahtuman ympärille.

Tapahtuma järjestettiin ensimmäisenä vuonna kertaluontoisesti, ja se oli Euroopan neuvoston rasisminvastaisen kampanjan Suomen päätapahtuma. Samalla Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa ry juhli 10-vuotissynttäreitään.

Esiintyjälista oli erityisen komea, kun uuden festivaalin piti erottua muusta tapahtumamassasta. Artisteina liikuttivat ja tanssittivat esimerkiksi jamaikalainen reggaelegenda Black Uhuru, yhdysvaltalainen funkia, poppia ja hiphopia yhdistellyt Defunkt ja kurdistanilainen Kardo.

Kotimaisista suosikeista mukana olivat muun muassa uraansa aloitellut Rasmus, myöhemmin Ultra Bra -nimellä kulkenut Kerkko Koskinen Ensemble, Angelin tytöt, Ismo Alanko, M.A. Numminen ja Pelle Miljoona & Rockers.