Kollaasikuva festivaalin puhujista.
Kuvassa Koko Hubara, Natalia Kallio, Christine Kandie, Illia Ponomarenko, Reena Lama ja Julian Kondur. Kuvat: Jere Satamo, Natalia Kallio, Christine Kandie, Miraz Roshan, Meeri Koutaniemi ja Kostyantyn Chernichkin.

Puheohjelmassa rohkeus muuttaa maailmaa

Maailma kylässä -festivaalin puheohjelmassa kuullaan kymmeniä näkökulmia rohkeudesta muuttaa maailmaa kestävämmäksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Päivänpolttavia aiheita, kuten sotia, kriisejä, ilmastonmuutosta, ihmisoikeuksia ja vähemmistöjen asemaa, lähestytään festivaalin teeman mukaisesti rohkeiden tekojen kautta eri puolilla maailmaa vaikuttavien ihmisten äänellä. Ilmaisfestivaali järjestetään Helsingin Suvilahdessa 25.–26.5.2024.

Kansainvälisesti tunnetuimpiin ukrainalaisiin sotatoimittajiin lukeutuva Illia Ponomarenko käsittelee puheenvuorossaan informaatiovaikuttamista sodassa ja avaa viestinnän merkitystä Ukrainan selviytymistaistelussa.

– Venäjän sota Ukrainassa on yksi ihmiskunnan historian absurdeimmista, tarpeettomimmista ja turhimmista sodista. Tämä on myös suurin ja brutaalein valloitussota toisen maailmansodan jälkeen. Me Ukrainassa tarvitsemme epätoivoisesti apua ystäviltämme, jotta armeijamme voisi tukahduttaa painajaisen ja palauttaa rauhan takaisin mantereellemme, kommentoi Ponomarenko, jonka vierailun festivaalille tuottaa ulkoministeriö.

Ukrainalaisen romaniaktivisti Julian Kondurin puheenvuoro kertoo rohkeudesta, jolla Ukrainan romanivähemmistö on hyökkäyssodan alettua noussut taistelemaan rintamalinjoilla sekä ryhtynyt auttamaan romanien lisäksi muita hädänalaisia ihmisiä. Ukrainalaisen sotaveteraanin vaimon ja kolmen lapsen äidin, Yuliia Mizinan, tarinan kautta pohditaan naisten rooleja ja rohkeutta sota-aikana.

Palkittu ihmisoikeuksien puolustaja, Kenian endorois-alkuperäiskansaan kuuluva Christine Kandie kertoo, kuinka liikuntavammaisesta tytöstä kasvoi vähemmistöjen oikeuksia puolustava yhteiskunnallinen vaikuttaja.Kenialainen Julius Mbatia puolestaan tuntee ilmastotuhot ja niiden korvaamisen keinot ruohonjuuritasolla ja neuvottelee niistä YK:n ilmastokokouksissa.

Nepalilainen ihmisoikeusaktivisti Reena Lama murtaa tabuja ja ennakkoluuloja; hän on 2000-luvun alusta lähtien työskennellyt syrjittyjen naisten kuten hiv-positiivisten, seksityöntekijöiden ja huumeidenkäyttäjien tukena.

Kirkon Ulkomaanavun maajohtajat Patricia Maruschak (Ukraina), Seme Nelson (Etelä-Sudan) ja Mazen Khzouz (Syyria) kertovat avustustyöstä kriisien ytimessä. Mistä löytyy rohkeus auttaa sodan ja konfliktien keskellä?

Ajankohtaista politiikkaa

Euroopan unionin paneelikeskustelussa Suomen EU-nuorisodelegaatti Emilia Uljas, Sitran Veera Heinonen ja politiikan toimittaja Robert Sundman pohtivat EU-vaalien kynnyksellä keinoja, joilla suomalaiset, ja erityisesti nuoret, saataisiin osallistumaan ja äänestämään.

Paikallispolitiikkaa ja planetaarista terveyttä pohditaan Stansvikin lähimetsien kautta. Lähiluontoa nakerretaan kaikkialla ja luontokato uhkaa jo meidän ihmistenkin terveyttä.

–  Luontokato on vaikeasti hahmotettava globaali kriisi, mutta se aiheutuu lukemattomien paikallisten tekojen seurauksena. Niihin jokainen voi vaikuttaa, toteaa Luonnonsuojeluliiton Lauri Kajander.

Miten olla rohkea, aktivisti ja antirasisti?

Monissa ohjelmanumeroissa ihmisiä kannustetaan toimintaan, rohkeuteen ja vastuunkantoon. Aktivismista keskustelevat toimittaja-kirjailija Koko Hubara, ihmisoikeuskouluttaja Natalia Kallio sekä vastuullisuuspäällikkö Anniina Nurmi.

– Yhdenvertainen ja rauhanomainen yhteiskunta on mahdollista rakentaa vain toimimalla yhdessä. Se on jo itsessään rohkeaa, yksilökeskeisessä maailmassa, sanoo Kallio.

Maailman Kuvalehden ohjelmassa omasta kasvustaan rohkeiksi ihmisiksi kertovat sairaanhoitaja, kurdiaktivisti Rojin Birzoi, muotisuunnittelija Justus Kantakoski sekä tutkija Sanna Valtonen. Antirasismista keskustelevat varhaiskasvatuksen opettaja Paco Diop ja Vuoden pakolainen 2023 Berivan Suleiman.

Festivaalilla järjestetään myös monikielinen jumalanpalvelus, jossa voi rukoilla rauhan ja oikeudenmukaisemman maailman puolesta.

Puheohjelmat järjestetään Suvilahden Tiivistämössä, ja ohjelmaa voi seurata myös striimin välityksellä festivaalin verkkosivuilla. Tarkemmat aikataulut ja ohjelmatiedot löytyvät verkosta maailmakylassa.fi.  

Lisätiedot
Viestintäpäällikkö Nelli Korpi, nelli.korpi@fingo.fi, +358 50 317 6698
Ohjelmapäällikkö Johanna Eurakoski, johanna.eurakoski@fingo.fi, +358 50 317 6696
Pressikuvat Flickristä
Facebook
X
Instagram 
Spotify
Youtube
Tilaa uutiskirje
#MaailmaKylässä #Rohkeus

Maailma kylässä on vuodesta 1995 alkaen järjestetty kestävän kehityksen festivaali, joka käy keskustelua ajankohtaisista globaaleista aiheista ja herättelee ihmisiä toimimaan kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Kymmeniä tuhansia ihmisiä ja satoja organisaatioita keräävä kansainvälinen ilmaistapahtuma järjestetään 25.–26.5.2024 Helsingin Suvilahdessa teemalla Rohkeus. Festivaalin arvot ovat monimuotoisuus, innostavuus, yhdenvertaisuus, vastuullisuus ja yhteisöllisyys. Festivaalille odotetaan noin 50 000 kävijää. Kaikkiin ohjelmiin on vapaa pääsy. Fingon järjestämän festivaalin pääyhteistyökumppaneita ovat Euroopan komission Suomen-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen-toimisto, Kirkon Ulkomaanapu, Radio Helsinki ja Maailman Kuvalehti.