Nainen katsoo kameraan, kuvassa rikkoutuneen lasin vaikutelma.
Mistä löytää voiman ja rohkeuden rakentaa elämä sirpaleista uudelleen? Kuva: Arto Karvonen.

Kivusta voimaksi – Seksuaalinen väkivalta kriisitilanteissa

La 25.5.2024 17.45-18.10
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Fida

Naisten kohtaama seksuaalinen väkivalta kriisitilanteissa on globaali haaste. Se on strateginen sodankäynnin väline. Esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa vuosikymmeniä jatkuneessa konfliktissa arviolta kymmeniä naisia raiskataan joka tunti.

Kun koko elämä särkyy, häpeä ja yhteisöstä eristäminen vaientavat naisten äänen. Hiljaisuuden kulttuuri on murrettava, jotta väkivallan kierre katkeaa. Puhuminen vaatii kuitenkin rohkeutta. Kuinka konfliktin keskellä seksuaalista väkivaltaa kokenut löytää rohkeuden muuttaa kivun voimaksi?

Fidan erityisneuvonantaja Katja Köykkä kertoo puheenvuorossaan Fidan ja rauhannobelisti Denis Mukwegen johtaman kongolaisen helluntaikirkko CEPACin terveysosaston kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Siinä seksuaalista väkivaltaa kohdanneet naiset saavat niin lääketieteellistä hoitoa kuin vertaistukea.

Puheenvuoroa rytmittävät videot, joissa kongolaiset naiset kertovat omat tarinansa ja antavat kasvot ilmiölle, ilmaan heitetyille luvuille ja helposti sivuutettavalle totuudelle. Nämä naiset ovat niitä, jotka puolustavat rohkeasti niin omia kuin muidenkin oikeuksia. Niitä, jotka ovat rakentamassa rauhaa.

Ohjelmaa ei suositella lapsille.

Ohjelma on pääasiassa suomeksi, videoiden kieli on englanti. Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla Tiivistämössä tai striimin välityksellä festivaalin verkkosivuilla.

Kivusta voimaksi tarkoittaa minulle sitä, että on joku, joka kannattelee, nostaa ylös ja kulkee kanssani kohti parempaa tulevaisuutta.

Selviytyjä

Katja Köykkä

Katja Köykkä on Fidan Kongon demokraattisen tasavallan maaohjelman erityisneuvonantaja. Hän on tehnyt työtä seksuaalista väkivaltaa kokeneiden naisten kanssa, kulkenut selviytyjien rinnalla ja nähnyt kivun muuttuvan voimaksi eri puolilla maailmaa ja eri konteksteissa.