Henkilö seisoo metsässä, puihin on ripustettu lakana, jossa lukee "Tähän rakennetaan kerrostaloja".
Aino Juvonen Stansvikissa. Kuva: Jenni Hamara.

Tapaus Stansvik – Planetaarinen terveys alkaa lähimetsästä

Su 26.5.2024 15.30-15.55
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Suomen luonnonsuojeluliitto

Puoli vuotta sitten Stansvikin metsässä, vain muutaman kilometrin päässä Suvilahdesta, käytiin taistelua luonnonsuojelijoiden ja Helsingin kaupungin välillä. Helsinki halusi kaataa vanhan metsän rakentamisen tieltä. Stansvik ei ole ainutkertainen tapaus, sillä lähiluontoa nakerretaan kaikkialla. Luontokato uhkaa jo meidän ihmistenkin terveyttä. Mitä asialle voidaan tehdä?

Paneelikeskustelussa jäljitetään keinoja, joilla lähiluontoa voidaan parhaiten puolustaa. Keskustelemassa ovat luonnonsuojelijoita Stansvikiin mobilisoinut luonnonsuojeluaktiivi Aino Juvonen, Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin erityisasiantuntija Lauri Kajander ja planetaarisen terveyden lääkäri Hanna Haveri. Panelisteja haastattelee Luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Paloma Hannonen.

Ohjelma on suomeksi. Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla Tiivistämössä tai striimin välityksellä festivaalin verkkosivuilla.

Luontokato on vaikeasti hahmotettava globaali kriisi, mutta se aiheutuu lukemattomien paikallisten tekojen seurauksena. Niihin jokainen voi vaikuttaa.

Lauri Kajander

Aino Juvonen

Aino Juvonen on metsäaktiivi Kaadetaan kaava, ei metsää -kampanjassa, jonka tavoitteena on turvata jäljellä olevat monimuotoiset kaupunkimetsät rakentamiselta.

Lauri Kajander

Lauri Kajander on Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin erityisasiantuntija, jolla on laaja kokemus lähiluonnon ja metsien suojelusta ja vaikuttamisprosesseista.

Hanna Haveri

Hanna Haveri on Päijät-Hämeen hyvinvointialueella työskentelevä neurologian erikoislääkäri ja Suomen ensimmäinen planetaarisen terveyden lääkäri. Haverin mukaan monimuotoinen luonto on ihmiskunnan hyvinvoinnin perusta.