Susani Mahadura, Maailma kylässä -podcast

Podcast: Susani Mahadura haluaa kertoa vaikuttavia tarinoita

Ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ovat toimittaja Susani Mahaduralle sydämen asia. Maailma kylässä -podcastissa hän vie kuulijat isojen asioiden äärelle. Inspiroivat ja karismaattiset vieraat keskustelevat maapallon tulevaisuudesta, haastavat toisiaan ja tuovat puheen konkretian tasolle.

Toimittaja Susani Mahadura kokee velvollisuudekseen kertoa tarinoita, jotka vaikuttavat ihmiskunnan ja ympäristön tulevaisuuteen. Kuusiosaiselta Maailma kylässä -podcastilta hän odottaa inspiroivia keskusteluja ja konkretiaa laajoihin asiakokonaisuuksiin. Erityisesti hän odottaa keskustelua aktivismista ja sen muodoista, sosiaalisesta mediasta ja vaikuttamisesta.

– Minua kiinnostaa se, että kuka voi kutsua itseään aktivistiksi ja miten aktivistit tänä päivänä pystyvät vaatimaan ja vaikuttamaan asioihin niin, että päättäjätasolla lähdetään kestävään suuntaan, Mahadura sanoo.

Mahadura on kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta jo ammattinsakin puolesta. Ilmastonmuutoksesta, luonnon monimuotoisuuden köyhtymisestä ja ihmisoikeuksista hän kaipaa laajempaa keskustelua myös mediassa.

– Aiheen pitäisi näkyä kaikessa uutisoinnissa ja tarinankerronnassa. Aiheen käsittelyyn kaivataan myös lisää jatkumoa, jotta se ei näyttäydy irrallisena kaikesta muusta.

Ilmastoahdistus vaikuttaa arjen tekoihin

Kuten monelle muulle, ilmastoahdistus on tuttu tunne myös Mahaduralle. Oman jaksamisen takia hän pitää välillä taukoa somesta ja julkisen keskustelun seuraamisesta. Sen jälkeen hän pystyy taas toimimaan ja jatkamaan taistelua.

– Tärkeintä on, ettei menetä toivoa. Ihailen suuresti niitä nuoria aktivisteja, jotka luopuvat henkilökohtaisista unelmistaan ja kokevat, että ainoa vaihtoehto on taistella planeettamme puolesta. Se on hienoa, mutta samalla myös todella surullista.

Mahaduraa kiinnostaa, miten me kaikki voimme aktivoitua, osallistua ja lähteä yhdessä puskemaan sellaisia asioita eteenpäin, joilla ihmiskunnan, luonnon ja koko maapallon tulevaisuus voidaan turvata.

Arjessa Mahadura pyrkii tekemään kestäviä valintoja. Pääasiassa vegaanista ruokavaliota noudattava Mahadura on haastanut itseään ajattelemaan kaikkea kuluttamista uudella tavalla. Hän asuu yksiössä kumppaninsa ja kahden koiransa kanssa, suosii julkisia kulkuneuvoja aina kun mahdollista ja välttää turhaa matkustamista. Vaikka Mahadura ajaa parhaillaan ajokorttia, hän ei halua omaa autoa.

– Olen haastanut itseni miettimään, mitä ihminen oikeasti tarvitsee ollakseen onnellinen.

Koska vaateteollisuus on yksi saastuttavampia teollisuuden aloja, Mahadura suosii käytettyjä vaatteita myös televisiossa esiintyessään. Silloin hän pukeutuu mieluiten vintageen, lainattuihin vaatteisiin tai kotimaisiin ja vastuullisesti tuotettuihin merkkeihin. Pikamuodin kuluttamisen hän on lopettanut kokonaan.

Podcast avaa päätöksentekoa ja vaikuttamismahdollisuuksia

Maailma kylässä -podcast ja sen teemat ovat Mahaduralle kaikki kaikessa. Vaikka hän saa työssään tehdä monenlaisia asioita, merkityksellisimpiä ovat ne hetket, kun hän saa perehtyä aiheisiin, joissa puhutaan ihmiskunnan ja ympäristön tulevaisuudesta. Juuri sitä podcast tarjoaa.

Mahadura uskoo, että podcast avaa kuulijoille päätöksentekoa ja tuo sitä kautta oivalluksia siitä, miten jokainen meistä voi vaikuttaa asioiden ja tulevaisuuden suuntaan yksilöinä ja äänestäjinä.

– Mitä enemmän tuomme saman pöydän ääreen päättäjiä ja aktivisteja sekä tuomme keskusteluja tavallisten ihmisten kuunneltavaksi, sen lähempänä olemme tavoitetta ja toivon luomista. Jos yksikin kuulija inspiroituu podcastista, se on voitto. Kaikkia tarvitaan. Jokainen meistä voi tehdä jotain.

Kuusiosaisessa podcastissa visioidaan kestävää tulevaisuutta sekä keskustellaan luonnon monimuotoisuudesta, ilmastonmuutoksen vaikutuksista, aktivismin muodoista, EU:n vihreän kehityksen ohjelmasta sekä dialogin merkityksestä yhteiskunnassa. Inspiroivissa keskusteluissa Mahaduran vieraina ovat muun muassa Elokapinan Anton Keskinen, Espoon piispa Kaisamari Hintikka, Suomen luonnonsuojeluliiton Olli Turunen, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, ympäristöministeriön Marina von Weissenberg, ulkoministeriön Hanna-Leena Lampi, sovittelija Marie Makweri, Allianssin Ellen Ojala – sekä monia muita.

Maailma kylässä -podcastin ensimmäinen jakso julkaistaan torstaina 29.4. Silloin ilmastoaktivisti Ellen Ojala ja ulkoministeriön Hanna-Leena Lampi keskustelevat toimittaja Susani Mahaduran kanssa kansainvälisistä ilmastoneuvotteluista ja siitä, voiko Suomen kaltainen pieni valtio löytää keinoja saada aikaan kokoaan suuremman vaikutuksen. Podcast-jaksot julkaistaan myös tekstiversioina festivaalin verkkosivuilla.

Kirjoittaja: Minna Tielinen

Kuuntele sarjan tiiseri ja tilaa jaksot suoraan itsellesi Spotifystä tai eri podcast-sovelluksista.

 Android | Google Podcasts | Spotify | RSS

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.