
Haastattelussa Sherine Xavier: Kohti oikeudenmukaista rauhaa Sri Lankassa
Sri Lankan pitkä sisällissota päättyi vuonna 2009, mutta todellinen sovinto ja oikeudenmukaisuus maassa on yhä saavuttamatta. Ilman vastuunkantoa ja totuutta ei voi syntyä kestävää rauhaa – mutta mistä muutos alkaa? Miten rakennetaan oikeudenmukainen ja kestävä rauha yhteiskunnassa, jossa menneisyyden haavat ovat yhä avoinna?
Sherine Xavier on srilankalaisen ihmisoikeusjärjestö The Social Architects (TSA) johtaja, tamilivähemmistöön kuuluva elokuvantekijä ja ihmisoikeuspuolustaja, joka on taistellut vuosikymmeniä oikeudenmukaisuuden ja vähemmistöjen oikeuksien puolesta. Maailma kylässä -festivaalilla Xavieria haastattelee suomalainen toimittaja ja elokuvantekijä Susani Mahadura.
Xavier korostaa toivon, yhteistyön ja vuoropuhelun merkitystä rauhan rakentamisessa. Haastattelussa pohditaan konkreettisten esimerkkien kautta, miten kehitysyhteistyö ja ihmisoikeudet rakentavat oikeudenmukaisempaa ja kestävämpää rauhaa.
Ohjelman jälkeen keskustelijat ovat tavattavissa Puhelavan viereisessä Lämpiössä.
Sherine Xavier
Sherine Xavier on srilankalainen, tamilivähemmistöön kuuluva elokuvantekijä ja ihmisoikeuspuolustaja. Xavier on ollut 35-vuotisen uransa aikana useiden ihmisoikeusjärjestöjen johtotehtävissä ja työskentelee tällä hetkellä srilankalaisen ihmisoikeusjärjestö The Social Architects (TSA) johtajana. Xavier ajaa humaania, oikeusperustaista toimintaa, joka tukee marginalisoituja yhteisöjä ja sukupuolten välistä tasa-arvoa sekä taistelee naisten kohtaamaa väkivaltaa vastaan. Elokuvissaan ja kirjoittajana Xavier alleviivaa tiedon saannin merkitystä ja sosiaalista vastuuta ja vastuunkantoa menneistä rikoksista osana demokratiaa niin Sri Lankassa kuin muuallakin.
Rauha ilman totuutta ja vastuunkantoa on pikemminkin sodan poissaoloa tai aseiden hetkellinen hiljentymistä.
Susani Mahadura
Toimittaja ja elokuvaohjaaja Susani Mahaduran intohimona on tutkia maailmaa ja ihmisyyttä tarinoiden kautta. Hän on erityisen kiinnostunut ihmisoikeuksista ja yhdenvertaisemman yhteiskunnan luomisesta. Kuuntelemisen ja kohtaamisen merkitys korostuu Mahaduran päivittäisessä työssä ja hän uskoo vakaasti, että maailmaa voidaan muuttaa tulemalla yhteen ja keskustelemalla.