Kuva: Lavalla artisti Teho Majamäki & Travelogue Ensemble, Paleface festivaalilla 2016
Kuva: Jaakko Miettunen

Paleface muistelee Maailma kylässä -festivaalia lämmöllä

20. tapahtumavuottaan juhliva Maailma kylässä -festivaali on toiminut vuosien aikana tärkeänä kohtaamispaikkana. Maailma kylässä -festivaalin juhlakonsertissa 25. toukokuuta esiintyvä rap-artisti Karri ”Paleface” Miettinen kertoo mieleenpainuvimmat festivaalikokemuksensa.  

Karri ”Paleface” Miettinen:

”Maailma kylässä -festivaali tuo mieleen monia hienoja muistoja sekä yleisön puolelta että lavalta.   

Kerran haastattelin Taiga-lavalla eteläafrikkalaislaulaja Vusi Mahlaselaa. Mainitsin, että Etelä-Afrikan kansallishymni ”Nkosi Sikeleli Afrika” löytyy suomalaisesta virsikirjasta. Mahlasela halusi kuulla, miten kappale menee, joten lauloin spontaanisti säkeistön verran suomenkielistä versiota: ’Varjele ja siunaa Afrikkaa, Amerikan maita, Eurooppaa.’  

Mahlasela jatkoi xhosan kielellä samassa sävellajissa siitä, mihin minä olin lopettanut. Mieletön synkka! Joku yleisöstä arveli, että koko juttu oli suunniteltu – niin hyvältä se oli kuulostanut.   

Vuonna 2009 festivaalilla esiintyi Saharan tuaregeistä koostuva Terakaft-yhtye, joka vieraili ohjelmassani Radio Helsingissä pari päivää ennen keikkaa.   

Yhtyeellä oli mukanaan oma teenkeittäjä, sillä teen nauttimisella on iso rooli tuaregien paimentolaiskulttuurissa. Perinteiden mukaisesti tee tulee keittää avotulella. Radio Helsinki sijaitsi silloin Sanomatalossa, ja ainoa paikka, jossa arvelin avotulen polttamisen olevan mahdollista, oli parveke, joten ohjasin teenkeittäjän sinne virittelemään tulta.  

Aloitimme lähetyksen, keskustelu eteni ja kuuntelimme musiikkia. Pian studioon astui teenkeittäjä tarjoilemaan höyryävää teetä. Teehetki oli niin maaginen, että suora lähetys unohtui täysin, ja tajusin, ettei kukaan ollut sanonut mitään moneen minuuttiin.   

Tapaamisen seurauksena syntyi ”Helsinki-Shangri-La”-albumillani julkaistu ”Karavaani kulkee” -yhteisbiisi.”   

Maailma kylässä -festivaali järjestetään 25.–26. toukokuuta Helsingin Rautatientorilla ja Kaisaniemen puistossa.