Jan Vapaavuori nojaa seinään huppari päällä.
Kuva: Jetro Stavén

Helsinki tiekartalla kestävään tulevaisuuteen

Kun myöhäistoukokuisena lauantaina on lähtenyt kuljeskelemaan Kaisaniemen suunnalle, on vastassa ollut iloinen ja värikäs aistien karuselli. Maailma kylässä -festarilta on leijaillut herkullisten ruokien tuoksu ja kuulunut erilaisten musiikkien mukaansatempaavat rytmi. Festari on ollut iloinen ja avartava tapahtuma, joka on muodostunut monelle helsinkiläiselle perinteeksi.

Minulla on jälleen suuri ilo toimia suojelijana Maailma kylässä -festivaalilla, jolla on tärkeä rooli kaupungin kulttuurielämän rikastuttajana ja ajankohtaisten globaalien teemojen keskustelupaikkana. Tapahtuman merkityksellisyydestä kertoo paljon se, että festivaali järjestetään nyt jo 21. kertaa.

Tänä vuonna tapahtuman pääteemana on kestävä tulevaisuus. Merkittävä osa kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanosta toteutuu nimenomaan paikallisella tasolla, kaupungeissa. Helsinki edistää YK:n kestävän kehityksen toimenpideohjelma Agenda 2030 -tavoitteita muun muassa hiilineutraalisuustavoitteen, syrjäytymisen ehkäisyn, liikkumisohjelman sekä yhdenvertaisuuden ja osallisuuden kautta.

Maailma kylässä -festari on aina ollut tapahtuma, joka tuo erilaiset ihmiset yhteen ja kuuntelemaan musiikin lisäksi myös toisiaan. Näin poikkeusaikana se merkitys on entistäkin tärkeämpi. Kulttuuri- ja tapahtuma-alat kuuluvat koronarajoituksista voimakkaimmin kärsivien alojen joukkoon. On erityisen arvokasta, että Maailma kylässä -festivaali on onnistunut toteuttamaan laajan ja vetovoimaisen ohjelmiston täysin virtuaalisena.

Joka vuosi festivaaliyleisö on aina saanut erilaisten kulttuurielämyksien lisäksi uutta ajateltavaa meitä kaikkia koskettaviin globaaleihin aiheisiin. Uskon, että tämä toteutuu myös tänä vuonna, vaikka tapahtuma toteutuukin eri tavoin kuin aikaisempina vuosina. Toivottavasti taas ensi vuonna kohtaamme fyysisesti festareilla.

Jan Vapaavuori
Helsingin pormestari, Maailma kylässä -festivaalin suojelija

”Maailma kylässä -festari on aina ollut tapahtuma, joka tuo erilaiset ihmiset yhteen ja kuuntelemaan musiikin lisäksi myös toisiaan. Näin poikkeusaikana se merkitys on entistäkin tärkeämpi.”

Jan Vapaavuori