Henkilö seisoo pimeässä vaurioituneen koulun huoneessa.
Harkovan koulu numero 62 on yksi lähes 4 000 koulusta, jotka ovat tuhoutuneet tai kärsineet vaurioita Ukrainan sodan aikana. Kirkon Ulkomaanavun työ Ukrainassa keskittyy koulutukseen ja psykososiaaliseen tukeen. Kuvassa koulun johtaja Oleksander Grianyk tutkii ohjuksen jättämää aukkoa. Kuva: Kirkon Ulkomaanapu / Antti Yrjönen.

Avustustyöntekijät kriisien ytimessä – mistä löytyy rohkeus auttaa?

La 25.5.2024 16.10-16.50
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Kirkon Ulkomaanapu

Maantieryöstöjä, ilmahälytysten keskeyttämiä Teams-palavereita ja rauhantyötä väkivaltaisten konfliktien keskellä. Vaikka hyökkäykset ja uhkat avustustyöntekijöitä kohtaan ovat kasvaneet viime vuosina, moni tekee työtä arvaamattomissa oloissa kaukana perheistään. Mikä saa heidät työskentelemään heikoimmassa asemassa olevien ihmisten kanssa? Millaista on auttajan arki hauraassa maassa?

Ohjelma kertoo rohkeudesta, joka kannattelee maapalloa. Puhujina Kirkon Ulkomaanavun maajohtajat Patricia Maruschak (Ukraina), Seme Nelson (Etelä-Sudan) ja Mazen Khzouz (Syyria). Yleisöä osallistavaa keskustelua vetää KUA:n kansainvälisen viestinnän asiantuntija Ruth Owen.

Ohjelma on englanniksi. Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla Tiivistämössä tai striimin välityksellä festivaalin verkkosivuilla. Ohjelman jälkeen on mahdollisuus tavata keskustelijat Puhelavan viereisessä Lämpiössä. Ohjelmaa ei suositella lapsille.

Pysyn täällä, koska tekemälläni työllä on suora vaikutus ihmisiin. Jos en näe työni positiivista vaikutusta ihmisten elämään, ei ole mitään järkeä tehdä sitä.

Seme Nelson

Patricia Maruschak

Ukrainalais-kanadalainen Patricia Maruschak on yli 25 vuotta omistautunut ja työskennellyt hallitukselle, rahoituslaitoksille sekä kansainvälisille yrityksille, ja nyt hän toimii Kirkon Ulkomaanavun maajohtajana Ukrainassa. Hänellä on vahvat yhteydet ukrainalaisiin järjestöihin, ja hän on erikoistunut sukupuoli- ja ihmisoikeussuuntautuneisiin aloitteisiin.

Seme Nelson

Eteläsudanilainen Seme Nelson on työskennellyt Kirkon Ulkomaanavulla vuodesta 2015 lähtien. Ennen ylennystään Etelä-Sudanin maajohtajaksi hän toimi koulutus- ja rauhanrakennusneuvonantajana. Kiinnostus koulutukseen ja rauhanrakentamiseen heräsi, kun hän varttui pakolaisena Keniassa ja Ugandassa. Nelsonilla on maisterintutkinnot kansainvälisestä koulutuksesta ja kehityksestä sekä rauhan- ja konfliktintutkimuksesta.

Mazen Khzouz

Jordanialainen Mazen Khzouz on Kirkon Ulkomaanavun Jordanian ja Syyrian maajohtaja. Hän viettää päivänsä matkoilla maiden välillä valvoen koulutus- ja elinkeino-ohjelmia, jotka tukevat sekä pakolaisia että vastaanottavia yhteisöjä. Khzouz aloitti uransa vapaaehtoisena YK:ssa ja on työskennellyt UN Womenin ja useiden jordanialaisten kansalaisjärjestöjen kanssa.

Ruth Owen

Ruth Owen on Kirkon Ulkomaanavun kansainvälisen viestinnän asiantuntija.