Illia Ponomarenko ottaa valokuvaa kännykällä sodassa tuhoutuneen rakennuksen sisällä.
Kuva: Volodymyr Petrov.

Haastattelussa Illia Ponomarenko: Viestintä sodan etulinjassa

La 25.5.2024 13.55-14.20
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Ulkoministeriö

Illia Ponomarenko on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia ukrainalaisia sotatoimittajia. Hän käsittelee puheenvuorossaan informaatiovaikuttamista sodassa ja avaa viestinnän merkitystä Ukrainan selviytymistaistelussa. Hän kuvaa myös omaa rooliaan sekä reaaliaikaisen someviestinnän ja joukkoistamisen merkityksiä.

Illia Ponomarenko on seurannut sotaa Ukrainassa vuodesta 2014 alkaen. Hän on toimittajana vieraillut useasti Ukrainan sota-alueilla ukrainalaisten taistelujoukkojen mukana. Ponomarenko on ollut näkyvä toimija sosiaalisessa mediassa heti Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen, ja nykyään hänellä on X:ssä (entinen Twitter) yli 1,2 miljoonaa seuraajaa. Hän oli mukana perustamassa ukrainalaista englanninkielistä uutismediaa The Kyiv Independentiä vuonna 2021.

Ponomarenkon muistelmakirja, I Will Show You How It Was: The Story of Wartime Kyiv, ilmestyy toukokuussa 2024.

Ylen toimittaja Justas Stasevskij haastattelee Ponomarenkoa.

Ohjelma on englanniksi. Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla Tiivistämössä tai striimin välityksellä festivaalin verkkosivuilla. Ohjelmaa ei suositella lapsille.

Venäjän sota Ukrainassa on yksi ihmiskunnan historian absurdeimmista, tarpeettomimmista ja turhimmista sodista. Tämä on myös suurin ja brutaalein valloitussota toisen maailmansodan jälkeen. Me Ukrainassa tarvitsemme epätoivoisesti apua ystäviltämme, jotta armeijamme voisi tukahduttaa painajaisen ja palauttaa rauhan takaisin mantereellemme.

Illia Ponomarenko

Illia Ponomarenko 

Illia Ponomarenko on ukrainalainen toimittaja ja kirjailija, joka on käsitellyt Venäjän ja Ukrainan välistä sotaa vuodesta 2014 lähtien. Hän on myös The Kyiv Independentin, johtavan ukrainalaisen englanninkielisen uutismedian, perustajajäsen.

Justas Stasevskij

Justas Stasevskij toimii parhaillaan Ylen Itä-Euroopan toimittajana Varsovassa. Hän on raportoinut Venäjän hyökkäyssodan aikana myös Ukrainasta. Stasevskij on opiskellut aiemmin Wienin musiikkikorkeakoulussa ja on aiemmalta ammatiltaan pianisti.