Julian Kondur.
Kuva: Meeri Koutaniemi.

Keynote Julian Kondur: Romanien rohkeus Ukrainan sodassa

La 25.5.2024 11.15-11.40
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Diakonissalaitos

Romaniaktivisti Julian Kondur osallistuu festivaalille etänä Kiovasta, jossa hän johtaa Roma Women Fund Chiriclin Ukrainan hätäapu- ja ihmisoikeustyötä. Kondurin puheenvuoro kertoo rohkeudesta, jolla Ukrainan romanivähemmistö on täysimittaisen hyökkäyssodan alettua noussut taistelemaan rintamalinjoilla sekä ryhtynyt auttamaan romanien lisäksi muita hädänalaisia ihmisiä. Samalla Kondurin järjestön työ on muuttanut ihmisten käsityksiä romaneista. Konduria haastattelee Diakonissalaitoksen ihmisoikeusasiantuntija Anca Enache.

Mistä syrjitty romaniyhteisö sai voimaa nousta tukemaan muita vaikeassa asemassa olevia ihmisiä? Miten romanien ja heidän järjestöjensä rohkea työ haastaa ukrainalaiseen yhteiskuntaan juurtuneita ennakkoluuloja romaneista?

Ukrainan romanit eivät vain osallistu maamme puolustamiseen, me taistelemme myös tasa-arvon puolesta Ukrainan sisällä.

Julian Kondur

Ohjelma on englanniksi. Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla Tiivistämössä tai striimin välityksellä festivaalin verkkosivuilla.

Julian Kondur

Julian Kondur on romaniaktivisti, joka johtaa Roma Women Fund ”Chiricli” -järjestön hätäapu- ja ihmisoikeustyötä Ukrainassa.

Anca Enache

Diakonissalaitoksen ihmisoikeusasiantuntija Anca Enache on työskennellyt romanien oikeuksien parissa yli kymmenen vuotta. Hän tekee läheistä yhteistyötä itäeurooppalaisten romanijärjestöjen ja -aktivistien kanssa. Julian Kondurin ja Roma Women Fund Chiriclin työ on hänelle tuttua jo ajalta ennen Venäjän täysimittaista hyökkäystä Ukrainaan.