Kolme vapaaehtoista festarialueella.
Kuva Tanja Ryhänen.

Vapaaehtoiset

Vapaaehtoisena olet tärkeä osa Maailma kylässä -festivaalia – ilman vapaaehtoisia tapahtuma ei toteutuisi. Erilaisia tehtäviä on tarjolla ennen festivaalia, sen aikana ja festivaalin jälkeen.

Toimimalla festivaalin vapaaehtoisena annat konkreettisen panoksen paremman maailman puolesta. Tule mukaan, sinua tarvitaan!

Festivaalin vapaaehtoisena pääset kurkistamaan tapahtuman kulisseihin, hankit kokemusta tapahtuma-alalta ja vietät mukavia päiviä käytännön hommissa hauskassa porukassa. Samalla voit kasvattaa verkostojasi, tutustua samanhenkisiin ihmisiin ja olla mukana luomassa iloista festivaalitunnelmaa.

Haku vapaaehtoiseksi on päättynyt, kiitämme kaikkia hakijoita. Seuraavan vuoden vapaaehtoishaku aukeaa helmikuussa 2025.

Vapaaehtoisten edut

Maailma kylässä -festivaalille on tärkeää pitää huolta vapaaehtoisistaan.

Festivaali tarjoaa vapaaehtoisilleen jokaisena vähintään 7 tunnin talkoopäivänä ruoan. Tapahtuman aikana vapaaehtoisilla on käytössään oma taukotupa, jossa voi levätä, ruokailla ja vaihtaa kuulumisia muiden vapaaehtoisten kanssa. Kaikki vapaaehtoiset saavat t-paidan sekä halutessaan todistuksen tekemästään vapaaehtoistyöstä.

Festarin jälkeen toukokuun lopulla keräännytään porukalla juhlimaan onnistunutta festivaalia vapaaehtoisten yhteiseen loppukaronkkaan. Vapaaehtoisiin pidetään yhteyttä sähköpostilla, seuraathan siis sähköpostiasi säännöllisesti kevään aikana. Perusteelliset tiedot tehtävästäsi, festivaalin ajankohtaistiedot sekä 16.5. illalla pidettävän infotilaisuuden ohjelman saat toukokuun alussa.

Vapaaehtoisia tarvitaan erilaisiin tehtäviin ennen festivaalia, sen aikana ja jälkeen. Voit toivoa tarjolla olevista tehtävistä itsellesi mieluisimpia tai ilmoittautua halukkaaksi mihin tahansa tehtävään. Pyrimme parhaamme mukaan sijoittamaan vapaaehtoiset heidän toivomiinsa tehtäviin, mutta aina se ei ole mahdollista. Mitä aikaisemmin ilmoittaudut, sitä paremmin voimme huomioida toiveesi. Toivomme, että toimit vapaaehtoisena vähintään kahtena päivänä. Osallistumalla kahteen vapaaehtoisvuoroon saat autenttisen kokemuksen tapahtumatuotannosta ja festivaalin rakentamisesta. Jos hakijoita on paljon, annamme etusijan heille, jotka voivat ottaa vuoron kahtena tai useampana päivänä.

Kaikissa tehtävissä vapaaehtoisella on vastaava, joka huolehtii perehdytyksestä ja työvuoroista. Vapaaehtoiseksi voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet. Kielitaitovaatimuksena on joko suomen tai englannin kielen taito.

Maailma kylässä -festivaali on syrjinnästä vapaa alue ja sitoutuu edistämään tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden periaatteita. Jokainen on tervetullut festivaalille omana itsenään, emmekä hyväksy minkäänlaista syrjintää tai häirintää. Koska vapaaehtoiset ovat tärkeä osa festivaalia, edellytämme, että myös vapaaehtoiset sitoutuvat näihin arvoihin.

Vapaaehtoistehtävät

Suurin osa tehtävistä toteutuu festivaalin aikana la–su. Joissain tehtävissä tarvitsemme vapaaehtoisia festivaalia ennen ti–pe sekä edellisellä viikolla. Myös festivaalin purku su-illalla ja maanantaina on iso rutistus. Voit hakukaavakkeessa kertoa minä päivinä olisit halukas tulemaan tehtäviin.

