Kollaasikuva näyttelyn teoksista.
Kuva: Codigo DH / Campaña Internacional.

Siemenet versovat -näyttely

La 25.5.2024 11.00-21.00
Lisää kalenteriin
Su 26.5.2024 11.00-19.00
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Crash

Siemenet versovat -näyttely kunnioittaa työssään murhattujen ihmisoikeus- ja ympäristöaktivistien Bety Cariñon ja Jyri Jaakkolan muistoa. Näyttelyssä esillä olevat taideteokset on valittu kilpailusta ”Semillas que florecen / The Seed rises”, johon kutsuttiin taiteilijoita muistamaan Cariñoa, Jaakkolaa ja heidän perintöään. Näyttelyn teokset ilmentävät Cariñon ja Jaakkolan aatteita sekä heidän työnsä merkitystä maailmanlaajuisten kriisien keskellä. Näyttely on ollut esillä Meksikon Oaxacassa sekä Euroopan Parlamentissa Strasbourgissa.

Bety Cariño oli meksikolainen ihmisoikeustaistelija ja meksikolaisen misteekki-kansan CACTUS-järjestön johtaja. Hän teki järjestönsä kanssa työtä ruoka- ja vesiomavaraisuuden, maaperän suojelun sekä Meksikon alkuperäiskansojen eteen.

Jyri Antero Jaakkola oli pitkän linjan ihmisoikeusaktivisti, Uusi Tuuli -järjestön puheenjohtaja sekä tunnettu henkilö monessa suomalaisessa aktivistiliikkeessä. Keväällä 2010 hän matkusti Meksikoon ihmisoikeustarkkailijana.

Huhtikuussa 2010 Cariño ja Jaakkola osallistuivat rauhankaravaaniin, joka oli toimittamassa ruokaa ja lääkkeitä Oaxacan osavaltioon. Alueella toimiva aseistettu puolisotilaallinen ryhmä hyökkäsi karavaanin kimppuun. Cariño ja Jaakkola saivat surmansa, ja useat karavaanissa mukana olleet haavoittuivat. Pitkästä oikeustaistelusta huolimatta tapauksesta ei ole rangaistu ketään. Syksyllä 2023 tapauksesta valitettiin Amerikan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Näyttelyn avajaiset järjestetään festivaalilla lauantaina 25.5. klo 12.15–13.00.

Näyttely sijaitsee Puhelavan viereisessä Lämpiössä.