Lakou Mizikin keikka, muusikoita värikkäästi valastussa huoneessa.
Haitilainen Lakou Mizik Maailma kylässä -festivaalilla

Maailma kylässä keräsi 10 000 kävijää verkkoon ja oli kansainvälisempi kuin koskaan

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna ja seuraavalla viikolla vietetty Maailma kylässä -festivaali keräsi yleisöä maailmanlaajuisesti 54 eri maasta. Myös Suomessa tapahtuma kiinnosti laajasti ja yleisöä vieraili eri puolilta maata. Kokonaisuudessaan festivaalia seurasi 10 000 ihmistä.

Yksi Suomen suurimmista festivaaleista, suurin järjestötapahtuma ja laajin globaaleihin aiheisiin keskittyvä keskusteluareena, Maailma kylässä, järjestettiin 29.–30.5. virtuaalisesti. Ohjelmat olivat vapaasti katsottavissa seuraavalla viikolla 4.6 asti. Ohjelmanumeroita oli yli 60: puheita ja keskusteluita, konsertteja, dokumenttielokuvia ja lastenohjelmaa.

Festivaalilla vieraili 6 200 yksittäistä rekisteröitynyttä kävijää. 29.5.–7.6. verkossa toteutetun kävijäkyselyn mukaan yhdellä laitteella festivaalia katsoi keskimäärin 1,6 ihmistä, joten kokonaisyleisömääräksi saadaan noin 10 000. Yksittäinen kävijä vietti festivaalialustalla keskimäärin 2 tuntia ja 15 minuuttia. Elokuvien ja niihin liittyvien keskusteluiden katselut tulevat tähän päälle, sillä ne olivat eri alustalla tekijänoikeudellisista syistä.

– Olemme oikein tyytyväisiä tähän yleisömäärään ja tapahtumaan ylipäätään. Verrattuna perinteiseen puistofestivaaliin kaupungin keskustassa, jäämme niistä kävijämääristä, mutta virtuaaliselle verkkotapahtumalle yleisömäärä on hyvä. Puheohjelmia ja elokuvia katsottiin enemmän kuin tavallisesti, mutta konsertit, työpajat ja näytteilleasettajien pisteet keräsivät vähemmän yleisöä. Tunnelma festivaalilla oli erittäin hyvä ja palaute yleisöltä, esiintyjiltä ja osallistuvilta organisaatiolta erinomaista, kertoo festivaalin viestintäpäällikkö Nelli Korpi.

Puhelavanohjelmat keräsivät 130–640 katsojaa per ohjelma, elokuvat 130–320, konsertit 500–1800 ja näytteilleasettajien ständit 30–160.

Yksittäisistä ohjelmista suosituin oli odotetusti Sannin keikka. Myös erikoiskonsertti Nicole Willis & Gospel Helsinki keräsi paljon katsojia. Elokuvista katsotuimpia olivat David Attenborough: A Life on Our Planet ja The Great Green Wall.

Keskusteluista eniten vetivät Tulevaisuuden maailma? Ministerit Haavisto ja Skinnari nuorten tentissä, presidentti Tarja Halosen haastattelu, Food for thought: Kolmen ruokalajin menu, Hyvä ja kestävä elämä – paradoksi vai tie tulevaisuuteen? ja Tulevaisuuden päätöksentekoa – Miten demokratia ratkaisee maailman suurimmat haasteet. Festivaalialustan lisäksi Facebookiin striimatut Powered by PechaKucha -ohjelmat keräsivät runsaasti katsojia.

Festivaalilla paljon seuraajia eri puolilta maailmaa

Festivaali keräsi yleisöä laajasti niin kansainvälisesti kuin kotimaastakin. Eniten suosiota saavutettiin Taiwanin alueella, mikä on pitkälti Small Island Big Songin ansiota, koska heidän festivaaliosallistumisensa nousi laajasti esille mediassa. Yhteensä yleisöä saatiin 54 eri maasta muun muassa Saksasta, Ruotsista, Japanista, Malawista ja Yhdysvalloista. Kotimaasta vierailuja tuli laajasti eri puolilta Suomea.

Tarkempia tietoja yleisön mielipiteistä, ohjelmasuosikeista ja toiminnasta festivaalilla saadaan kävijäkyselyn tuloksista alkusyksystä 2021.

Festivaalitunnelmiin voi palata festivaalin somekanavissa tai esimerkiksi Flickr-kuvagalleriassa. Kuvat ovat median ja mukana olleiden organisaatioiden vapaasti käytettävissä festivaaliin liittyvissä jutuissa. Kuvaajan nimi ja Maailma kylässä -festivaali tulee mainita kuvan yhteydessä.

Ensi vuoden Maailma kylässä -festivaali järjestetään 28.–29.5.2022 Helsingin Suvilahdessa. Näytteilleasettajien ilmoittautuminen ja ohjelmahaku avautuvat marraskuussa 2021.

Maailma kylässä -festivaalin järjestää Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo, joka on noin 300 kehitysjärjestön kattojärjestö. Pääyhteistyökumppanit ovat Kirkko Helsingissä, ympäristöministeriö, ulkoministeriö, Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto sekä Maailman Kuvalehti.

HUOM. Tiedotetta on päivitetty 13.6.2021 tarkentuneiden tilastojen tiedoilla.

Lisätiedot

Nelli Korpi, viestintäpäällikkö, nelli.korpi@fingo.fi, +358 50 317 6698

Flickr-kuvagalleria (kuvat median vapaasti käyttävissä)  
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
#MaailmaKylässä