Kuvakollaasi puhujista.
Kuvat: Kalle Koponen/HS, Emma Rahikainen ja Miikka Pirinen/Sitra.

Käytä ääntäsi ja vaikuta Euroopan suuntaan

La 25.5.2024 14.35-15.15
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Euroopan unioni

Euroopan unionissa päätetään meidän jokaisen elämään vaikuttavista asioista. Sen vaikutusvalta ulottuu ilmastonmuutoksen torjunnasta yritysvastuulakiin ja jopa sotaan ja rauhaan. Vaikka EU-tasolla päätetään Euroopan, ja myös Suomen, suunnasta, vain 40 prosenttia suomalaisista äänioikeutetuista äänesti EU-vaaleissa vuonna 2019. Nuorista ääntään käytti vain joka kolmas. Ruotsissa ja Tanskassa nuoret äänestivät huomattavasti aktiivisemmin.

Paneelikeskustelussa Suomen EU-nuorisodelegaatti Emilia Uljas, Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman johtaja Veera Heinonen ja politiikan toimittaja Robert Sundman pohtivat keinoja, joilla suomalaiset, ja erityisesti nuoret, saataisiin osallistumaan ja äänestämään.

Seuraavat EU-vaalit pidetään Suomessa 9.6. Silloin äänestäjät valitsevat, ketkä asioistamme jatkossa päättävät. Miten kesäkuun vaaleista tehdään kaikkien aikojen vaalit, joissa äänestäjät ottavat EU:n takaisin omakseen?

Ohjelma on suomeksi. Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla Tiivistämössä tai striimin välityksellä festivaalin verkkosivuilla. Ohjelman jälkeen on mahdollisuus tavata keskustelijat Puhelavan viereisessä Lämpiössä.

Hyväksyttävyyden lisäksi demokratiamme tarvitsee innostavuutta. 

Veera Heinonen

Emilia Uljas

Emilia Uljas on Suomen EU-nuorisodelegaatti, jonka tehtävänä on edistää nuorten äänen kuulumista EU-päätöksenteossa. Delegaattipestin lisäksi hän toimii Ylen aamun Jälkiviisaat-keskustelupaneelissa sekä opiskelee politiikkaa ja viestintää Helsingin yliopistossa. 

Veera Heinonen

Veera Heinonen on Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman johtaja. Hän pyrkii yhteiskunnallisessa muutostyössään sekä uudistamaan että puolustamaan demokratiaa. Myös Heinosen aiempi työura on kytkeytynyt elinvoimaisen demokratian edistämiseen – ensin toimittajana ja kirjeenvaihtajana, myöhemmin diplomaattina, ulkoministeriön viestintäjohtajana ja tasavallan presidentin viestintäpäällikkönä.

Robert Sundman

Robert Sundman on Suomen Kuvalehden politiikan toimittaja. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Helsingin Sanomien ja Ylen politiikan toimituksissa sekä Ylioppilaslehden päätoimittajana.