Tervetuloa ruokamyyjäksi Maailma kylässä -festivaalille. Tällä sivulla julkaisemme tarpeellista tietoa festivaalin ruokamyyjille. Päivitämme kaikille näytteilleasettajille tarkoitettua infosivua, joten kannattaa tutustua myös siihen huolellisesti.
Tässä kirjeestä löydät:
- Siirrymme pelkkään kasvisruokaan
- Biohajoavat /uudelleenkäytettävät ruokailuvälineet ja -astiat
- Ilmoitus elintarvikeviranomaisille
- Ruuan esikäsittely ja valmistus
- Ruuan varastointi ja säilytys
- Pisarasuojaus
- Siivouspantti
- Vesi- ja pesupisteet, käsihygienia ja elintarviketarkastukset
- Sähkö, jätehuolto ja WC:t
- Kaasupullojen käyttö ja varastointi, sekä paloturvallisuus
- Talkooruokamyynti ja valitut talkooruokamyyjät vuonna 2025
Näytteilleasettajapaikan laskut lähetetään huhtikuussa. Ruokamyyjien infotilaisuus järjestetään 6.5. klo 17 Fingon toimistolla Helsingissä.
Kiitos, että olet mukana rakentamassa yhteistä rauhan festiavaalia!
Ruokamyyjien koordinaattori:
Anu Wiik
Myyntikoordinaattori
anu.wiik@maailmakylassa.fi
+358 50 317 6709
Näytteilleasettajat, ruokamyyjät
Siirryimme pelkkään kasvisruokaan
Festivaali siirtyi keväästä 2024 alkaen vain kasvisruokaa tarjoavaksi festivaaliksi, joten festivaalilla on kiellettyä myydä lihaa, kanaa ja kalaa. Maitotuotteita ja kanamunaa sisältävien annosten myynti on sallittua. Lisäksi jokainen ruokamyyjä sitoutuu tarjoamaan vähintään yhden vegaanisen ruoka-annoksen. Suosittelemme festivaalin ruokamyyjiä tarjoamaan kokonaan vegaanista ruokaa festivaalilla.
Biohajoavat / uudelleenkäytettävät ruokailuvälineet ja -astiat
Maailma kylässä on sitoutunut kierrättämään kaiken tapahtumaan liittyvän jätteen. Festivaalin ruokamyyjien käyttämien ruokailuvälineiden ja -astioiden tulee olla biohajoavia. Otathan nämä seikat huomioon hyvissä ajoin ruokamyyntipisteen suunnittelussa.
Ilmoitus elintarvikeviranomaisille
Jokaisen festivaalille osallistuvan ruokamyyjän (sekä järjestö- että ammattiruokamyyjät) on itse tiedotettava elintarvikkeiden myynnistä, tarjoilusta ja valmistamisesta elintarviketurvallisuusyksikköön (ympäristöpalvelu).
Elintarvikkeita myyvien tai tarjoilevien (ml. jakelevien ja maistattavien) toimijoiden tulee kertoa toiminnastaan ympäristöpalvelulle viimeistään 4 arkipäivää ennen tapahtumaa.
Toiminnasta kerrotaan tekemällä tiedote sähköisen asiointipalvelun avulla tai lomakkeella.
Kaupungin sivuilta löytyvät ohjeet ja lomake tiedottamisen tekemiseen (hel.fi)
Jos et voi täyttää hakemusta verkkopalvelussa, täytä PDF tai Word-lomake ja lähetä se sähköpostitse osoitteeseen ulkomyynti@hel.fi
Vähäriskisestä toiminnasta, kuten kahvin tai teen tarjoilusta, kääreellisten makeisten, keksien tai muiden kahvileipien pienestä jakelusta ei tiedotusta tarvitse tehdä.
Tiedottaminen suositellaan tekemään heti kun myytävät, tarjoiltavat ja valmistettavat tuotteet ovat tiedossa. Muista mainita kaikki tuotteet, eksoottisemmissa tuotteissa tarvittaessa myös valmistusaineet!
