Graafinen ohjelmakuva.
Kuva: Alina Rapin.

Väki/valta & katu: keskustelua nuorisorikollisuudesta ja nuoriin kohdistuvasta väkivallasta

La 25.5.2024 19.35-20.00
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Allegra Lab

Katuväkivalta on noussut viime aikoina otsikoihin. Uutisissa raportoidaan ryöstelevistä nuorisojengeistä ja nuorten keskuudessa tapahtuvista rikoksista. Mitä synkeiden otsikoiden takaa löytyy? Onko nuorten arki oikeasti väkivaltaisempaa ja turvattomampaa kuin aiemmin? Entä kuinka maahanmuutto ja rasismi liittyvät kuvioon?

Nuorisotutkimusseuran tutkimusprofessori Sofia Laine, Aseman Lapset ry:n tiimipäällikkö Heikki Turkka sekä opiskelija Pazilaiti Simayijiang pohtivat tutkimuslähtöisessä keskustelussa, saavatko nuoret yhä olla osa julkista kaupunkitilaa ja mitä katujen väkivaltaisuudesta on ymmärretty väärin. Paneelia vetää Alina Rapin, Allegra Lab Helsinki ry:n toiminnanjohtaja.

Ohjelma on suomeksi. Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla Tiivistämössä tai striimin välityksellä festivaalin verkkosivuilla.

Nuoria pitäisi kuulla myös siitä, miten nuorten väkivaltaa Suomessa voitaisiin vähentää. Nuoret pitäisi ottaa paljon aktiivisempaan rooliin väkivaltailmiöiden ratkaisemisessa.

Sofia Laine

Sofia Laine

Sofia Laine on Nuorisotutkimusseuran tutkimusprofessori sekä sosiologi, joka on väitellyt globaalista kehitystutkimuksesta. Hän on myös nuorisotutkimuksen dosentti.

Heikki Turkka

Heikki Turkka toimii rikos- ja konfliktitiimin tiimipäällikkönä Aseman Lapset ry:ssä.

Pazilaiti Simayijiang

Pazilaiti on entinen aktivisti, nykyinen basisti ja ikuinen nuori. Hän opiskelee yhteiskuntapolitiikkaa Helsingin yliopistossa ja haluaa diasporasta käsin vapauttaa uiguurit. Tällä hetkellä hän vetää ”Kohti uiguurien ihmisoikeuksia”-hanketta.

Alina Rapin

Alina Rapin on Allegra Lab Helsinki ry:n toiminnanjohtaja.