Maija Kauhanen esiintyy.
Maija Kauhanen. Kuva: Maarit Kytöharju.

Maija Kauhanen

Su 26.5.2024 13.30-14.30
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Fingo

Emma-voittaja Maija Kauhanen on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä kansanmuusikoista. Hänet tunnetaan yhden naisen voimanpesänä, jonka esityksissä yhdistyvät vahva laulu sekä lumoavan uniikki musiikki- ja esiintymistyyli.

Musiikissa kuullaan vaikutteita kansanmusiikista, popista ja elokuvamusiikista. Tarinalliset kappaleet pohtivat ihmisen tilaa ja rajoja sekä kertovat tarinaa erilaisten naisten kohtaloista. Kappaleissa käsitellään ihmissuhteiden haasteita, mutta myös iloa, lohtua ja toivoa.

Kauhanen käyttää esityksissään monenlaisia soittimia, mutta hän on erikoistunut 23-kieliseen Saarijärven kanteleeseen ja sen perinteiseen soittotyyliin, jossa pientä puutikkua käytetään plektrana. Hän kehittää jatkuvasti uusia soittotekniikoita. Hypnoottiset melodiansa Kauhanen tuottaa isänsä, soitinrakentaja Kari Kauhasen rakentamilla kanteleilla.

Kauhanen on keikkaillut ympäri maailmaa jo yli 30 maassa Kolumbiaa ja Hong Kongia myöten. Vuonna 2023 Kauhanen voitti Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon ansioituneesta kansainvälisestä soolourastaan. Hän on saanut osakseen tunnustusta myös kotimaassa: vuonna 2018 hän voitti Vuoden etno-albumin palkinnon albumillaan Raivopyörä (Nordic Notes, 2017). Toisen albuminsa Menneet (Nordic Notes) hän julkaisi vuonna 2022. Soolouransa lisäksi Kauhanen vaikuttaa elektrofolk-yhtyeessä Okra Playground.

”Maailmaa kiertävänä artistina olen kokenut hyvin konkreettisesti, miten musiikki parhaimmillaan yhdistää ihmisiä eri kulttuureista yli rajojen. Nämä kohtaamiset ovat vahvistaneet päämäärääni artistina tasa-arvoisen ja ihmisoikeuksia kunnioittavan maailman puolesta. Teksteissäni nousevat esiin erityisesti naisten tarinat – tarinat, jotka antavat äänen vaiennetuille. Uskon, että musiikin ja taiteen voimalla voimme olla osa muutosta, kohti parempaa maailmaa.”

Maija Kauhanen

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.
Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Lisää samankaltaisia