Ruoan esikäsittely ja valmistus
Elintarvikkeet pitää esikäsitellä tai valmistaa ennakkoon esimerkiksi ravintolassa tai kotona.
Leipominen, vihannesten peseminen tai kuoriminen, elintarvikkeiden pilkkominen tai paloitteleminen myyntipisteessä on kielletty.
Ennen tapahtumaa voi valmistaa pullaa, keksejä, kuivia kakkuja tms. tuotteita, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä.
Tärkeää: Jos ruoka valmistetaan ennen tapahtumaa, on se jäähdytettävä jo valmistuspaikalla. Jäähtymisen on tapahduttava nopeasti esim. jääveden avulla. Kuuman ruoan kuljettaminen on mahdollista vain lämpösäilytyslaatikoiden avulla.
Myyntipisteessä tulee olla riittävästi työvälineitä kuten pihtejä tai lastoja, ettei elintarvikkeita tarvitse kosketella käsin.
Toimijoilla tulee olla riittävästi kylmä- ja kuumasäilytyskalusteita (esim. styrox laatikoita, kylmävaraajia, lämpöhauteita) sekä lämpömittareita.
Esivalmistellut tuotteet tulee kuljettaa ja säilyttää vaatimusten mukaisissa lämpötiloissa asianmukaisesti pakattuna (kannelliset, tiiviit astiat, ei suoraan lämpö/kylmälaukussa).
Ruoan varastointi ja säilytys
Valmiiksi pakattuihin pakkauksiin on merkittävä vähintään elintarvikkeen nimi, ainesosat ja valmistuspäivä.
Kaikki elintarvikkeet ja niiden pakkaus- ja kuljetuslaatikot on säilytettävä ylhäällä maasta (hyllyillä, lavoilla tms.). Mitään elintarvikkeita tai tuotepakkauksia ei saa laittaa suoraan maahan! Jos paikkasi sijaitsee hiekka- tai nurmikentällä, on pohja aina suojattava esim. pressulla.
Elintarvikkeet tulee suojata hyvin. Myyntipisteessä tulee olla riittävästi kannellisia säilytysastioita.
Ruoan varastointi ja säilytys myyntipisteessä kannattaa rakentaa siten, että tarpeet ovat helposti käsillä, eri laatikoissa.
Elintarvikkeiden tarjoilu- ja säilytyslämpötiloihin on kiinnitettävä erityistä huomiota!
Kylmätuotteille tulee olla riittävän viileä säilytystila, esimerkiksi kylmälaukku, jossa viilentäjänä voi käyttää kylmäkalleja tai pakastettuja muovisia vesipulloja.
Helposti pilaantuvat ja kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet on myytävä ja säilytettävä koko ajan +0–6 °C:ssa.
Kuumana tarjoiltavan ruoan lämpötilan on oltava vähintään +60 °C. Lämpöhauteiden käyttö on suositeltavaa.
Lämpötilojen tulee säilyä myös elintarvikkeiden kuljetuksen ajan.
Helposti pilaantuvia elintarvikkeita saa pitää tarjolla enintään 4 tuntia, jonka jälkeen ne on hävitettävä.
Pisarasuojaus
Asiakkaiden pääsy liian lähelle varsinaista valmistuspistettä tulee estää pisarasuojauksella.
Esimerkiksi wokkipannun tulee olla kokonaan katoksen alla, pannun edessä tulee olla pleksi tai muu vastaava suojaus ja pannun tulee olla riittävän kaukana (vähintään 50 cm) pöydällä erotettuna asiakkaasta.
Pullat, voileivät, pasteijat tms. tuotteet tulee suojata esimerkiksi vitriinillä tai kakkukuvuilla. Muovikelmu tai alumiinifoliosuojaus tuotteiden päällä ei riitä, elleivät tuotteet ole yksittäispakattuja.
Siivouspantti
HUOM! Ruokamyyjiltä peritään 100 € pantti lauantaiaamun (24.5.) aikana.
