Open Call: Tule mukaan rakentamaan rauhaa
Haemme vuosittain järjestöjä, kansalaistoimijoita ja muita yhteiskunnallisia tahoja toteuttamaan vaikuttavaa ohjelmaa festivaalilla vuotuisen teeman mukaisesti. Kevään 2025 festivaalin teema on rauha.
Rauha maailmassa järkkyy yhä useammin tavoin ja uhkaa yhteiskuntien vakautta sekä ihmisten kokemaa turvallisuudentunnetta. Rauha ei ole ainoastaan rauhaa sodista ja konflikteista – sitä tarvitaan myös yhteiskunnallisten jännitteiden ja ekologisten kriisien ratkomiseen. Yhtä lailla moni meistä kaipaa rauhaa arkeen, työhön, kotiin ja ympäristöön: rauhallinen elämä ja vuorovaikutus, mielenrauha, rauha olla oma itsensä.
Haemme erityisesti teemaan linkittyviä tarkkoja ja rohkeita ehdotuksia, jotka innostavat yleisöä toimintaan reilumman maailman puolesta:
- Keskusteluita ja puheita
- Elokuvia
- Näyttelyitä
- Työpajoja
- Lastenohjelmaa
Maailma kylässä -festivaali on Suomen suurin kestävän kehityksen tapahtuma, esimerkiksi vuonna 2024 festivaalilla vieraili 45 000 kävijää. Puheohjelmaa seurasi paikan päällä noin 3 000 ja verkossa toiset 3 000 katsojaa. Yleisö haluaa ymmärtää paremmin globaaleja kysymyksiä ja on kiinnostunut eri toimijoiden työstä ja niiden vaikutuksista. Kävijäkyselyiden mukaan puolet kävijöistä kertoo saaneensa tapahtumasta tietoa, joka on vaikuttanut omaan toimintaan. Festivaalin arvot ovat: monimuotoisuus, innostavuus, yhdenvertaisuus, vastuullisuus ja yhteisöllisyys.
Mitä tarjoamme ja toivomme?
Festivaali tarjoaa esitystekniikan ja -puitteet, tuotannollista tukea sekä toteuttaa erilaisia koulutus- ja infotilaisuuksia ohjelmaan valikoituneille tahoille. Ohjelmakumppani saa näkyvyyden ohjelmanumeroon liittyvässä viestinnässä. Puheohjelmakumppanit saavat sparrailutukea ohjelmanumeronsa kehittämiseksi sekä esityksestään monikameratallenteen, jonka voi julkaista verkossa tai hyödyntää muulla tavoin myöhemmin. Ohjelman tuottaminen tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden nostaa esille haluamianne teemoja ja lisätä organisaationne vaikuttavuutta vuoden suurimmassa globaalien aiheiden tapahtumassa.
Ohjelman toteuttaja vastaa ohjelmanumeronsa toteutuksesta: sisällöstä, osallistujista, käsikirjoituksesta, mahdollisesta tulkkauksesta ja viestintämateriaaleista (kuvat, tekstit ja niihin liittyvät tekijänoikeudet). Ohjelman tuottaja vastaa yleensä myös esiintyjien kuluista, kuten esiintymisoikeuksista, matkoista, majoituksesta ja palkkioista. Erikseen sovittavissa tapauksissa festivaali voi osallistua kuluihin.
Maksullinen ohjelmapaikka on mahdollisuus
Haluatko varmistaa ohjelmasisältösi tapahtumassa? Voit varata ohjelmapaikan maksullisen sisältökumppanuuden kautta ja varmistaa organisaatiosi näkyvyyden festivaalin ohjelmassa. Hakemalla maksullista ohjelmapaikkaa organisaatiosi ei tarvitse osallistua normaaliin hakuprosessiin. Myös maksullisen ohjelmakumppanuuden sisältöjen tulee olla linjassa festivaalin teeman ja arvojen kanssa.
Syrjinnästä ja häirinnästä vapaa, moniarvoinen keskusteluareena
Maailma kylässä -festivaali on syrjinnästä vapaa alue ja sitoutunut edistämään tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden periaatteita. Jokainen on tervetullut festivaalille omana itsenään, emmekä hyväksy minkäänlaista syrjintää tai häirintää. Lue lisää Syrjinnästä vapaa festivaali -sivulta. Globaalien aiheiden keskusteluareenana korostamme avointa dialogia ja yhteistyötä.
Festivaalia järjestävä Fingo on tarkentanut syksystä 2024 alkaen ohjelmalinjaustaan.
- Kutsumme tapahtumiimme esiintyjiä mahdollisimman monipuolisesti, erityisesti:
- Eri taustoja – ml. etniset, kulttuuriset taustat, sukupuolet, ikä, yms. – edustavia henkilöitä.