Tehtäviä ovat muun muassa: 

Catering

Artisti- ja henkilökuntakahvilassa avustaminen. Artistikahvila on avoinna festivaaliviikonlopun, henkilökuntakahvila toimii myös ennen ja jälkeen festivaalipäivien.

Festivaalin yleiset rakennus- ja purkutyöt

Festivaalin telttojen, aitojen ja muiden rakenteiden rakentamista, kalusteiden levitystä ja tapahtuman valmistelua. Fyysistä, mutta hauskaa puuhaa. Purku on tehokas ja aktiivinen päivä festivaalin purku- ja pakkaustöiden parissa. Tehtäviä on pääasiassa ennen festivaalia ke–la ja festivaalin jälkeen su–ma.

Green team

Maailma kylässä on sitoutunut kierrättämään kaiken tapahtumaan liittyvän jätteen. Festivaalipäivien aikana yleisön avustaminen ja neuvominen kierrätyspisteillä on tärkeä osa festivaalin käytännön ympäristötyötä. Jos osaat neuvoa mihin laatikkoon kuuluu laittaa biojäte, kartonki ja muovi, tämä tehtävä sopii sinulle. Tehtävään annetaan kattava perehdytys ja työtä tehdään pareittain tai ryhmissä.

Info- ja jakelutiimi

Info- ja jakelutiimi opastaa festarikävijöitä ja näytteilleasettajia infopisteellä ja hoitaa festarilehtien ja tiedotteiden jakelua festivaalin aikana ja hieman myös etukäteen. Infopisteessä tarvitaan iloisia ja asiakaspalveluhenkisiä vapaaehtoisia, joilta sujuu sekä suomi että englanti. Jakelua ja lehtitelineiden huoltoa hoidetaan infon ohessa festivaalilla sekä yhtenä päivänä ennen festivaalia, jolloin jaetaan tiedotteita lähitaloihin ja lehtiä lähiseudun kahviloihin, joten tehtävä vaatii soveltuvaa kuntoa. Tehtäviä pe 17.5. sekä festivaaliviikonloppuna pe–su.

Ohjelmatuotanto

Festivaaliviikonlopun aikana ohjelma-alueilla (lastenalue, katutaidealue ja ohjelmalavat) avustaminen ja opastaminen.

Opastetiimi

Opastetiimi huolehtii opasteiden ja banderollien pystyttämisestä ja poistamisesta festivaalialueella. Tehtävissä tarvitaan hyvää fyysistä kuntoa. Tehtäviä on pääasiassa ennen festivaalia ti–la ja festivaalin jälkeen su–ma.

Paikkaopastus ja -neuvonta

Paikkaopastuksessa pääset auttamaan satoja näytteilleasettajia löytämään alueelta oman merkityn paikkansa. Pääset myös mukaan paikkojen merkkaamiseen festivaalin rakennusviikolla. Tehtävät ovat helppoja ja letkeitä ja niissä auttavat etenkin iloinen asiakaspalveluasenne sekä hyvät kengät. Tehtäviä varsinkin ennen festivaalia ke–la.

Siisteystiimi

Näissä tehtävissä pääset huolehtimaan alueen viihtyisyydestä ja siisteydestä ja näin tarjoat festarikävijöille mukavan ympäristön. Vessojen siivoamiset ja muut vaativammat siivoustehtävät jätämme ammattilaisten hoidettavaksi. Tehtäviä pe–su.

Somistustiimi

Somistustiimi huolehtii alueen visualisoinnista ja viihtyvyyden lisäämisestä. Tehtäviä löytyy näpertelystä isompien aluekokonaisuuksien somistamiseen sekä somistusten purkuun festivaalin jälkeen. Tehtäviä on pääasiassa ennen festivaalia ti–la ja festivaalin jälkeen su–ma.

Kysy lisää: vapaaehtoiset@maailmakylassa.fi.