Kolme henkilöä sademetsässä suojavarusteet päällä.
Huumeiden valmistuksen lisäksi niiden torjuntaan liittyy haittoja. Kokan viljelyn torjuntaa Kolumbiassa. Kuva: Policia Nacional De Los Columbianos.

Kestäviä huumeita? Rohkeutta ratkoa huumetalouden ongelmia

La 25.5.2024 19.05-19.20
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Humaania päihdepolitiikkaa

Huumeiden tuotanto ja kulutus vaikuttavat laajasti niin ympäristöön kuin ihmisoikeuksiin ympäri maailmaa. Huumeiden käyttö ei ole loppumassa, joten ongelmien ratkaisuun tarvitaan nykyistä rohkeampaa keskustelua ja rohkeampia tekoja.

Huumeiden regulaatio, eli laillinen sääntely, mielletään usein huumeiden vapauttamiseksi. Todellisuudessa se lisäisi kontrollia, ja sen puitteissa voitaisiin vähentää monia käyttöön liittyviä haittoja ja edistää kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista.

Miten EU:n tasolla voitaisi puuttua huumeiden tuottamisessa, käyttämisessä ja hävittämisessä esiintyviin ongelmiin? Millaista kansallista ja kansainvälistä lainsäädäntöä tarvitaan, jotta ihmisoikeudet ja kestävän kehityksen tavoitteet voivat toteutua?

Ohjelmassa Humaania päihdepolitiikkaa ry:n Miina Kajos käsittelee huumeiden vaikutuksia kestävään kehitykseen ja pohtii, miten ongelmia voitaisiin ratkaista.

Ohjelma on suomeksi. Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla Tiivistämössä tai striimin välityksellä festivaalin verkkosivuilla.

Sääntelyn tavoite ei ole huumeiden vapauttaminen, vaan niiden kontrolloiminen.

Miina Kajos

Miina Kajos

Miina Kajos on neurobiologi ja sosionomi, joka toimii Humaania päihdepolitiikkaa ry:ssä. Hän on bio- ja sote-alojen sekä kestävän kehityksen asiantuntija, joka on toiminut eri aloilla päihdeteemojen parissa yli 20 vuotta.