- Eri yhteiskunnallisia ja poliittisia näkemyksiä edustavia henkilöitä.
- Poliittisessa edustavuudessa kiinnitämme huomiota siihen, että tapahtumiimme osallistuu myös henkilöitä puolueista, jotka eivät ole tyypillisesti suuntautuneet aiheisiimme.
- Esiintyjiltä edellytetään sitoutumista Fingon turvallisen tilan periaatteisiin.
- Emme kutsu puhujiksi henkilöitä, jotka tietojemme mukaan:
- Ovat tuomittuja Suomen lain mukaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tai viharikoksista. Henkilöiden osalta, joiden rikosoikeudellinen prosessi on vielä kesken, arvioimme tilanteen tapauskohtaisesti ottaen huomioon asian luonteen ja esillä olevat tiedot. Hyvin vanhojen tuomioiden osalta kiinnitämme erityistä huomiota siihen, miten henkilö on osoittanut muutosta ja sitoutumista yhdenvertaisuuden ja vastuullisuuden edistämiseen.
- Fingoa ei saa liittää lainvastaiseen toimintaan, mutta voimme tapauskohtaisesti kutsua tapahtumiimme henkilöitä, jotka ovat käyttäneet lainvastaisia toimia tavoitellessaan Fingon arvojen mukaisia asioita.
- Ovat kansanedustajia ja tulleet käytöksensä (ei poliittisten erimielisyyksien) vuoksi erotetuiksi jostain vakiintuneesta eduskuntaryhmästä.
Ohjelmatuottajien on tarkistettava esiintyjiensä taustat.
Asiaohjelmahaku on päättynyt
Asiaohjelmahaku oli avoinna 10.10.–1.12. Mikäli vielä olet kiinnostunut asiaohjelman tuottamisesta katso ”maksullinen ohjelmapaikka” kohta ja ota yhteyttä festivaalin henkilökuntaan.
Asiaohjelmaan kuuluvat puheohjelma ja elokuvanäytökset toteutetaan Suvilahden tapahtuma-alueen Tiivistämön Puhelavalla. Ohjelman pituus on yleensä 25 minuuttia. Ohjelmassa voi olla etäosallistujia, mutta pelkästään virtuaalisesti toteutettuja ohjelmia ei hyväksytä ohjelmaan. Puheohjelma suoratoistetaan verkkoon.
Ohjelmavalinnat tehdään 16.12.2024 mennessä. Valinnoissa painotetaan tarkkoja, moniäänisiä ja rohkeita teemaan liittyviä puheita, keskusteluita ja elokuvia, joissa on ainutlaatuinen ja asiantunteva näkökulma Rauha-teemaan. Otamme huomioon myös representaatiokysymykset, koska haluamme varmistaa, että festivaali nostaa esiin mahdollisimman monia ääniä ja näkökulmia.
Valituille organisaatioille järjestetään koulutustilaisuus tammikuussa 2025, ja he saavat ohjelmakohtaista sparrailua puheohjelmansa kehittämiseksi. Ohjelman tulee olla valmis puhujien, esittelytekstien sekä kuvien osalta 25.2. mennessä. Asiaohjelman tuottajilta peritään pieni tuotantomaksu, mikäli he eivät osallistu festivaalille muulla tavalla esimerkiksi näytteilleasettajana tai mainostajana. Vain asiaohjelmaa tuottavien organisaatioiden tuotantomaksu on 350 euroa. Tutustu festivaalin näytteilleasettajapaikkojen ja mainostilojen hinnastoon.
Kulttuuriohjelmahaku on päättynyt
Kulttuuriohjelmahaku oli avoinna 10.10.2024–10.1.2025. Haimme monipuolista teemaan linkittyvää kulttuuriohjelmaa, esimerkiksi lastenohjelmaa, työpajoja, installaatioita, performansseja tai näyttelyitä. Ohjelmavalinnat tehdään 14.2.2025 mennessä.
Katutaidealueen ohjelmahaku 13.2.–14.4.2025
Katutaidealueen ohjelmahaku avautuu helmikuussa. Harrastelijaryhmät ja -esiintyjät voivat ehdottaa ohjelmaa festivaalin katutaidealueelle. Lue lisää täältä.
Lisätiedot ohjelmaa suunnitteleville
Lisätietoja antavat festivaalin ohjelmapäällikkö ja ohjelmatuottaja. Katso yhteystiedot.
Tilaa festivaalin uutiskirje. Saat tiedot festivaalituotannosta ja ohjelmasta ensimmäisten joukossa 12 kertaa vuodessa.