Punaisia kenkiä Helsigin Kansalaistentorilla.
Kuva: Marcantonio Segura.

Punaiset kengät -installaatio

La 25.5.2024 11.00-21.00
Lisää kalenteriin
Su 26.5.2024 11.00-19.00
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Maailman Kuvalehti

Otroas Feminismoas

PlusCollective

Punaiset kengät (Zapatos Rojos) on taideprojekti, jonka meksikolainen taiteilija Elina Chauvet loi vuonna 2009. Installaatio koostuu punaisiksi maalatuista kengistä, jotka muistuttavat naisista, jotka murhattiin tai katosivat sukupuolensa vuoksi. Punainen väri on täynnä symbolista merkitystä: se kuvastaa vuodatettua verta, mutta myös rakkautta, yhtenäisyyttä ja toivoa.

Installaatiossa yhdistyvät henkilökohtainen ja jaettu kokemus, ja se heijastaa ajatuksia naisiin kohdistuvan väkivallan normalisoitumisesta. Installaatio on ollut esillä maailmanlaajuisesti ja muodostunut työkaluksi sukupuoleen perustuvan väkivallan vastaiseen taisteluun. Kenkien maalaustyöpajat ovat yhteisöllisiä kohtaamispaikkoja, joissa voi jakaa kokemuksia.

Chauvetilla on kolmenkymmenen vuoden kokemus taiteilijana, ja hän on koulutukseltaan arkkitehti. Naisiin kohdistuva väkivalta on hänelle hyvin henkilökohtainen aihe; hänen oma sisarensa murhattiin miehensä toimesta.

Otroas Feminismoas järjestää työpajat ja osallistuu installaation pystyttämiseen yhteistyössä tuottajien PlusCollective ry:n ja Maailman Kuvalehden kanssa.

Punaiset kengät -installaatio sijaitsee festivaalialueella Puhelavan ja Redin puoleisen sisäänkäynnin välissä.