Pantti tulee maksaa käteisellä. Pantti palautetaan festivaalin jälkeen sunnuntaina myyntipaikan purkuvaiheessa mikäli:
- Myyntipaikka on jätetty siistiksi ja roskat on viety niille kuuluville paikoille klo 21.15 mennessä sunnuntaina 25.5.
- Myyjän auto ei ole aiheuttanut vahinkoa nurmikolle, istutuksille tai muulle ympäristölle.
- Fingo ei ole joutunut keskeyttämään myyntiä sopimusrikkomuksen takia. Katso osallistumisehdot täältä:
Vesi- ja pesupisteet
Ruokamyyjien tulee tuoda omat käsienpesupisteet ja huolehtia niiden täyttämisestä, veden lämmittämisestä sekä likaveden pois viemisestä.
Alueella on kaksi vesi-/pesupistettä puhtaan veden noutamista sekä astioiden huuhtelua ja tiskaamista varten.
Astioista tulee ehdottomasti poistaa kaikki ruoantähteet ennen tiskaamista, etteivät viemärit tukkeudu.
Huolehditaan, että vesi-/pesupisteet pysyvät siisteinä – se edesauttaa kaikkien viihtyvyyttä.
HUOM! Ruokamyyjien vesipisteet ovat erillään yleisövesipisteistä. Yleisövesipisteet eivät ole tarkoitettu ruokamyyjien pesupisteiksi.
Käsihygienia
Ruokamyyjien tulee tuoda omat käsienpesupisteet ja huolehtia niiden täyttämisestä, veden lämmittämisestä sekä likaveden pois viemisestä.
Käsienpesupiste tulee sijoittaa myyntipisteeseen tai sen välittömään yhteyteen myyntipisteen taakse, jolloin käsienpesupisteelle tulee olla esteetön kulku teltan sisältä.
Käsienpesupisteen voi tehdä helposti kääntöhanallisesta kanisterista, kylmälaukusta, sekä keräysastiana toimivasta ämpäristä/ saavista.
Pisteessä käytettävän veden tulee olla lämmintä koko tapahtuman ajan.
Käsienpesupisteen varustukseen kuuluu myös nestesaippua ja kertakäyttöpyyhkeet.
Käsienpesupisteiden tulee olla käytössä jo ennen tapahtuman alkamista.
Elintarviketarkastukset
Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden elintarviketarkastajat tarkastavat festivaalin kaikki ruokamyyntipisteet varmistaakseen valmistuksen, kuljetuksen ja säilytyksen hygieenisyyden sekä elintarvikkeiden ja ruokien oikeat lämpötilat.
Mikäli tarkastuksessa ilmenee vakavia puutteita, tarkastajalla on oikeus sulkea piste välittömästi.
Vakavia huomautuksia saaneet myyjät menettävät paikkansa seuraavan vuoden festivaalilla.
Lisätietoja ja tarkennuksia viranomaismääräyksistä saa Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksiköstä: ulkomyynti@hel.fi
Sähkö
Kunkin myyntipaikan jatkopistorasia sijaitsee korkeintaan 5 m etäisyydellä paikan takana. Myyntipisteen paikkanumero on merkitty jatkopistorasiaan.
Ruokamyyjän tulee varata riittävä määrä ulkokäyttöön tarkoitettuja sähköjohtoja omalle pisteelleen.
Ulkokäyttöön tarkoitetun jatkojohdon tunnistaa mustasta väristä.
Huom. Omien generaattoreiden käyttö festivaalialueella on kielletty. Tilaa tarvittava sähkö jo ilmoittautumisen yhteydessä. Festivaalialueella tehtyjen lisätilausten hinta on kaksinkertainen hinnaston hintaan nähden.
Jätehuolto ja kierrätys
Ruokamyyntipisteen jäteastiat tulee muistaa tyhjentää säännöllisesti ja jätteet tulee hävittää asianmukaisesti.
Ruokamyyjien tulee itse huolehtia omat jätteensä oikeisiin jäteastioihin ja jätepuristimiin, jotka sijaitsevat Kattilahallin viereisellä huoltoalueella.
