Joukko ihmisiä huoneessa kuuntelee esitystä.
Reena Laman johtama FAITH kouluttaa paikallishallinnon toimijoita seksityöläisten oikeuksista. Kuva: FAITH.

Haastattelussa Reena Lama: Seksityöläisten oikeudet Nepalissa

La 25.5.2024 18.25-18.50
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS

Seksityöntekijät Nepalissa kohtaavat paljon väkivaltaa, mutta kukaan ei suojele heitä. Usein jopa oma perhe kääntyy heitä vastaan. Nepalilainen ihmisoikeusaktivisti Reena Lama murtaa tabuja ja ennakkoluuloja. Hän on 2000-luvun alusta lähtien työskennellyt hyljeksittyjen naisten kuten hiv-positiivisten, seksityöntekijöiden ja huumeidenkäyttäjien parissa.

Laman perustama FAITH-järjestö (Friends Affected and Infected Together in Hand) haastaa rohkeasti vallitsevia käsityksiä patriarkaalisessa yhteiskunnassa. Miten päättäjät saadaan ajamaan syrjittyjen ryhmien oikeuksia? Miten tabuaiheiden parissa työskentely on vaikuttanut Laman omaan kohteluun ja asemaan yhteiskunnassa? Entä miten syrjitty ryhmä itse näkee itsensä ja omat oikeutensa?

Lamaa haastattelee Eekku Aromaa, Naisasialiitto Unionin pääsihteeri. Haastattelija on muuttunut aiemmin ilmoitetusta.

Ohjelma on englanniksi, ja se tulkataan suomalaiselle viittomakielelle. Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla Tiivistämössä tai striimin välityksellä festivaalin verkkosivuilla. Ohjelmaa ei suositella lapsille.

Olemme odottaneet muutosta pitkään ja pyytäneet tukea vaikutusvaltaisilta henkilöiltä, mutta muutosta ei ole tapahtunut. Sen sijaan haitalliset lait pahentavat tilanteita. Nyt seksityöaktivistit vaativat sitkeämmin kuin koskaan turvallista yhteiskuntaa, joka perustuu empatiaan, ymmärrykseen ja inklusiivisuuteen.

Reena Lama

Reena Lama

Reena Lama on FAITH-järjestön toiminnanjohtaja, naisten oikeuksien puolestapuhuja ja osa sorrettua Tamang-yhteisöä, joka on Nepalin toiseksi suurin etninen ryhmä. Laman matka vapaaehtoisesta aina politiikkavaikuttamisen eturintamaan ilmentää sitoutumista stereotypioiden purkamiseen, systeemisten esteiden käsittelemiseen ja ennen kaikkea työtä sen eteen, että marginaalisimmat äänet tulevat kuulluiksi.

Eekku Aromaa

Eekku Aromaa on Naisasialiitto Unionin pääsihteeri.