Tulvan alle jääneestä talosta näkyy vain katto.
Tulvatuhoja Kambodžassa. Kuva: M'Lup Russey.

Haastattelussa Julius Mbatia: Taistelu ilmastotuhoja vastaan

Su 26.5.2024 13.15-13.40
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Suomen lähetysseura

Ilmaston lämpenemisen aiheuttamat tuhot ovat väistämättömiä. Ihmiset menettävät viljelysmaitaan, vesivarantojaan ja jopa henkensä. Näitä tragedioita voidaan kuitenkin vielä estää.

Kenialainen ACT-allianssin ilmasto-oikeudenmukaisuuden asiantuntija Julius Mbatia tietää ilmastotuhoista ja niiden korvaamisen keinoista ruohonjuuritasolla. Hän myös neuvottelee niistä korkeimmalla poliittisella tasolla YK:n ilmastoneuvotteluissa. Haastattelussa hän kertoo uudesta tutkimuksesta ja valottaa esimerkkien kautta, millaiset paikalliset teot auttavat ihmisiä varautumaan tuhoihin, selviytymään kriisin hetkellä ja rakentamaan sen jälkeen uusia entistä toimivampia yhteisöjä.

Haastattelussa pohditaan myös, miten poliittinen vastuu ja oikeudenmukaisuus toteutuvat ilmastotuhojen korvaamisessa. Länsimaat ovat suureksi osaksi vastuussa tuhoista, mutta miten varmistetaan, että vasta perustettu ilmastotuhorahasto ei jää vain symboliseksi eleeksi vaan saastuttajamaat kantavat vastuunsa.

Julius Mbatiaa haastattelee Suomen lähetysseuran johtava vaikuttamistyön asiantuntija Niko Humalisto.

Ohjelma on englanniksi. Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla Tiivistämössä tai striimin välityksellä festivaalin verkkosivuilla.

Ilmastonmuutos on eksistentiaalinen uhka ja este oikeudenmukaisuuden toteutumiselle. Se uhkaa tuhota yhteiskuntia, kulttuureja ja talouksia. Käsillä olevan ongelman ratkaisu vaatii selvänäköistä ja määrätietoista poliittista johtajuutta sekä kansalaisten ja yhteisöjen vankkumatonta painetta järjestelmämuutoksen aikaansaamiseksi.

Julius Mbatia

Julius Mbatia

Kenialainen Julius Mbatia on intohimoinen ympäristöaktivisti, jolla on palo edistää ilmasto-oikeudenmukaisuutta. Hän toimii sekä Kenian että Afrikka-ryhmän asiantuntijana YK:n ilmastoneuvotteluissa. Mbatia työskentelee myös ACT-allianssin ilmasto-ohjelmissa globaalin ilmasto-oikeudenmukaisuuden asiantuntijana.

Niko Humalisto

Niko Humalisto on Suomen Lähetysseuran vaikuttamistyön asiantuntija, luontopolitiikan dosentti ja tutkija, joka on omistautunut edistämään oikeudenmukaista siirtymää meillä ja muualla.