Yleisölle tarkoitettuja kierrätyspisteitä ei saa käyttää ruokamyyjien jätteiden lajitteluun.
Likavettä ei saa kaataa maahan. Ruokamyyjien huoltoalueelta löytyy viemäri/harmaavesisäiliö, johon ruokamyyjien tulee tyhjentää käytössä syntyvät likavedet.
Lisäksi ruoanlaitossa syntyneelle ruokaöljyjätteelle löytyy ruokamyyjien huoltoalueelta oma keräyspisteensä.
WC:t
Kädet tulee pestä WC:n yhteydessä sijaitsevassa käsienpesupisteessä, ei vasta omalla myyntipisteellä!
Ruokamyyjien huoltoalueella sijaitsee ruokamyyjille tarkoitettu WC.
Kaasupullojen käyttö ja varastointi
- Tapahtumassa saa käyttää ainoastaan maksimissaan 11 kg nestekaasupulloja.
- Myyntipisteellä saa olla maksimissaan 25 kg nestekaasua.
- Nestekaasupullojen täytyy olla kytketty kulutuslaitteisiin.
- Kaasupullojen varastointi pisteellä on kielletty!
- Nestekaasulaitteiden käyttäjällä tulee olla valmius alkusammutukseen – käsisammutin ja sammutuspeite.
Neste K Sörnäinen (Sörnäisten rantatie 21) on lähin paikka, joka myy kaasuvaihtopulloja. Hinnat 04/25: Komposiittipullon vaihto 5kg 32€, 10kg 43,90€. Teräspullon vaihto 5kg 29€, 11kg 39€. Nämä molemmat painoventtiilisiä. Lisäksi kierreventtiilisen teräksisen pullon vaihto 11kg 39€. Aukioloajat la klo 9-21, su klo 9-19.
Paloturvallisuus ja ensiapu
Jokaisella ruokamyyjällä tulee olla oma sammutuspeitto (hinta n. 20-30€).
Väli sähkölaitteen ja kangasmateriaalin välillä tulee olla riittävä.
Telttojen ja pöytäliinojen tulee olla huonosti syttyviä tai palonkestäviä.
Tapahtumassa on ensiapupäivystys, mutta ruokamyyjillä tulee olla myös omat ensiapuvälineet.
Talkooruokamyynti
Ruokalipun arvo on 10 € (kymmenen euroa). Talkooruokamyyjä ei saa veloittaa lipusta ylimääräistä maksua. Ruokalipulla tulee saada kunnollinen ruoka-annos, myös vegaaninen ruokavaihtoehto.
Kukin talkooruokamyyjä lähettää laskun ja vastaanotetut ruokaliput Fingoon 10.06.2024 mennessä. Nopeampi vaihtoehto on hoitaa laskutusasiat ruokamyyntikoordinaattorin kanssa paikan päällä sunnuntai-iltana samanaikaisesti siivouspantin palauttamistilanteessa.
HUOM! Maksamme ainoastaan palautetuista ruokalipuista!
Olemme hyväksyneet seuraavat ruokamyyjät talkooruokamyyjiksi 2025:
Almost Taco
Association of grasslanders in Finland
Booze Mule
CasaMoro
Crepe Stop
Fattoush Palestinian Foods
FC Gaule
Ghana Union Finland
Haapasalon Hatsapuri
HEED Finlandin Afrocentric-Aasialaisia herkullisia makuja
Karaz
Kreikkalainen Taverna Rhodos
Käsiylös: Turkin Keittiön Herkut
Loving hut Helsinki
Momo House
Nata Foods
Nigerialainen vegaani- ja kasvisruoka
Rannagor
Ravintola Just vege
RikiYaki – Japanilainen katuruoka
Taste of Africa
Taste of Kilimanjaro
Vebab Ravintola
Vietnamilaista vegaaniruokaa – Hodai Ravintola
Lisätietoa elintarvikkeiden ulkomyynnistä: